ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μια ζωή αφιερωμένοι στον αγώνα για δικαιοσύνη

Στα Καλάβρυτα τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο, προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, κατά την περίοδο 1941-49

Εκατοντάδες αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης πήραν μέρος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 8 Αυγούστου, στα Ανω Σουδενά Καλαβρύτων Αχαϊας. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ανω Λουσών "Τα Σουδενά", έγινε με την ευκαιρία της τέλεσης του ετήσιου μνημοσύνου προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, κατά την περίοδο 1941-49.

Στην ιστορική σημασία των Σουδενών αναφέρθηκε ο Χάρης Κωστόπουλος,εκ μέρους του Συλλόγου. "Τα Σουδενά είναι από τα πρώτα χωριά που πήραν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. Οι Σουδενιώτες, γαλουχημένοι με τις ιδέες του κομμουνιστή Γιώργου Ανδριόπουλου,πρωτοστάτησαν στον αγώνα. Πλαισιώνοντας τις αντάρτικες ομάδες, πήραν μέρος στις μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ στην περιοχή, κατά των Γερμανών κατακτητών".

Οι Γερμανοί κατακτητές, θέλοντας να τιμωρήσουν τους εκατοντάδες Σουδενιώτες για τη δράση τους, έκαναν επιδρομή στις 31 Αυγούστου '43, λεηλάτησαν το χωριό, έκαψαν, σκότωσαν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους. Ενώ κρέμασαν "για παραδειγματισμό" τον 18χρονο Κώστα Παυλόπουλο στην πλατεία Χέλμου, όπου σήμερα βρίσκεται το ιστορικό μνημείο. Τα επόμενα χρόνια, οι Σουδενιώτες, όπως και όλοι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, για την προσφορά τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, "εισέπραξαν" διώξεις, φυλακές και εξορίες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναγκάστηκαν να πάρουν πάλι το δρόμο του βουνού, πλαισιώνοντας τις ομάδες του ΔΣΕ, συνεχίζοντας τον αγώνα για δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία.

"Η λεβεντιά των Σουδενιωτών μας κάνει να νιώθουμε περήφανοι και αισθανόμαστε χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης", κατέληξε ο Χ. Κωστόπουλος.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Στάθης Μπούνιας,στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του ΝΓ Αχαϊας του ΚΚΕ και ο Ανδρέας Τάγαρης,πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων.

Στα ιστορικά γεγονότα αναφέρθηκε και ο Νίκος Θεοφιλάτος,μέλος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Πάτρας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. "Το παράδειγμα των αγωνιστών, είπε χαρακτηριστικά, είναι για τις σημερινές γενιές αναγκαίο. Είναι αναγκαίος ο πατριωτικός φρονηματισμός από τους αγώνες του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που μην το ξεχνάμε: Καθοδηγητική δύναμη και μπροστάρηδες ήταν οι κομμουνιστές, ήταν και είναι το ΚΚΕ".

Στη συνέχεια ο Ν. Θεοφιλάτος αναφέρθηκε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, στις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί. "Οι κατακτήσεις των εργαζομένων έχουν σχεδόν ισοπεδωθεί, η χώρα μας έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι στις ορέξεις των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και μάλιστα από μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται σοσιαλιστική", επισήμανε.

Και συνέχισε: "Εμείς οι Αντιστασιακοί είμαστε πάντα στο πλευρό, στις γραμμές του ΚΚΕ, που εδώ και 80 χρόνια αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού για εθνική ακεραιότητα και ανεξαρτησία. Οπως στην περίοδο εκείνη που με πρωτοβουλία οργάνωσε το μέτωπο ενάντια στους φασίστες, έτσι και σήμερα οι προτάσεις αποτελούν το μονόδρομο για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, να μπει η χώρα μας στο δρόμο της προόδου, στην πορεία για το σοσιαλισμό. Ο μόνος δρόμος είναι η αλληλεγγύη των λαών των Βαλκανίων για την εδραίωση της ειρήνης και την ήττα του ιμπεριαλισμού". Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία ποιήματος από την Αθηνά Τσιγκάρη, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκαν οι οικονομικές προσφορές που δόθηκαν για την ανέγερση του Μνημείου Πεσόντων, στα Ανω Σουδενά. Στα Ανω Σουδενά, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΣ ΠΕΑΕΑ, παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από την Αθήνα και την Πελοπόννησο, της ΠΕΑΦΕ, της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, των ΚΟΒ Καλαβρύτων και Κλειτορίας του ΚΚΕ, της Αχτιδικής Επιτροπής Αιγιαλείας και Καλαβρύτων του ΚΚΕ, Αρκάδων κομμουνιστών Αθήνας, τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και η παγκόσμια πρωταθλήτρια άρσης βαρών Γιώτα Αντωνοπούλου.

Εκδήλωση για τα 57 χρόνια από τη Μάχη της Σαϊδόνας

Τους αγωνιστές και τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, που έπεσαν μαχόμενοι στη Μάχη της Σαϊδόνας, πριν 57 χρόνια, από τους Ιταλούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τίμησαν την περασμένη Κυριακή, στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και ΠΕΑΤΑΘ Μεσσηνίας, η ΚΟΒ Μάνης του ΚΚΕ, το Τοπικό Συμβούλιο Σαϊδόνας και ο Σύλλογος Σαϊδονιτών.

Αρχικά τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια χαιρέτισε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Στέφανος Ξυδέας.Στους πρωταγωνιστές της Μάχης της Σαϊδόνας Κ. Ξυδέα και Ηλία Νοέα,στη θέση Καρδαρά, Μπύγερα, κατά των Ιταλών φασιστών, καθώς και στους υπόλοιπους 14 αγωνιστές της ομάδας αναφέρθηκε ο Ηλίας Ξυδέας,πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊδονιτών, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια, ο Η. Ξυδέας αναφέρθηκε στις τρομερές επιπτώσεις που είχε και για τη χώρα μας ο πόλεμος που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ κατά της Γιουγκοσλαβίας, επισήμανε την υποκριτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον πόλεμο αυτό, ενώ δεν ξεχώρισε τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων - ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ - τα οποία "με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σιγοντάριζαν την πολιτική της κυβέρνησης". Και κατέληξε καλώντας την ελληνική κυβέρνηση "να αναγνωρίσει, επιτέλους, την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και να προβεί άμεσα στην ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της, για να ολοκληρωθεί το κεφάλαιο της ιστορίας των νεότερων χρόνων, που λέγεται Εθνική Αντίσταση".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατέθεσαν στεφάνι ο γραμματέας της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ Τζαβάρας Δημήτρης,εκπρόσωπος του ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ, η Παναγιώτα Κακαβά εκ μέρους του ΓΣ ΠΕΑΕΑ, πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η ΠΟΑΕΑ και η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας, ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και πολλοί συγγενείς των θυμάτων.

Ενα γράμμα για τον Σκοτίδα

Πέρασαν 50 χρόνια από τότε που έπεσε ηρωικά ο γενναίος αγωνιστής, ο στρατιωτικός ηγέτης της Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Θεοχαρόπουλος,στις 11 Αυγούστου 1949, στις μεγάλες επιχειρήσεις στο Βίτσι. Ο κομμουνιστής στρατηγός του ΔΣΕ ο Ν. Θεοχαρόπουλος ή Σκοτίδας.

Ο Σκοτίδας γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Κυπαρίσσι Γρεβενών, με δυσκολίες σπούδασε, ήταν έφεδρος αξιωματικός και με το βαθμό του ανθυπολοχαγού πολέμησε από τις πρώτες μέρες τους Ιταλούς εισβολείς μέχρι τέλος.

Από τις πρώτες μέρες της φασιστικής κατοχής, όταν όλα τα πλάκωνε η σκλαβιά, ο προοδευτικός αυτός πατριώτης δεν έμεινε απαθής: Αρχισε να γυρίζει τα χωριά των Γρεβενών και μαζί με τους άλλους πατριώτες, ιδίως κομμουνιστές, κήρυξε τον ξεσηκωμό κατά των κατακτητών. Από τους πρώτους αγώνες πήρε δραστήριο μέρος και σαν έμπειρος πολιτικός και στρατιώτης αναδείχτηκε σε μέλος της διοίκησης του αρχηγείου της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Μετά διορίστηκε στην 9η μεραρχία του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες μέχρι την απελευθέρωση. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, είχε και αυτός την τύχη που είχαν όλοι οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης από τις μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις των δοσιλόγων και κυνηγημένος βγήκε το 1946 ξανά στο βουνό, προκειμένου να σώσει τη ζωή και την τιμή του. Το 1947 γίνεται διοικητής του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας και δίνει αξιόλογες μάχες στην περιοχή. Οι μεγάλες στρατιωτικές και πολιτικές του ικανότητες εκτιμήθηκαν από την "Κυβέρνηση του Βουνού" και είναι από τους πρώτους που ονομάζεται υποστράτηγος του ΔΣΕ.

Το Σεπτέμβρη του 1948, με διαταγή του ΓΑ του ΔΣΕ αναλαμβάνει διοικητής στην 11η μεραρχία και λίγο αργότερα στην 10η του ΔΣΕ και δίνει αξιόλογες μάχες με μεγάλη επιτυχία.

Το 1949 πριν τις μάχες του Βίτσι είναι διευθυντής του γραφείου επιχειρήσεων του ΓΑ του ΔΣΕ. Στις μεγάλες μάχες του Βίτσι το 1949, από τις 10-16 Αυγούστου με διαταγή του Πολεμικού Συμβουλίου στέλνεται στο Βίτσι, στην πρώτη γραμμή, για το συντονισμό των επιχειρήσεων του μετώπου του Βίτσι για την κανονική υποχώρηση των τμημάτων. Στις 11 Αυγούστου και κατά τις 11 το πρωί, που ο τόπος καιγόταν από τα αντιμαχόμενα τμήματα, ο Σκοτίδας βρισκόταν στο πόστο του. Βλήμα πυροβολικού έκοψε τη ζωή αυτού του άξιου αγωνιστή και τίμιου κομμουνιστή.

Ο Σκοτίδας αγαπήθηκε από τους συμπολεμιστές του, σαν αγνός, λαϊκός ηγέτης, σεμνός και φιλότιμος. Ολοι οι αγωνιστές που τον γνώρισαν και πολέμησαν μαζί του, αισθάνθηκαν θλίψη για το θάνατό του. Χάθηκε ένας άξιος ηγέτης του λαϊκού κινήματος. Ο αξέχαστος αντιστράτηγος του ΔΣΕ. Ο κομμουνιστής Νίκος Θεοχαρόπουλος ή Σκοτίδας. Στα 50 χρόνια από το θάνατό του, αφιερώνω αυτό το σημείωμα σαν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του.

ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ

Αθήνα

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Για τα 55 χρόνια από το αιματοκύλισμα του μπλόκου της Κοκκινιάς, τα Παραρτήματα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής ο "Φοίνικας" Κοκκινιάς καλούν τα μέλη και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, τη νεολαία και όλο το λαό να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν την Τρίτη 17 Αυγούστου και στην πορεία την Πέμπτη 19 Αυγούστου,οι οποίες θα ξεκινήσουν και τις δύο μέρες στις 6 το απόγευμα από το μαρτυρικό χώρο της Οσίας Ξένης,πλατεία 17ης Αυγούστου 1944.

  • Ο πρόεδρος της κοινότητας και το Κοινοτικό Συμβούλιο Οινόης, σε συνεργασία με το Δήμο Μάνδρας και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ της περιοχής Θριασίου,διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης, την Κυριακή 22 Αυγούστου,στις 10.30 το πρωί,στο Μνημείο της Κάζας.Στο Μνημείο πρόκειται να γίνει μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που έπεσαν στη μάχη του Σαλίγκαρου, στις 13 Αυγούστου 1943.
  • Η ΝΕ Λέσβου της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Μυτιλήνης διοργανώνουν την Κυριακή 5 Σεπτέμβρη προσκύνημα τιμής και μνήμης στον Αϊ - Στράτη.Το προσκύνημα θα γίνει στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έπεσαν στον απελευθερωτικό αγώνα, στον Αϊ - Στράτη, "για την τιμή και τη δόξα της πατρίδας και του λαού μας". Η αναχώρηση για τον Αϊ - Στράτη θα γίνει το Σάββατο 4 Σεπτέμβρη, το πρωί.

"Μόνος δρόμος για την εδραίωση της ειρήνης και την ήττα του ιμπεριαλισμού είναι η αλληλεγγύη των λαών", ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που έγινε στα Ανω Σουδενά (φωτογραφία Γ. Λιονάκης)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ