ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Οταν έχεις έναν εργοδότη, που, με το έτσι θέλω, δε σου πληρώνει τους μισθούς δυο μηνών. Οταν πας με χίλια βάσανα να φτιάξεις σωματείο, για να περιφρουρήσεις τα στοιχειώδη δικαιώματά σου και ο ίδιος εργοδότης απολύει τα ιδρυτικά μέλη, για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να αποτρέψει τη συνδικαλιστική τους δράση. Οταν ένα εργοστάσιο γίνεται κυριολεκτικά γκέτο τρομοκρατίας και άθλιων συνθηκών εργασίας από έναν εργοδότη. Οταν παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να κηρύξουν επίσχεση εργασίας, για να διεκδικήσουν τα μεροκάματά τους, ο εργοδότης όχι μόνο δε συμμορφώνεται με τις νόμιμες υποχρεώσεις του, όχι μόνο δε βρίσκεται κανένας εισαγγελέας, καμιά υπηρεσία του υπουργείου Εργασίαςνα υπερασπίσει τους αδικημένους, αλλά στέλνουν την αστυνομία και συλλαμβάνει τον πρόεδρο και τα μέλη της προσωρινής διοίκησης και τους παραπέμπουν στην εισαγγελία σαν υπόδικους του Ποινικού Δικαίου. Οταν ο εργοδότης στέλνει καθημερινά στο εργοστάσιο τις κλούβες και τα ΜΑΤ, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Οταν επί 22 μέρες ο εργοδότης απειλεί και συκοφαντεί τους εργαζόμενους, παίζοντας το ρόλο του κυρίαρχου του παιχνιδιού. Οταν υπουργείο Εργασίας, Επιθεώρηση Εργασίας και οι άλλοι "θεσμοί" του κράτους υποκλίνονται στην αυθαιρεσία του εργοδότη, υποδηλώνοντας έτσι τον ταξικό τους ρόλο υπέρ του κεφαλαίου, ενώ από την άλλη δείχνουν ζήλο για την παραπομπή του σωματείου στον εισαγγελέα και στη βιομηχανία κατασκευής μηνύσεων ενάντια στους εργαζόμενους, τότε η νίκη ενός εργατικού αγώνα 22 ημερών, με επίσχεση και κατάληψη της πύλης του εργοστασίου της ΓΕΔΥ, είναι νίκη ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για το συγκεκριμένο σωματείο, αλλά για το εργατικό κίνημα, για το λαϊκό κίνημα γενικότερα.

****

Ετσι είναι, γιατί παρ' όλες τις αρνητικές συγκυρίες για το κίνημα - ακόμη και η εποχή, όπου κατακαλόκαιρο πολλά εργοστάσια είναι κλειστά - η επιτυχία αυτού του αγώνα επιτεύχθηκε, κόντρα στις πιο αντίξοες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι κατοχύρωσαν το ρόλο του νεοϊδρυμένου σωματείου τους, επιβάλλοντας στον εργοδότη την ακύρωση της απόλυσης του συνδικαλιστή, την καταβολή των δεδουλευμένων και την απόσυρση των μηνύσεων. Οπλο τους, η αγωνιστική τους ενότητα, η αποφασιστικότητα και κύρια ο ταξικός τους προσανατολισμός. Από την αρχή απέκρουσαν τις "Σειρήνες" του συμβιβασμού, το "ρεαλισμό" των μηχανισμών του κράτους και των αρνητικών συσχετισμών στο εργατικό κίνημα. Προχώρησαν στα "γεμάτα" σε ένα δίκαιο αγώνα, με μόνο όπλο την ενότητά τους, την αποφασιστικότητακαι τη στήριξή τους από τις ταξικές δυνάμεις, που βρέθηκαν κοντά τους από την πρώτη μέρα. Πράγματι, δεν είναι τυχαίο ότι εργατικά στελέχη, που ήταν κάθε μέρα μαζί τους, είναι στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, είναι αγωνιστές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που έμπρακτα ανέδειξαν την αναγκαιότητα, μέσα από τον αγώνα, της ταξικής προοπτικής για το συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν είναι τυχαίο ότι από αυτόν τον αγώνα απουσίαζαν οι εκφραστές της συναίνεσης και του συμβιβασμού, του εκσυγχρονιστικού ευρωενωσιακού συνδικαλισμού και οι θιασώτες των "κοινωνικών διαλόγων". Αυτός ο πολυήμερος ενωτικός ταξικός αγώνας, με την αλληλεγγύη που ξεσήκωσε, δεν ταίριαζε με το κλίμα που πασχίζουν χρόνια τώρα να διαμορφώσουν σε όλο το εργατικό κίνημα. Η νικηφόρα κατάληξή του έδωσε ένα σοβαρό χτύπημα στις θεωρίες όλων αυτών των οπαδών της ενσωμάτωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στην εξουσία του κεφαλαίου.

****

Οι εργαζόμενοι της ΓΕΔΥ είχαν και έχουν τη δυνατότητα μετά από έναν πολυήμερο νικηφόρο αγώνα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η αγωνιστική ενότητα, η συσπείρωση, η αποφασιστικότητα, η εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και στο δίκαιο του αγώνα τους, η σημαντική ταξική αλληλεγγύη αποτελούν παρακαταθήκες στην πορεία τους από δω και πέρα. Αποδείχνεται και σε αυτόν τον αγώνα η αναγκαιότητα του συντονισμού όλων των αγωνιστικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να περιφρουρήσουν πραγματικά τις κατακτήσεις τους, αλλά και να ανατρέψουν στην πορεία μέσα από ένα λαϊκό μέτωπο, την εξουσία των πολυεθνικών που γεννά τα προβλήματά τους. Η ολιγόμηνη, αλλά πλούσια, αγωνιστική εμπειρία και σημασία της συγκρότησης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου έδειξε το πόσο ρεαλιστική και αποτελεσματική για τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι η απαίτηση για τοπικό και πανελλαδικό συντονισμό όλων των αγωνιστικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος. Το παράδειγμα του αγώνα των εργαζομένων της ΓΕΔΥ και η νικηφόρα κατάληξή του, έδωσαν την απάντηση.

Θόδωρος ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Οι εργαζόμενοι της ΓΕΔΥ είχαν και έχουν τη δυνατότητα μετά από έναν πολυήμερο νικηφόρο αγώνα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η αγωνιστική ενότητα, η συσπείρωση, η αποφασιστικότητα, η εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και στο δίκαιο του αγώνα τους, η σημαντική ταξική αλληλεγγύη αποτελούν παρακαταθήκες στην πορεία τους από δω και πέρα...

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΔΟΥΚΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Λειτουργία χωρίς αντίκρισμα

- Ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες η λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" ως διαγνωστικού κέντρου και η μεταφορά σ' αυτό ορισμένων κλινικών του ΕΣΥ. Θεωρείτε ότι ο τρόπος αυτός λειτουργίας, που τελικά επιβλήθηκε, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού της πόλης;

- Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει σαφώς ότι δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του νοσοκομείου και φυσικά και στις ανάγκες του λαού. Βέβαια, η επιθυμία των υπευθύνων ήταν να δουν κάποιον κόσμο να πηγαίνει και να λειτουργεί σαν διαγνωστικό κέντρο. Και μόνο αυτό που λέγεται είναι υποβάθμιση του νοσοκομείου. Το "Παπαγεωργίου" δεν είναι διαγνωστικό κέντρο, έχει άλλες δυνατότητες. Εχει 750 κρεβάτια, έχει όλα τα τμήματα ενός σύγχρονου νοσοκομείου και επιχειρείται να λειτουργήσει ως διαγνωστικό και το πολύ πολύ, μετά από μερικούς μήνες, με κάποιες κλινικές που θα μεταφερθούν, να λειτουργήσουν και κάποια τμήματα. Πολύ αμφίβολο είναι αν θα μπορεί αυτό το νοσοκομείο να ενταχθεί σαν πόλος εφημερίας, όπως ήταν ο σχεδιασμός του.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με 43 γιατρούς και 160 εργαζόμενους, ενώ για την πλήρη λειτουργία απαιτούνται 250 γιατροί και 1.500 εργαζόμενοι. Μάλιστα η μεταφορά κλινικών από τα δημόσια νοσοκομεία θα αποδυναμώσει τελικά τα άλλα νοσοκομεία και θα αποδυναμωθεί γενικά το σύστημα περίθαλψης της Θεσσαλονίκης στο επόμενο διάστημα. Πραγματικά ζούμε αυτές τις μέρες στιγμές μοναδικές για την υποκρισία και τη φαυλότητά τους. Αν περιγραφεί η ουσία του θέματος, θα αποκαλυφθεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας.

- Με τον τρόπο αυτό λειτουργίας που επιχειρείται να επιβληθεί και το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στο ίδρυμα αυτό, εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου;

- Οχι, δε διασφαλίζεται, γιατί είναι ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου και αφήνει ανοιχτή - το αναφέρει και η σύμβαση - τη λειτουργία με "ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια", κάτι που εμείς το θεωρούμε αδιανόητο στην υγεία. Δίνει λοιπόν το καθεστώς αυτό τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί το νοσοκομείο αυτό σε ένα "γωνιακό μαγαζί", όπως είναι, δηλαδή, και πολλές άλλες ιδιωτικές κλινικές σ' όλη την Ελλάδα.

Ανεξάρτητα όμως απ' το καθεστώς, υπάρχει και το θέμα της πλήρους ή όχι λειτουργίας του νοσοκομείου.

- Τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού που μετατίθεται από τα δημόσια νοσοκομεία διασφαλίζονται με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στο "Παπαγεωργίου";

- Δε διασφαλίζονται και αυτό πια το έχουν καταλάβει οι εργαζόμενοι. Ακόμα και μερικοί που ήταν θιασώτες και υπέρμαχοι της μεταφοράς δε θέλουν πια να πάνε στο "Παπαγεωργίου". Μεταφέρονται δηλαδή εργαζόμενοι με δημοσίου δικαίου σχέσεις με έναν ιδιότυπο, παράλογο τρόπο σε ένα ιδιωτικού δικαίου ίδρυμα. Εμείς έχουμε καταδείξει ότι μέσα από τη σχετική τροπολογία δε διασφαλίζεται κανένα δικαίωμα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε τρομερό αδιέξοδο και γι' αυτό προσπαθεί τώρα με φιέστες να καλύψει τη μη πλήρη λειτουργία και αποκρύπτει το γεγονός ότι αυτό το ίδρυμα έχει χίλιες φορές μεγαλύτερες δυνατότητες απ' αυτό που λειτουργεί σήμερα.

Στην πραγματικότητα το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση δε θέλει να δώσει χρήματα. Να δώσει δηλαδή τα 20-25 δισεκατομμύρια που απαιτεί η πλήρης λειτουργία του νοσοκομείου.

Α. Ν.

ΜΕΣΑ στις επόμενες βδομάδες θα οριστικοποιηθούν τα σενάρια για τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Ανεξάρτητα από τα τελικά κονδύλια που θα εμφανιστούν, θα πρόκειται για έναν προϋπολογισμό νέας λιτότητας, αν και λόγω των επερχόμενων εκλογών θα πρέπει να δίνει την αίσθηση της... χαλάρωσης των σκληρών μέτρων (σελίδα 8).

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να φτάσουν μέχρι τη νίκη είναι οι 500 περίπου έκτακτοι μεταλλεργάτες οι οποίοι απασχολούνται σε έργα που έχουν αναλάβει εργολαβικές επιχειρήσεις στα ΕΛΔΑ, καθώς από σήμερα ξεκινούν 48ωρη απεργία (σελίδα 9).

ΑΡΧΙΣΕ χτες με καθολική συμμετοχή και ολοκληρώνεται σήμερα η δεύτερη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην "Ανώνυμη Εταιρεία - Διώρυγα Κορίνθου", οι οποίοι θα χαράξουν το νέο αγωνιστικό πρόγραμμα μαζί με όλους τους φορείς (σελίδα 11).

ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΝ τις "φιλικές προτροπές" της κυβέρνησης, που τάχα αποβλέπουν στην ενίσχυση του εισοδήματός τους και να απαιτήσουν αγωνιστικά τις ενισχύσεις που δικαιούνται, καλεί, με ανακοίνωσή του, τους ρυζοπαραγωγούς το Αγροτικό Τμήμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ (σελίδα 13).

ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ του λαϊκού τραγουδιού, ξεκινώντας από τη Μικρασιατική Καταστροφή του '22 και καταλήγοντας στην "αστραφτερή" δεκαετία του '60, επιχειρεί να ξεδιπλώσει η μουσική παράσταση, με τίτλο "Στων Αστέγων τα Παλάτια". Πρώτος σταθμός, το "Θέατρο Κήπου" Θεσσαλονίκης, στις 28 Αυγούστου(σελίδα 14).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ