Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΔΟΥΚΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Λειτουργία χωρίς αντίκρισμα

- Ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες η λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" ως διαγνωστικού κέντρου και η μεταφορά σ' αυτό ορισμένων κλινικών του ΕΣΥ. Θεωρείτε ότι ο τρόπος αυτός λειτουργίας, που τελικά επιβλήθηκε, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού της πόλης;

- Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει σαφώς ότι δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του νοσοκομείου και φυσικά και στις ανάγκες του λαού. Βέβαια, η επιθυμία των υπευθύνων ήταν να δουν κάποιον κόσμο να πηγαίνει και να λειτουργεί σαν διαγνωστικό κέντρο. Και μόνο αυτό που λέγεται είναι υποβάθμιση του νοσοκομείου. Το "Παπαγεωργίου" δεν είναι διαγνωστικό κέντρο, έχει άλλες δυνατότητες. Εχει 750 κρεβάτια, έχει όλα τα τμήματα ενός σύγχρονου νοσοκομείου και επιχειρείται να λειτουργήσει ως διαγνωστικό και το πολύ πολύ, μετά από μερικούς μήνες, με κάποιες κλινικές που θα μεταφερθούν, να λειτουργήσουν και κάποια τμήματα. Πολύ αμφίβολο είναι αν θα μπορεί αυτό το νοσοκομείο να ενταχθεί σαν πόλος εφημερίας, όπως ήταν ο σχεδιασμός του.

Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με 43 γιατρούς και 160 εργαζόμενους, ενώ για την πλήρη λειτουργία απαιτούνται 250 γιατροί και 1.500 εργαζόμενοι. Μάλιστα η μεταφορά κλινικών από τα δημόσια νοσοκομεία θα αποδυναμώσει τελικά τα άλλα νοσοκομεία και θα αποδυναμωθεί γενικά το σύστημα περίθαλψης της Θεσσαλονίκης στο επόμενο διάστημα. Πραγματικά ζούμε αυτές τις μέρες στιγμές μοναδικές για την υποκρισία και τη φαυλότητά τους. Αν περιγραφεί η ουσία του θέματος, θα αποκαλυφθεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας.

- Με τον τρόπο αυτό λειτουργίας που επιχειρείται να επιβληθεί και το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στο ίδρυμα αυτό, εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου;

- Οχι, δε διασφαλίζεται, γιατί είναι ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου και αφήνει ανοιχτή - το αναφέρει και η σύμβαση - τη λειτουργία με "ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια", κάτι που εμείς το θεωρούμε αδιανόητο στην υγεία. Δίνει λοιπόν το καθεστώς αυτό τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί το νοσοκομείο αυτό σε ένα "γωνιακό μαγαζί", όπως είναι, δηλαδή, και πολλές άλλες ιδιωτικές κλινικές σ' όλη την Ελλάδα.

Ανεξάρτητα όμως απ' το καθεστώς, υπάρχει και το θέμα της πλήρους ή όχι λειτουργίας του νοσοκομείου.

- Τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού που μετατίθεται από τα δημόσια νοσοκομεία διασφαλίζονται με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στο "Παπαγεωργίου";

- Δε διασφαλίζονται και αυτό πια το έχουν καταλάβει οι εργαζόμενοι. Ακόμα και μερικοί που ήταν θιασώτες και υπέρμαχοι της μεταφοράς δε θέλουν πια να πάνε στο "Παπαγεωργίου". Μεταφέρονται δηλαδή εργαζόμενοι με δημοσίου δικαίου σχέσεις με έναν ιδιότυπο, παράλογο τρόπο σε ένα ιδιωτικού δικαίου ίδρυμα. Εμείς έχουμε καταδείξει ότι μέσα από τη σχετική τροπολογία δε διασφαλίζεται κανένα δικαίωμα.

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε τρομερό αδιέξοδο και γι' αυτό προσπαθεί τώρα με φιέστες να καλύψει τη μη πλήρη λειτουργία και αποκρύπτει το γεγονός ότι αυτό το ίδρυμα έχει χίλιες φορές μεγαλύτερες δυνατότητες απ' αυτό που λειτουργεί σήμερα.

Στην πραγματικότητα το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση δε θέλει να δώσει χρήματα. Να δώσει δηλαδή τα 20-25 δισεκατομμύρια που απαιτεί η πλήρης λειτουργία του νοσοκομείου.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ