ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ζητούν κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα

Φορείς της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Σταυρούπολης την Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999

Ανοιχτή συγκέντρωση στο Δημαρχείο Σταυρούπολης και συμβολικό αποκλεισμό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου αποφάσισαν να οργανώσουν την Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999 κοινωνικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου.

"Η κυβέρνηση θυμάται την ύπαρξή του και την αναγκαιότητα της λειτουργίας του κάθε χρόνο πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Αυτή τη φορά αποφάσισε να λύσει "οριστικά" το πρόβλημα (!!) με το κλείσιμο άλλων μικρών νοσοκομείων και τη μεταφορά κλινικών του ΕΣΥ με το προσωπικό τους στο ιδιωτικό πλέον "Παπαγεωργίου"", τονίζεται στο κάλεσμα των φορέων. Οπως επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο, σαν αποτέλεσμα της τροπολογίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, δε διατίθεται ούτε ένα νέο κρεβάτι, δε γίνεται ούτε μια νέα πρόσληψη, ενώ δημιουργείται ένα νοσοκομείο στο οποίο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δε θα έχουν πρόσβαση γιατί θα λειτουργεί σαν ιδιωτικό νοσηλευτήριο.

"Την ευθύνη γι' αυτό την έχουν ακέραια οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, που εφαρμόζουν πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα και την παράδοσή τους στους ιδιώτες. Αυτοί είναι που μειώνουν συνεχώς τις δαπάνες για την υγεία, αυτοί ευθύνονται για το ότι δεν κατοχυρώθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, αυτοί υποκλίνονται στα συμφέροντα των κυκλωμάτων που έχουν βάλει χέρι στο χώρο της υγείας στην πόλη μας και τους εξυπηρετούν με την κωλυσιεργία για το άνοιγμα του", σημειώνεται ακόμη στο κάλεσμα.

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης με την εκδήλωσή τους που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη στις 7 μμ θα ζητήσουν συγκεκριμένα:

- Να λειτουργήσει το "Παπαγεωργίου" σαν ΝΠΔΔ με κάλυψη όλων των θέσεων με νέες προσλήψεις.

- Να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων, του Ιατρικού Συλλόγου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ΔΣ.

- Να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες υγείας του πληθυσμού και να μη μειωθούν τα κρεβάτια των Δημόσιων Νοσοκομείων.

- Να μη μεταφερθεί κανένας εργαζόμενος, καμιά κλινική από το δημόσιο στο ιδιωτικό "Παπαγεωργίου".

- Να αυξηθούν οι δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια.

Οι μαζικοί φορείς της πόλης που προχώρησαν στη δημιουργία Επιτροπής Πρωτοβουλίας, με σκοπό το συντονισμό δράσης όλων των φορέων για να λειτουργήσει το "Παπαγεωργίου" με δημόσιο χαρακτήρα είναι: Οι Δημοτικές Κινήσεις όλων των δήμων της Β. και Δ. Θεσσαλονίκης, οι Σύλλογοι Δημοκρατικών Γυναικών των παραπάνω δήμων, τα Παραρτήματα Οικοδόμων, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, η Επιτροπή Ειρήνης Πολίχνης κ. ά.

Αντιτίθενται στη μεταφορά

Να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με κύρια αιτήματα τη μη μεταφορά κλινικών, αλλά και εργαζομένων από Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στο "Παπαγεωργίου", αποφάσισαν σε γενική τους συνέλευση χτες οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο "Αγιος Δημήτριος".Επίσης οι συγκεντρωμένοι εξέλεξαν Επιτροπή Αγώνα, η οποία τις επόμενες μέρες πρόκειται να καταθέσει στη διοίκηση ομαδικά τις δηλώσεις των εργαζομένων για άρνηση μεταφοράς τους, όπως και θα ενημερώσει όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, αλλά και το λαό της Θεσσαλονίκης για τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ άρχισαν από τη Δευτέρα να λειτουργούν στο "Παπαγεωργίου" 6 εργαστήρια και 14 εξωτερικά ιατρεία, στα οποία μπορούν να προσέρχονται οι ασθενείς μόνο με προκαθορισμένα ραντεβού. Το δυναμικό του νοσοκομείου αποτελείται από 200 άτομα, 43 γιατροί και 157 το λοιπό προσωπικό.

Τον πολύ μικρό ασθενών που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο χτες και σήμερα, οι υπεύθυνοι το απέδωσαν στο γεγονός της έλλειψης ενημέρωσης, καθώς και στην απουσία των Θεσσαλονικέων λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να δείξει "λειτουργία" σπεύδει η κυβέρνηση!

Θύμα της κυβερνητικής αδιαφορίας και το θεραπευτήριο "Αριστεύς", στον Αμπελώνα, το οποίο αν και ολοκληρώθηκε από το 1996 δε λειτούργησε ποτέ, αφού δεν έγιναν προσλήψεις προσωπικού

Πρακτικά θέματα τεχνικής φύσεως, που αφορούν στη λειτουργία του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας,συζητήθηκαν - όπως ανακοινώνεται - σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, με τη συμμετοχή του Ν. Φαρμάκη,υφυπουργού Υγείας, του Γ. Καρατζιώτη,περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του Γ. Μεσσήνη,προέδρου του ΔΣ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Γ. Λυτροκάπη,προέδρου του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αρχίζει τη λειτουργία του από τον προσεχή Σεπτέμβρη, με τη μεταφορά σ' αυτό πέντε κλινικών από το Νομαρχιακό της Λάρισας.Ομως οι μαζικοί φορείς της περιοχής όχι μόνο αμφισβητούν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την άμεση λειτουργία του, αλλά έχουν πολλές φορές εκφράσει και την αντίθεσή τους, σ' αυτό τον τρόπο "λειτουργίας", καθώς έτσι υποβαθμίζεται το Πανεπιστημιακό και κινδυνεύει ακόμα και με κλείσιμο το Νομαρχιακό.Αλλωστε πώς είναι δυνατόν να λειτουργήσει σε λίγες μέρες το νέο νοσοκομείο, χωρίς να έχουν γίνει προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, χωρίς να λειτουργούν τα εργαστήρια, τα εξωτερικά ιατρεία και πανεπιστημιακές κλινικές;

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι πρόκειται για "κυβερνητική απάτη",προκειμένου να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις των μαζικών φορέων και του λαού της Θεσσαλίας, που χρόνια τώρα παλεύουν για τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου, όπως έχει καθοριστεί ο ρόλος και οι προοπτικές του, δηλαδή για την εξυπηρέτηση των αναγκών τριτοβάθμιας περίθαλψης για 1.000.000 και πλέον κατοίκους της περιοχής, για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εγγυάται την άμεση και σωστή λειτουργία του νέου νοσοκομείου, αλλά ενεργώντας με σπουδή και προχειρότητα, εξυπηρετώντας"ρουσφέτια" και διάφορους παράγοντες - και κάτω από το βάρος προεκλογικών πολιτικών και κομματικών σκοπιμοτήτων - διακυβεύει και τη λειτουργία του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς το "απογυμνώνει" από κλινικές που χρειάζεται - μεταφέρονται προς το παρόν η Β Παθολογική, η Νευροχειρουργική, η Γαστρεντερολογική, η Γναθοχειρουργική και η Νεογνολογική - με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται κι άλλο η παροχή δευτεροβάθμιας νοσοκομειακής περίθαλψης στην περιοχή. Κι όλα αυτά φυσικά κινούνται στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, που προβλέπει λιτότητα και κόψιμο κονδυλίων για τη δημόσια υγεία και, ταυτόχρονη, ενίσχυση των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται και κερδοσκοπούν στο χώρο της υγείας.

Το θεραπευτήριο "Αριστεύς"

Την πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία δείχνει η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στη Θεσσαλία. Μια κατάσταση άθλιας υποδομής και τεράστιων ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, που έχει ως αποτέλεσμα 30.000 ασθενείς κάθε χρόνο να διακομίζονται από τα κρατικά νοσοκομεία και χιλιάδες άλλοι να κινούνται από μόνοι τους προς τα κρατικά νοσοκομεία και τα ιδιωτικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ενα ακόμα παράδειγμα που αποδεικνύει την κυβερνητική αδιαφορία για την υγεία των Θεσσαλών είναι αυτό που συμβαίνει με το θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων "Ο Αριστεύς",που βρίσκεται στον Αμπελώνα Λάρισας.Το θεραπευτήριο από το 1996 που παραδόθηκε έτοιμο στο δημόσιο δε λειτούργησε ποτέ μέχρι τώρα. Ο λόγος; Ελλειψη γιατρών, νοσηλευτών κι άλλου προσωπικού, αφού δεν έγιναν οι προσλήψεις που απαιτούνται.Εγκαταλειμμένο στην κυβερνητική αδιαφορία από τότε, τώρα λεηλατείται κιόλας από βανδάλους, που "ξαφρίζουν" ό,τι βρίσκουν και προκαλούν τεράστιες ζημιές στις εγκαταστάσεις του και στον εξοπλισμό του.

Κι όμως, αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν, αυτό το θεραπευτήριο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Εχει ανεγερθεί σε οικοπεδική έκταση 10 στρεμμάτων που παραχώρησε ο Δήμος Αμπελώνα και κόστισε περί τα 2 δισ. δραχμές. Η αρχιτεκτονική και η λειτουργικότητά του είναι σύγχρονων προδιαγραφών και συγκρίνεται με φημισμένα θεραπευτήρια της Ευρώπης και της Αμερικής.Διαθέτει 43 ευρύχωρα δωμάτια για τους ασθενείς, καθώς και δωμάτια - ξενώνες για βραχύχρονη παραμονή των συγγενών τους. Επίσης διαθέτει άρτια εξοπλισμένο φυσιοθεραπευτήριο, εργαστήριο εργοθεραπείας, κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης, εσωτερική πισίνα, χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης κ. ά. Σ' αυτούς τους χώρους προβλέπονται να περιθάλπονται 99 ασθενείς με κινητικές ή πνευματικές παθήσεις, οι οποίοι δεν μπορούν ν' αυτοεξυπηρετηθούν.

Τα θυρανοίξια του Κ. Σημίτη

Στις 4.9.1997 οι φορείς της Θεσσαλονίκης έστειλαν επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και ζητούσαν τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και την ένταξή του στο ΕΣΥ.

Το μεσημέρι της 6ης Σεπτέμβρη 1997 ο Κ. Σημίτης, στα πλαίσια της 62ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), επισκέφτηκε το νοσοκομείο και την επομένη στη συνέντευξη του υποβλήθηκε η εξής ερώτηση: "Εδώ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πείραμα, που ταυτόχρονα είναι και στοίχημα και για την κυβέρνησή σας. Πρόκειται για τη συνεργασία της Πολιτείας με ιδιώτες στο χώρο του ΕΣΥ. Επισκεφθήκατε το νοσοκομείο, διαπιστώσατε ιδίοις όμμασι και ιδίοις ωσίν το έργο που έχει συντελεστεί εκεί και ουσιαστικά κηρύξατε τα θυρανοίξια του νοσοκομείου. Θέλω να σας ρωτήσω, για να διαλυθούν ορισμένες εντυπώσεις που πλανώνται, πρόκειται για κρατικό νοσοκομείο; Είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ ή θα λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο;".

***

Ιδού και τα βασικότερα σημεία της απάντησης του Κ. Σημίτη: "Υπήρξαν συζητήσεις, αντιθέσεις και οφείλω να πω ότι παρακολούθησα όλα αυτά με κάποια απορία. Εχω ένα κριτήριο σε σχέση με τέτοια θέματα, όταν υπάρχει ένα τέτοιο νοσοκομείο, το νοσοκομείο πρέπει να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να συζητάμε ιδεολογήματα δημόσιος, ιδιωτικός κλπ. Εκείνο το οποίο είναι πρώτιστη υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να φροντίσει τη λειτουργία του νοσοκομείου και να φροντίσει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβιβάζεται και να εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει για τη λειτουργία των νοσοκομείων και για την υγεία στη χώρα. Αυτό επιδιώξαμε και αυτό πετύχαμε...".

***

Επειτα από ένα χρόνο - δηλαδή στις 4.9.1998 - το νοσοκομείο άνοιξε με έναν αποσπασμένο υπάλληλο ενόψει της επίσκεψης του Κ. Σημίτη στην 63η ΔΕΘ και έγινε μια... δοκιμαστική τομογραφία! (Για την ιστορία η διάγνωση ήταν "αυχενικό σύνδρομο").

Ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε μια κουβέντα για το "Παπαγεωργίου" ούτε στις ομιλίες του ούτε στην καθιερωμένη συνέντευξη.

Και φέτος λοιπόν, ενόψει της 64ης ΔΕΘ, το νοσοκομείο λειτούργησε ως διαγνωστικό κέντρο όπως δήλωσε ένας απ' τους αδερφούς Παπαγεωργίου.

Πέρα απ' τις άλλες πλευρές, αν η λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου αποτελεί και δείγμα του εκσυγχρονισμού, τότε δεν μπορεί να μην αναφωνήσει κανείς: Ζήτω που καήκαμε!

Αλλά έτσι είναι όταν η κυβέρνηση έχει ως οδηγό το ιδεολόγημα της ΟΝΕ και πάσχει απ' το σύνδρομο της λιτότητας!

Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ