Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
"Στεφάνωσαν" τους τόπους της θυσίας

Περπάτησαν στους αιματοβαμμένους δρόμους της Κοκκινιάς, ακολουθώντας με πίστη και συγκίνηση τα ίχνη των νεκρών παλικαριών της.

Με το κεφάλι ψηλά, πατώντας με σεβασμό στα σημεία όπου ακόμη "πυρώνει" η τελευταία πνοή των ανδρών που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες 55 χρόνια πριν, οι κάτοικοι της Κοκκινιάς έδωσαν και χτες την υπόσχεση που δίνουν κάθε χρόνο: Το πάθος του αγώνα για ειρήνη, δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία παραμένει το ίδιο, όπως τότε.Γι' αυτό κι η χτεσινή μέρα - "Ημέρα των Στεφανωμάτων",όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται η κατάθεση στεφανιών σ' όλους τους χώρους της Νίκαιας, όπου χύθηκε κάποτε αίμα για τη λευτεριά και τη δημοκρατία - έναν και μόνο στόχο είχε. Να θεριέψει και πάλι στους δρόμους της Κοκκινιάς - στην Κασταμονής,την Μενεμένης και την Αρτέμιδος,στις πλατείες Οσίας Ξένης,Ηρώων,Κουμπάκη,Δαβάκη και Αγ. Νικολάου,καθώς και στο νεκροταφείο Νεάπολης - τη φωνή που, μια μέρα μετά τη σφαγή των Γερμανοτσολιάδων, ακούστηκε γενναία από το ΕΠΟΝίτικο χωνί: "Λαέ της Κοκκινιάς η αντίσταση συνεχίζεται. Ο φασισμός θα συντριβεί. Ψηλά το κεφάλι, θα νικήσουμε. Η θυσία των παλικαριών μας δε θα πάει χαμένη. Ζήτω η Κοκκινιά, ο φασισμός συντρίβεται".

Στα πλαίσια αυτής της αντίστασης, της αντίστασης που συνεχίζεται, κινήθηκε και η απόφαση των Παραρτημάτων Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ και του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας",να τιμήσουν για άλλη μια φορά τους νεκρούς της μαρτυρικής πόλης, χωρίς την παρουσία της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Βασίλη Τράπαλη.Μιας δημοτικής αρχής, η οποία, πιστή ακόλουθος της κυβερνητικής πολιτικής διώξεων και φίμωσης των εκφραστών των λαϊκών αγώνων, τόλμησε να θέσει σε "αργία" από τα καθήκοντά της ως δημοτικής συμβούλου την Βέρα Νικολαϊδου."Ο φασισμός δε θα περάσει" φώναξαν ξανά - 55 χρόνια μετά - στους δρόμους της Νίκαιας οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Η χτεσινή πρώτη μέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα από την πλατεία Οσίας Ξένης. Μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς Δημήτρης Μαυράκης,ο οποίος αναφέρθηκε στη θυσία των 142 παλικαριών, αλλά και στη σημερινή κατάσταση που επιβάλλει τη συνέχιση του αγώνα. "Η θυσία των παλικαριών - είπε - δεν πτόησε τη συνοικία μας, ο αγώνας συνεχίστηκε και δεν άργησε να 'ρθει η λευτεριά. Το μπλόκο της Κοκκινιάς στέκει αντάξια δίπλα στο θυσιαστήριο της Καισαριανής".

Αμέσως μετά κατατέθηκαν στεφάνια στο χώρο μαρτυρίου της Οσίας Ξένης από: Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς,το Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας",το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά,την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά κ. ά.

Αμέσως μετά οι κάτοικοι της Κοκκινιάς πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης, σταματώντας σε κάθε ιστορικό χώρο θυσίας, όπου κατέθεταν στεφάνια και όλοι μαζί τραγουδούσαν το "Επέσατε θύματα...".

Η Βέρα Νικολαϊδου,επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας Νικαίας",η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση, με δήλωσή της στο "Ρ" τόνισε: "Για μας η σημερινή μέρα δεν είναι μόνο μέρα μνήμης. Συνεχίζουμε τους αγώνες, τιμώντας τους νεκρούς μας. Το ότι γιορτάζεται, δυστυχώς με την ευθύνη της δημοτικής αρχής χωρίς αυτήν, ήταν η επιλογή του λαού της Κοκκινιάς ο οποίος μ' αυτόν τον τρόπο καταδικάζει τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της διοικούσας αρχής. Ομως είναι και όλη η στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στα προβλήματα των δημοτών που έχει δυσαρεστήσει τον κοκκινιώτικο λαό".

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται μεθαύριο Πέμπτη με την πορεία από την πλατεία Οσίας Ξένης στις 6 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ