Τετάρτη 11 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατάρριψη αεροσκάφους προκαλεί νέα κρίση

ΚΑΡΑΤΣΙ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.Σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, ινδικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν αναγνωριστικό της αεροπορίας του Πακιστάν. Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαρτάι Αζίζ δήλωσε ότι 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Αμφότερες οι κυβερνήσεις ισχυρίστηκαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη "στο έδαφός τους".

Το γαλλικής κατασκευής "Atlantic - I" βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή, όταν ινδικά μαχητικά το κατέρριψαν, είπε ο Αζίζ, σχολιάζοντας πως η χώρα του "επιφυλάσσεται του δικαιώματος να δώσει την κατάλληλη απάντηση, στο πλαίσιο της αυτοάμυνας"...

Ο Αζίζ δήλωσε ότι συντρίμμια του αεροσκάφους βρέθηκαν ένα μίλι εντός του εδάφους του Πακιστάν. Χαρακτήρισε μάλιστα "άνανδρη" την κατάρριψη ενός μη εξοπλισμένου αναγνωριστικού αεροπλάνου αέρος - αέρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι νωρίτερα χτες κλήθηκε στο υπουργείο ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματικής αποστολής και του επιδόθηκε "διάβημα έντονης διαμαρτυρίας" για την κατάρριψη.

Πάντως η κυβέρνηση της Ινδίας αντέτεινε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε επειδή παραβίασε τον ινδικό εναέριο χώρο και δεν απάντησε σε επανειλημμένες προειδοποιήσεις. Η κατάρριψη έγινε, σύμφωνα με πηγές του ινδικού στρατού που μίλησαν στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" υπό τον όρο της ανωνυμίας, 15 λεπτά μετά την είσοδό του στον ινδικό εναέριο χώρο.

Τα ινδικά μαχητικά που αναχαίτισαν το αναγνωριστικό του πακιστανικού ναυτικού έκαναν "επανειλημμένες" προειδοποιήσεις προς τον πιλότο του, απαιτώντας να τους ακολουθήσει και να προσγειωθεί σε ινδική βάση. Αλλά αυτός "αντέδρασε με επιθετικό τρόπο", σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, στρέφοντας το ρύγχος του κατά του ενός μαχητικού.

Τα ινδικά "MiGs" άνοιξαν πυρ, πλήττοντας τον δεξιό κινητήρα του και κατέρριψαν το αεροσκάφος.

Το "Atlantic I" συνήθως εκτελεί αποστολές αναγνώρισης, υποκλοπής επικοινωνιών, ανθυποβρυχιακού πολέμου και διαβιβάσεων. Το αντίστοιχό του στο αμερικανικό ναυτικό είναι το "Orion 3". Συνήθως έχει πλήρωμα 12 άτομα, αλλά αυτή η πτήση μετέφερε 16, εκ των οποίων οι 6 ήταν αξιωματικοί.

Στην ένταση μεταξύ των δύο πυρηνικών γειτονικών χωρών προστέθηκε χτες και η απέλαση Ινδού διπλωμάτη από το Πακιστάν για "δραστηριότητες ασυμβίβαστες με την ιδιότητά του" - διατύπωση που παραπέμπει σε κατασκοπία. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση στο Ισλαμαμπάντ, πρόκειται για τον Μάντεν Μοχάν Τζέτι, αξιωματούχο στην ινδική διπλωματική αποστολή, στον οποίο δόθηκε διορία ως τις 17 Αυγούστου για να εγκαταλείψει τη χώρα. Ενημερώθηκε σχετικά και ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματικής αποστολής στην πακιστανική πρωτεύουσα.

Από την άνοιξη έως τον Ιούλιο η Ινδία και το Πακιστάν ήρθαν πολύ κοντά στον τέταρτο μεταξύ τους πόλεμο από το 1947, όταν η κυβέρνηση του Νέου Δελχί κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ για αποστολή στρατευμάτων στο Βόρειο Κασμίρ. Ο "μίνι - πόλεμος" που ακολούθησε στα υψίπεδα κόστισε πάνω από 1.200 ζωές και έκανε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ