Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Διάλογο" ζητεί ο Οτσαλάν - αρνείται και πάλι η κυβέρνηση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.- Επανέλαβε χτες την πρότασή του για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του ΡΚΚ και της τουρκικής κυβέρνησης ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σημειώνοντας - σε ένα βήμα πιο πέρα από όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα - ότι αν υπάρξουν "θετικά βήματα" από πλευράς Αγκυρας, προοπτικά το ΡΚΚ θα μπορούσε να "αφοπλιστεί".

"Αν το κράτος θέλει να παραδώσουμε τα όπλα μας, πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις", ανέφερε ο Οτσαλάν σε ανακοίνωση που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι δικηγόροι του.

"Είμαστε έτοιμοι", πρόσθεσε ο Οτσαλάν, "να συλλέξουμε και να παραδώσουμε τα όπλα μας. Αλλά ποιος είναι ο αρμόδιος κρατικός τομέας; Θέλουμε να προσέλθουμε και να συνομιλήσουμε για ειρήνη με το κράτος. Αλλά ποια κρατική οργάνωση θα μας δεχτεί;".

"Η ειρήνη δεν έχει εμπεδωθεί στη χώρα μας. Ειρήνη δε σημαίνει φτώχεια, πανουργία ή απάτη. Αν η Τουρκία είναι έτοιμη, το PKK είναι έτοιμο για ειρήνη".

Αλλά για ακόμη μια φορά η έκκληση Οτσαλάν έδειξε να προσκρούει στην αδιαλλαξία των Τούρκων πολιτικών έναντι του "αυτονομιστικού τρομοκρατικού κινήματος", όπως το ΡΚΚ χαρακτηρίζεται επισήμως.

Ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του χαρακτηριζόμενου ως "εθνικιστικού" κόμματος ΜΗΡ, απέρριψε την ανακοίνωση Οτσαλάν: "Σε κανένα κράτος δικαίου στον κόσμο, ένα άτομο που έχει κριθεί ένοχο και έχει καταδικαστεί με τη βαρύτερη των ποινών από ανεξάρτητο δικαστήριο δε θα μπορούσε να γίνει δεκτό ως πολιτικός συνομιλητής. Σήμερα όπως και χτες, ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι τακτικοί και στρατηγικοί ελιγμοί μιας τρομοκρατικής οργάνωσης για να διασωθεί η ίδια έχουν σημαντικό και ιστορικό ρόλο να παίξουν". Η αναφορά Μπαχτσελί αποτελεί ενδεχομένως έμμεση απάντηση στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Κοχ, ο οποίος είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι η Τουρκία πρέπει "να δώσει δικαιώματα" στους Κούρδους, εκμεταλλευόμενη την "ευνοϊκή συγκυρία" για να λύσει το πρόβλημα.

Πίεση στο Ιράν

Εν τω μεταξύ χτες εκφράζονταν εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση Ετσεβίτ θα ασκήσει πιέσεις στο Ιράν, με στόχο να "αποδιώξει" τους Κούρδους και να δεχτεί η Τεχεράνη να εξαπολύσει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον τους στο ιρανικό τμήμα της μεθορίου με την Τουρκία.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, που άρχισαν χτες στην Αγκυρα μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών, κορυφαία θέση θα καταλάβουν ζητήματα "ασφαλείας". "Εχουμε μεγάλη ευαισθησία σ' αυτό το θέμα" (το Κουρδικό), δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Το Ιράν αρνείται ότι δίνει καταφύγιο στους αντάρτες. Ομως ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι η Αγκυρα θα παρουσιάσει στους Ιρανούς αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία Κούρδων ανταρτών στο Ιράν.

"Το Ιράν άρχισε να παίζει το ρόλο της Συρίας", είπε πρόσφατα ο Ετσεβίτ, αναφερόμενος στην τακτική της Δαμασκού να χορηγεί άσυλο στους Κούρδους αντάρτες επί σειρά ετών.

Η Τουρκία ανησυχεί ότι, μετά την ανακοίνωση των Κούρδων πως θα αποσυρθούν από την Τουρκία από την 1η Σεπτεμβρίου, θα μετακινηθούν στο ιρανικό έδαφος. Επιπλέον η Αγκυρα επιδιώκει την έκδοση του Οσμάν Οτσαλάν, του αδελφού του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος λέγεται πως βρίσκεται στην ιρανική πόλη Ορουμίγιε, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Εκτός από το θέμα των Κούρδων ανταρτών, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Ιράν υποστηρίζει ακραίες ισλαμικές ομάδες που έχουν στόχο να ανατρέψουν το κοσμικό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας.

Το Ιράν από την πλευρά του κατηγορεί την Τουρκία ότι φιλοξενεί Ιρανούς αντικαθεστωτικούς, κάτι που διαψεύδει η Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ