ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστική "πρεμιέρα" στο Βόλο

Με διήμερο εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο, που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, "ανοίγει" η νέα αγωνιστική σεζόν στο Βόλο, η οποία θα κλιμακωθεί στα πλαίσια του πανελλαδικού συντονισμού των δυνάμεων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Με το πολιτιστικό διήμερο στην παραλία του Βόλου στις 21 και 22 Αυγούστου "ανοίγουν" οι πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τα σωματεία και οι συνδικαλιστές που, στις 28/7, είχαν πάρει μέρος σε ευρεία σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου.

Στόχος του διημέρου, αλλά και γενικότερα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν, είναι η ανάδειξη προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις και την ειρήνη, καθώς και η οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων της περιοχής στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους "μονόδρομους" της ΟΝΕ και στις ορέξεις των βιομηχάνων.

Η πρώτη μέρα του διημέρου, το Σάββατο 21 Αυγούστου, έχει ως θέμα:"Ανεργία - Εργασιακές Σχέσεις - Ασφαλιστικό. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση. Επιπτώσεις. Προτάσεις".Η συζήτηση θ' αρχίσει στις 8.30μμ και στο πάνελ των ομιλητών θα συμμετέχουν οι Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ,Γ. Μελιτζανάς, συνδικαλιστής από το χώρο της ΔΕΗ, Β. Ντακούμης κοινωνιολόγος, Μ. Τριανταφυλλίδης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Κ. Κούδας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Την Κυριακή, 22 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην είσοδο του λιμανιού στις 8μμ,όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου. Στη συνέχεια θα επιδοθεί ψήφισμα στον Λιμενάρχη, ενώ θα δημιουργηθεί ανθρώπινη αλυσίδα ως το Πανεπιστήμιο, όπου στις 9μμ θ' αρχίσει συζήτηση με θέμα: "Ο ρόλος του ΝΑΤΟικού στρατηγείου σε Τύρναβο - Κουτσόχερο, ο ρόλος του λιμανιού του Βόλου, οι επιπτώσεις στην εθνική ανεξαρτησία, στην ειρήνη, στο φυσικό περιβάλλον, στην κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης και της χώρας μας".

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι Ν. Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Β. Ντακούμης, κοινωνιολόγος και Α. Νάνος, νομαρχιακός σύμβουλος, ενώ θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Θ. Βογιατζής.Στα πλαίσια των συζητήσεων του διημέρου θα υπάρχει η δυνατότητα παρεμβάσεων, ερωτήσεων και τοποθετήσεων.

Οι αγωνιστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται την 1η Σεπτέμβρη,οπότε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στη συγκέντρωση έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο και κλιμακώνονται το πρώτο 15ήμερο του Σεπτέμβρη με τη διοργάνωση παμβολιώτικης εργατοϋπαλληλικής συγκέντρωσης,στα πλαίσια του πανελλαδικού συντονισμού του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Για την αντιμετώπιση των εξόδων των δραστηριοτήτων της, η Συντονιστική Επιτροπή άνοιξε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 20171680471.

Με "όπλο" την ενότητα

Με καθολική συμμετοχή εξελίσσεται η 48ωρη απεργία 500 μεταλλεργατών σε έργα των ΕΛΔΑ, για εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης και μέτρα ασφάλειας

"Δεν κάνουμε πίσω"!Αυτό διαμήνυσαν προς τους εργοδότες τους για ακόμα μια φορά οι 500 περίπου έκτακτοι μεταλλεργάτες που απασχολούνται σε έργα που έχουν αναλάβει μεταλλουργικές επιχειρήσεις στα ΕΛΔΑ και οι οποίοι χτες ξεκίνησαν 48ωρη απεργία με καθολική συμμετοχή. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι ηλεκτρολόγοι που απασχολούνται σε έργα στα ΕΛΔΑ, καθώς και αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι μεταλλεργάτες απαιτούν να πληρώνονται με το βασικό μεροκάματο και όχι με ωρομίσθιο, η υπερωρία να πληρώνεται προσαυξημένη κατά 100% και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μια και η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι απεργοί, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και είκοσι περίπου μέρες, πήραν την απόφαση για τη νέα απεργιακή κινητοποίηση, μετά την άρνηση των εργολάβων να προσεγγίσουν τα αιτήματά τους. Από τα χαράματα χτες άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από την πύλη των ΕΛΔΑ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης και Κ. Φάκαρος αντίστοιχα, καθώς και άλλη μέλη της διοίκησης και ο Θ. Παναγιωτόπουλος πρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτρολόγων Πλοίων.Να σημειωθεί ότι από τη μέρα που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις έχει σκληρύνει και η στάση της διεύθυνσης των ΕΛΔΑ. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι απαγορεύτηκε η είσοδος στο χώρο συνδικαλιστών, ενώ στο αίτημά τους για συνάντηση με τη διεύθυνση των ΕΛΔΑ, προκειμένου να ενημερωθούν και να πάρουν θέση για τα προβλήματα που υπάρχουν, η απάντηση ήταν αρνητική. Ο διευθυντής του διυλιστηρίου κ. Σκανδάλης δήλωσε ότι στα όποια ζητήματα υπάρχουν, θα απαντήσει γραπτά.

Λίγη ώρα μετά ξεκίνησε η γενική συνέλευση των απεργών. Παίρνοντας το λόγο ο Ι. Πουντίδης κατήγγειλε τις προσπάθειες που γίνονται από διάφορες επιχειρήσεις να τρομοκρατήσουν εργάτες. "Η απεργία αυτή - τόνισε - αποτελεί τεράστια πίεση για τους εργολάβους, αλλά και τη διεύθυνση των διυλιστηρίων που μας απαγορεύουν ακόμα και την είσοδο στο χώρο. Πρέπει επιτέλους να μαζευτούν οι εργολάβοι και να κουβεντιάσουμε για να δοθούν λύσεις. Πρέπει να προσεγγίσουν την ουσία των αιτημάτων μας. Με φραγκοδίφραγκα και ψίχουλα δε θα κάμψουν την αγωνιστικότητά μας. Αύριο συνεχίζουμε την απεργία μας και στη συνέχεια θα εξετάσουμε πού βρισκόμαστε μέχρι σήμερα και ανάλογα να πάρουμε αποφάσεις. Ενα δεν μπορεί κανένας να αμφισβητεί, ότι η πίεση που ασκεί ο απεργιακός αγώνας είναι τεράστιος. Οσο διατηρούμε και ενισχύουμε αυτή την ενότητα, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα".

Κι άλλα... προγράμματα

Με δύο νέα προγράμματα ρίχνεται στη "μάχη" για την... καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για:

1) Ολοκληρωμένα προγράμματα προϋπολογισμού 13,5 δισ. δραχμών, τα οποία απευθύνονται σε 5.000 άτομα με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντες - μετανάστες - πρόσφυγες, φυλακισμένους - αποφυλακισμένους - ανήλικους παραβάτες, άτομα εξαρτημένα υπό απεξάρτηση και άνεργους ηλικίας από 45 έως 64 ετών.

2) Καινοτομικά προγράμματα, τα οποία με τη σειρά τους χωρίζονται σε: α) Προγράμματα επίδειξης και μεταφοράς τεχνογνωσίας, με στόχο την αξιοποίηση της μέχρι σήμερα εμπειρίας, την ανταλλαγή εμπειριών στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις ομάδες που απειλούνται από αποκλεισμό. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται σε ενέργειες προκατάρτισης, κατάρτισης, προώθησης στην αγορά εργασίας και συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών. Το ποσό που θα διατεθεί για τα προγράμματα αυτά είναι 84 εκατομμύρια δραχμές. β) Προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών παροχής "Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών", με στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα άτομα που απειλούνται από αποκλεισμό, τη δημιουργία νέων δομών υποστήριξης, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τα προγράμματα αυτά θα διατεθούν 500 εκατομμύρια δραχμές.

Δικαιούνται πρόσθετης ενίσχυσης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Η Πανελλαδική Ενωση Απολυμένων και Συνταξιούχων Χαλυβουργών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί τα μέλη της και κάθε ενδιαφερόμενο ότι - σύμφωνα με το νόμο 2676/99, άρθρο 87 - οι απολυμένοι τα έτη 1991, 1992 και 1993 από τις ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝ. ΕΛ. ΕΤ. ΧΑΛΥΒΟΣ και από τη "Μεταλλουργική" του Αλμυρού Βόλου, που έχουν λάβει ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), δικαιούνται ισόποσο ποσό και από το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ΟΑΕΔ.

Οι παραπάνω δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν, από τη Δευτέρα 23/8/99, στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, από τα οποία είχαν λάβει τις ενισχύσεις της ΕΚΑΧ, για να τους καταβληθεί και το αντίστοιχο ποσό του βοηθήματος από πλευράς ελληνικού δημοσίου, όπως προβλέπει ο ν.2676/1999, άρθρο 87.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ενωση Απολυμένων και Συνταξιούχων Χαλυβουργών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 266916, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη πρωί από 9.30-12.30.

Ανάκληση δυσμενούς μετάθεσης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

Ανακλήθηκε, χτες, μετά από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, δυσμενής μετάθεση εργαζομένου σε εταιρία curier, λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης.

Ειδικότερα, σε τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας, η εταιρία ACS υποχρεώθηκε να ανακαλέσει τη δυσμενή μετάθεση του Γιώργου Βελίκη από το υποκατάστημα της Ν. Εγνατίας στο υποκατάστημα του Καλοχωρίου.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες, με πρωτοβουλία ορισμένων εργαζόμενων της ACS - ανάμεσά τους και ο Γιώργος Βελίκης - δημιουργήθηκε επιχειρησιακό σωματείο με στόχο την υπεράσπιση και διεκδίκηση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων του προσωπικού της εταιρίας.

Η δυσμενής μετάθεση, που ακολούθησε, χαρακτηρίστηκε από συνδικαλιστικούς κύκλους σαν μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων και παρεμπόδισης της λειτουργίας του νεοσύστατου εργατικού σωματείου. Η προσπάθεια έπεσε στο κενό, χάρη στην αποφασιστική στάση που επέδειξε ο μετατεθείς και οι συνάδελφοί του, αλλά και την έγκαιρη αποτελεσματική παρέμβαση του ΕΚΘ.

Προβλήματα στη ναυσιπλο'ϊα

Προβλήματα στη λειτουργία του δέκτη GPS (συσκευές εντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρων) ενδέχεται να προκύψουν μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 21 του μήνα,σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν είναι: Αδυναμία της συσκευής να εντοπίσει τους δορυφόρους. Μεγάλη καθυστέρηση του δέκτη να εντοπίσει τους δορυφόρους. Ενδείξεις λανθασμένης θέσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΕΝ, τα παραπάνω προβλήματα είναι πιθανό να προκύψουν όχι λόγω κακής λειτουργίας των δορυφόρων, αλλά λόγω προβλημάτων στους δέκτες (GPS) και ειδικότερα σ' αυτούς που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1995 και χρησιμοποιούν έναν εσωτερικό μετρητή χρόνου, ο οποίος βασίζεται σε κύκλο 1.024 βδομάδων και ο οποίος (χρονικός κύκλος) συμπληρώνεται στις 22 του μήνα. Συνιστάται σ' όσους χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά όργανα να έχουν εξοικειωθεί στη χρήση τους.

Οι λιμενικές αρχές της χώρας θα βρίσκονται, σύμφωνα με το ΥΕΝ, σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ