ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΕ
Μείωση ομάδων, αύξηση κερδών

Σταδιακή μείωση των σωματείων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, ώστε το 2001 να 'ναι 14 σε Α', Β' και 16 σε Γ' Εθνική. Θα γίνονται περισσότεροι αγώνες, άρα αυξάνονται οι δυνατότητες κερδών για τους επιχειρηματίες

Μείωση ομάδων και αύξηση κερδών. Οι πέντε αυτές λέξεις περικλείουν την ουσία του εγχειρήματος στο οποίο κατέληξε η ΓΣ της ΕΠΑΕ χτες και αφορά τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου. Το δίχρονο πείραμα θα 'χει εφαρμογή από την τρέχουσα περίοδο και αφ' ενός με την αύξηση των συναντήσεων θα προσφέρει δυνατότητες περισσοτέρων εσόδων από διάφορες πηγές, αφ' ετέρου θα μειώσει τις ομάδες σε 14 σε Α, Β Εθνική και 16 στη Γ (2001). Οπως γίνεται κατανοητό με μια προσεκτικότερη ματιά πίσω από τις μεγαλοστομίες για αξιοπιστία και θέαμα, οι αποφάσεις των επιχειρηματιών - παραγόντων οδηγούν το άθλημα σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και στυγνή εκμετάλλευση, φυσικά προς ίδιον όφελος, των "πιστών" του.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς αποφασίστηκε: Α ΕΘΝΙΚΗ: Από την τρέχουσα περίοδο λοιπόν στην Α Εθνική θ' ανεβαίνουν 2 ομάδες και θα υποβιβάζονται 4. Ετσι αρχικά οι συμμετέχουσες θα μειωθούν σε 16 και με τον ίδιο τρόπο σε δύο χρόνια σε 14. Φέτος η 17η και η 18η θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β κατηγορία. Οι υπόλοιπες δύο "μοιραίες" θα προκύψουν από διπλούς αγώνες -μπαράζ μεταξύ 13ης - 16ης και 14ης - 15ης. Παραμένουν στην κατηγορία αυτές που θα πετύχουν δύο νίκες. Πλεονέκτημα έδρας έχει η κατέχουσα υψηλότερη θέση στη βαθμολογία. Ολα αυτά πάντως αν και εφόσον η διαφορά από τη 13η είναι μέχρι πέντε πόντους.

Αν είναι μεγαλύτερη τα σωματεία που πήραν 15η, 16η θέση υποβιβάζονται αυτομάτως. Αν τώρα η 16η έχει διαφορά μεγαλύτερη των 5 πόντων και τα υπόλοιπα μικρότερη, μπαράζ δίνουν μεταξύ τους τα άλλα τρία. Στην περίπτωση αυτή έχουμε ουσιαστικά ένα μίνι πρωτάθλημα γιατί παραμένει στην Α Εθνική όποια ομάδα συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς. Σ' αμφότερες τις περιπτώσεις αν προκύψει ισοβαθμία δε θα 'χουμε πέναλτι. Νικήτριες (παραμένουσες) θ' αναδειχτούν οι ομάδες που κατέκτησαν στην κανονική περίοδο τις υψηλότερες θέσεις (13η, 14η).

Μίνι πρωτάθλημα θα γίνεται και για τη μια από τις θέσεις που οδηγεί στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Θα συμμετέχουν 6η, 7η, 8η με προϋπόθεση πως η διαφορά δε θα 'ναι μεγαλύτερη των 5 βαθμών, γιατί τότε η 6η παίρνει το "εισιτήριο" απευθείας. Αν η 8η έχει μεγαλύτερη διαφορά αυτόματα αποκλείεται και γίνεται μπαράζ ανάμεσα σε 6η, 7η με το νικητή να βγαίνει στις δύο νίκες. Αν η 6η ομάδα εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στο ΟΥΕΦΑ μέσω κυπέλλου τη θέση της στην παραπάνω διαδικασία παίρνει η 5η.

Β ΕΘΝΙΚΗ: Από την τρέχουσα περίοδο θα προβιβάζονται 2 ομάδες και θα υποβιβάζονται 6. Η πρώτη θ' ανεβαίνει απευθείας και θα την ακολουθεί η νικήτρια του μίνι πρωταθλήματος ανάμεσα σε 2η, 3η, 4η, αν όμως η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρότερη των 5 πόντων. Στη Γ "πέφτουν" αυτομάτως τα σωματεία που βρίσκονται στις θέσεις 15 - 18 και τους "καταραμένους" συμπληρώνουν οι χαμένοι των μπαράζ 11ης - 14ης και 12ης - 13ης. Ισχύουν και εδώ όσα γράφτηκαν για τις ανάλογες διαδικασίες στην Α κατηγορία.

Γ ΕΘΝΙΚΗ: Φέτος ανεβαίνουν 2 ομάδες στη Β, πέφτουν 10 στη Δ και από εκεί προβιβάζονται 4. Ετσι την επόμενη περίοδο η κατηγορία θα έχει 18 ομάδες. Η πρώτη θα προβιβάζεται απευθείας και θα την ακολουθεί η νικήτρια του μπαράζ 2ης, 3ης, 4ης. Υποβιβάζονται αυτομάτως τα σωματεία στις θέσεις 14 - 20 και δίνουν αγώνες σωτηρίας 8η - 13η, 9η - 12η, 10η - 11η. Επίσης στις διαδικασίες μπαράζ ισχύουν όσα γράφτηκαν στις προηγούμενες κατηγορίες.Η ΓΣ της ΕΠΑΕ αποφάσισε ακόμα να συστήσει επιτροπή που θα καθορίσει τα κριτήρια που είναι υποχρεωμένες να τηρούν οι ΠΑΕ σε Α, Β, Γ Εθνική. Επίσης να προτείνει στην ΕΠΟ από την επόμενη περίοδο την κατάργηση της Δ Εθνικής και την ενσωμάτωση των ομάδων που τη συγκροτούσαν στα τοπικά πρωταθλήματα. Ολα τα παραπάνω τελούν υπό την έγκριση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Με οδηγό το '97

Αναχώρησε το πρώτο τμήμα της ελληνικής αποστολής. Βάσιμες ελπίδες για διακρίσεις και μετάλλια, παραδέχονται αθλητές και προπονητές

Αναχώρησε, χτες, με τις βαλίτσες του γεμάτες ελπίδες για διάκριση, το πρώτο γκρουπ της ελληνικής αποστολής, που θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Η αισιοδοξία, ότι οι Ελληνες αθλητές, που μεθαύριο θα ριχτούν στη μάχη της διεκδίκησης ενός μεταλλίου, μπορούν να πετύχουν το στόχο τους, είναι διάχυτη στην ελληνική αποστολή και "καθρεφτίζεται" στα λόγια μερικών από τους βασικούς πρωταγωνιστές.

Πριν την αναχώρησή της για την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, η Κατερίνα Θάνου δήλωσε: "Για μένα, το Παγκόσμιο είναι πολύ μεγάλη πρόκληση, γιατί πιστεύω ότι μπορώ να φτάσω στα τελικά. Αν τα καταφέρω, μετά όλα είναι ανοιχτά. Ξέρω ότι θα αντιμετωπίσω σπουδαίες αντιπάλους, όμως αν είμαι καλά στις κρίσιμες στιγμές μπορώ να τις αντιμετωπίσω".

Να βρει τη φόρμα της θα επιδιώξει η Νίκη Ξάνθου, αφού, όπως παραδέχτηκε, τη φετινή χρονιά δεν ήταν ιδιαίτερα σταθερή στις επιδόσεις της. Υψηλούς στόχους έχουν θέσει οι Μπόμπολη και Τσικούνα, που ευελπιστούν στην είσοδό του στον τελικό. Χαρακτηριστικά της αισιοδοξίας που επικρατεί στην αποστολή ήταν τα λίγα λόγια του ομοσπονδιακού προπονητή, Οδυσσέα Παπατώλη: "Εχουμε κάνει καλή προετοιμασία. Εχουμε ως οδηγό μας σ' αυτό το πρωτάθλημα, τις επιτυχίες του Παγκοσμίου το '97. Δεν έχουμε απουσίες και πιστεύω ότι τουλάχιστον δέκα αθλητές μας θα περάσουν στα τελικά". Ο μικρός της αποστολής, Χρ. Χοϊδης, αλλά συγχρόνως και "χρυσός" στα 100μ. φέτος στους Πανευρωπαϊκούς Εφήβων, δήλωσε πως θέλει να κάνει ατομικό ρεκόρ στο "κατοστάρι" και να προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να φτάσει η ομάδα των 4Χ100μ. στα τελικά.

Για τη Σεβίλλη χτες αναχώρησαν οι Χοϊδης, Πολυχρονίου, Θάνου, Παπαδημητρίου, Τίγκας, Ξάνθου, Βόγγολη, Κελεσίδου και Τσικούνα, ενώ σήμερα στο αεροπλάνο με προορισμό την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας θα μπουν οι Θεοδωρίδης, Παυλακάκης, Αλεξόπουλος, Κεντέρης, Παναγιωτόπουλος, Σαρρής, Γκαβέλα, Στρουμπάκος, Γκούσης, Ντούπης, Πόλιας, Ιακωβάκης, Γιαννέλης, Καστάνης, Σταματόπουλος, Κορκίζογλου, Παπακώστας, Μελέτογλου, Κόφφα, Βαρσαμίδου, Πατσού, Πατουλίδου, Ιακώβου, Λέσκου, Κοκότου, Τσιαμήτα, Ουζούνη και Τζελίλη.

Νίκες - καρμπόν

Η Εθνική ανδρών κέρδισε το Ελ Σαλβαδόρ 3 - 1 και οι Ελπίδες με το ίδιο σκορ τη Φινλανδία

Δεύτερη νίκη σε ισάριθμα φιλικά παιχνίδια για την εθνική ομάδα των ανδρών, που νίκησε την αντίστοιχη του Ελ Σαλβαδόρ με 3 - 1. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος ήταν ο κορυφαίος του αγώνα, σημείωσε τα δύο πρώτα γκολ (20 και 86) και ήταν μέσα σχεδόν σε όλες τις φάσεις. Το τρίτο γκολ για την Εθνική προήλθε από λάθος κεφαλιά του Ραμίρεζ (90). Από το Σαλβαδόρ σκόραρε, αλλά στη σωστή εστία, και ο Γκαρσία (52). Ο Β. Δανιήλ έκανε, όπως ήταν φυσικό, πολλές αλλαγές για να δει στην πράξη πώς εφαρμόζονται τα σχέδιά του.

Με το ίδιο σκορ επικράτησε και η Εθνική των Ελπίδων της αντίστοιχης φινλανδικής. Μεγάλος πρωταγωνιστής στη συνάντηση ο Λάμπρος Χούτος, που πέτυχε και δύο γκολ (25 και 63). Ο ίδιος έβγαλε την ασίστ στον Λιολίδη, που έκανε το 3 - 0 (72). Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν με γκολ του Πόλια σχεδόν στη λήξη του αγώνα.

Ντοπέ και η Οτι

Το αποκάλυψε η χορηγός της εταιρία! Χάνει το Παγκόσμιο, κινδυνεύει με διετή αποκλεισμό

Σαν κεραυνός εν αιθρία "έσκασε" η ανακοίνωση της χορηγού εταιρίας της μεγάλης Τζαμαϊκανής πρώην παγκόσμιας πρωταθλήτριας στο σπριντ, Μέρλιν Οτι, πως η μεγάλη κυρία του στίβου βρέθηκε ντοπαρισμένη στο διεθνές γκραν πρι της Λουκέρνης (5 Ιούλη). Η συγκεκριμένη εταιρία, που εδρεύει στο Λιχτενστάιν, εξέδωσε, χτες, ανακοίνωση που ανέφερε ότι η 39χρονη αθλήτρια έκανε χρήση της απαγορευμένης αναβολικής στεροειδούς ουσίας ναδρολόνη. Η Οτι από την πλευρά της υποστήριξε ότι είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε, ώστε ν' αποδείξει πως είναι αθώα.

Ο γγ της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, Ιστβαν Γκιουλάι, δήλωσε σοκαρισμένος. "Είναι προσωπική καταστροφή για την Οτι. Είναι λυπηρό και απογοητευτικό ότι σ' αυτή την ηλικία κάποιοι αθλητές πιστεύουν πως μπορούν να συνεχίσουν έτσι", κατέληξε. Πάντως, τα ερωτηματικά αυτής της υπόθεσης είναι πολλά. Πώς και γιατί η εταιρία προέβη σε τέτοια ενέργεια (θεωρητικά) θέτοντας σε κίνδυνο την επένδυσή της. Τι ακριβώς κρύβεται από πίσω και τι επιδιώκει; Ισως στο άμεσο μέλλον δοθούν απαντήσεις. Ο,τι και να γίνει πάντως η Τζαμαϊκανή χάνει το πρωτάθλημα στη Σεβίλλη και αν και το 2ο δείγμα βγει θετικό θ' αποκλειστεί για δύο χρόνια από κάθε διοργάνωση.

  • Για τέσσερα ακόμη χρόνια ο Πρίμο Νεμπιόλο θα είναι ο ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου κλασικού αθλητισμού. Ο Ιταλός παράγοντας επανεκλέχτηκε χτες στην προεδρία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Ο 76χρονος Νεμπιόλο είναι στην προεδρία της ΙΑΑΦ από το 1981.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Αποστολή εξετελέσθη

Ικανοποίηση στην ελληνική ομάδα, που επέστρεψε με 52 αργυρά, 2 χάλκινα μετάλλια, 3 αργυρά κύπελλα και 6 τιμητικές διακρίσεις

Επιτυχημένη κρίθηκε, από τους αρμόδιους, η ελληνική αποστολή στους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες, που έγιναν στο Ζάγκρεμπ, παρότι με λίγη προσπάθεια ή τύχη τ' αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα. Οπως ανέφερε ο διευθυντής του ΑΣΑΕΔ, Ζαχαρίας Πετρομιχελάκης, "με τα λιγότερα δυνατά μέσα και στο λιγότερο δυνατό χρόνο προετοιμασίας πετύχαμε τις μεγαλύτερες διακρίσεις. Με μόνο 91 αθλητές, όταν πολλές χώρες συμμετείχαν με διπλάσιους και τριπλάσιους, καταφέραμε αυτό που κανείς άλλος δεν πέτυχε. Κατακτήσαμε 52 αργυρά, 2 χάλκινα μετάλλια και 3 αργυρά κύπελλα (ποδόσφαιρο, πόλο, βόλεϊ). Επίσης, μας απονεμήθηκαν έξι κύπελλα για πολυτιμότερο (Κατσαρός) και πρώτο σκόρερ (Τρούπκος) στο ποδόσφαιρο, καλύτερο πασαδόρο στο βόλεϊ (Κουρνέτας), καλύτερο τερματοφύλακα (Βολτυράκης) και κορυφαίο παίκτη (Παπαναστασίου) στο πόλο και τέλος το "Ευ Αγωνίζεσθαι" στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ".

Ικανοποιημένοι δήλωσαν και οι αθλητές, που παραδέχτηκαν πάντως ότι μπορούσαν καλύτερα: Ο Γιαννακόπουλος (ποδόσφαιρο) τα 'βαλε με την τύχη που "δεν ήταν μαζί μας. Τόσο στη διάρκεια του τελικού με την Αίγυπτο όσο και στα πέναλτι, που είναι μια διαδικασία "ρώσικης ρουλέτας"", ενώ ο Μαυράκης (βόλεϊ) πρόσθεσε και "άλλους αστάθμητους παράγοντες". Από την πλευρά του ο Παπαναστασίου (πόλο) ανέφερε: "Βρήκαμε στο δρόμο μας ισχυρούς αντιπάλους αλλά φτάσαμε στον τελικό όπου δεν καταφέραμε να βρεθούμε σε καλή μέρα και να επιστρέψουμε με το χρυσό".

ΠΑΛΗ

Τις 41 έχουν φτάσει οι συμμετοχές στο 45ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης Ανδρών, που θα διεξαχθεί στη χώρα μας στις 23 - 26 Σεπτέμβρη. Οι τελευταίες επτά είναι από Κίνα, Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας, Συρία, Κορέα, Αρμενία, Ουκρανία και Ουζμπεκιστάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι με δύο από τις ξένες αποστολές στην Αθήνα θα βρεθούν 2 Ελληνες. Ο προπονητής Βαγγέλης Ιωαννίδης με την ομάδα του Καναδά και ο Νεόφυτος Περτσινίδης, που θ' αγωνιστεί στην κατηγορία των 76 κιλών με τα χρώματα της Αυστραλίας.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Ατυχος ο Πανατίδης

Ατυχος στάθηκε ο 5ος παγκόσμιος πρωταθλητής μας στην κατηγορία +105 κιλών της Αρσης Βαρών, Αλέξανδρος Πανατίδης, που τραυματίστηκε στην προπόνηση της Εθνικής ομάδας και δε θ' αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που γίνεται στην ΑΘήνα. "Εχω τρελαθεί με την ατυχία μου, αλλά τίποτα δεν μπορεί να γίνει τώρα. Χρειάζεται υπομονή και σκληρή δουλιά στο μέλλον", δήλωσε ο αθλητής που υποβλήθηκε σ' επιτυχή επέμβαση στο αριστερό πόδι.

  • Γιατροί της παγκόσμιας συνομοσπονδίας υπέβαλαν σ' αιφνιδιαστικό έλεγχο ντόπινγκ τα μέλη των εθνικών ομάδων, ανδρών και γυναικών.
ΒΟΛΕΪ

Ο Τάσος Κουμπλής, ανέλαβε για ένα χρόνο την τεχνική ηγεσία της ανδρικής ομάδας βόλεϊ του Αρη. Θεωρείται ως ένας εκ των πιο ριψοκίνδυνων προπονητών καθώς δε διστάζει να παίρνει το ρίσκο της "αναγέννησης" σε κάποια ομάδα. Οπως ο ίδιος δηλώνει, σκοπεύει, με υπομονή και επιμονή, να ξανανεβάσει τον Αρη στην κορυφή του πρωταθλήματος, όπου βρισκόταν πριν δύο χρόνια. Ο Κουμπλής έχει θητεύσει ακόμα, σε Παναθηναϊκό και Κτησιφώντα.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Στο Μιλάνο, θα βρεθεί ο Ελληνας Ολυμπιονίκης της Γυμναστικής, Ιωάννης Μελισσανίδης, προκειμένου να συμμετάσχει σε κοινή προετοιμασία με τις εθνικές ομάδες της Ιταλίας και της Ουκρανίας (23 - 30 Αυγούστου). Αντιμέτωπη με μερικές από τις κορυφαίες αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής στον κόσμο θα τεθεί και η πρωταθλήτριά μας Μορφούλα Ντώνου, που θα πάρει μέρος στο Εθνικό Πρωτάθλημα της Ρωσίας, στη Μόσχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ