ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικές διαδρομές

Την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι "Η μικρή πλατεία" παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας,την Τρίτη 24 Αυγούστου, στο θέατρο Λυκαβηττού,στις 9 το βράδυ. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση Βαγγέλη Ηλιόπουλου,σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου,σκηνικά Πάνου Παπαδόπουλου,κοστούμια Φίλιππου Παπαγεωργίου και μουσική του συγκροτήματος "Ανεμος".Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Χρήστος Αποσπόρης, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Μιχάλης Μαρκάτης, Γιώτα Μηλίτση κ. ά. Ο Γκολντόνι, με απλότητα και ποιητική διάθεση αποτυπώνει μέσα από καυγάδες, ερωτικές φιλονικίες, ίντριγκες, σκηνές ζηλοτυπίας, διαξιφισμούς και άλλα κωμικοτραγικά περιστατικά τους χαρακτήρες των ηρώων και την καθημερινή ζωή σε μια λαϊκή φτωχογειτονιά της Βενετίας.

  • Οι "Πέρσες" του Αισχύλου από το Εθνικό θέατρο παρουσιάζονται, αύριο, στο θέατρο Φλόκα της Ολυμπίας, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή,μετάφραση Πάνου Μουλά,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα,χορογραφία Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αγγελικής Στελάτου.Τη μουσική έρευνα - σύνθεση και φωνητική αγωγή υπογράφει ο Σπύρος Σακκάς.Ερμηνεύουν: Μαρία Κατσιαδάκη, Σοφοκλής Πέππας, Ακύλας Καραζήσης, Νίκος Αρβανίτης, Δημήτρης Κανέλλος κ. ά. Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνιο ντι Αντζελο (φλάουτο), Ηρακλής Βαβάτσικας (μπαγιά - ακορντεόν).
  • Κυριακή και Δευτέρα, το "Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν" παρουσιάζει, στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη,σε μετάφραση Λεωνίδα Ζενάκου,σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη,σκηνικά - κοστούμια Κυριάκου Κατζουράκη,μουσική Χρήστου Λεοντή.Ερμηνεύουν: Γιάννης Βόγλης, Μαρία Σκούντζου, Κάτια Γέρου, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Παντελής Παπαδόπουλος, Γιάννης Δεγαϊτης.
  • Η "Τερέζα" του Φρέντυ Γερμανού,από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής,θα βρίσκεται σήμερα στη Νάουσα, αύριο στην Κοζάνη και την Κυριακή στην Καστοριά. Παίζουν: Νάντια Μουρούζη, Νίκος Κούρος, Αίας Μανθόπουλος κ. ά.
  • Την "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη,σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη,παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας σε συνεργασία με το "Θέατρο της Ανοιξης", σήμερα, στην Παλαιοχώρα, αύριο στο θέατρο Ερωφίλη στο Ρέθυμνο και την Κυριακή στο Δήμο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο. Η μετάφραση είναι του Κ. Χ. Μύρη,τα σκηνικά - κοστούμια της Αγνής Ντούτση και η μουσική του συγκροτήματος "Αβατον".Παίζουν: Αγγελος Αντωνόπουλος, Πέμυ Ζούνη, Χρυσάνθη Δούζη, Χάρης Σώζος κ. ά.
Υμνώντας την ειρήνη

Αφιερωμένες στην ειρήνη, που τόσο δοκιμάστηκε το τελευταίο διάστημα στην περιοχή των Βαλκανίων, είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Πρέσπες '99",που διοργανώνονται για δέκατη χρονιά, στις 27-29 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν δεκάδες καλλιτεχνών, θα πραγματοποιηθούν στον Αγ. Αχίλλειο, στη Φλώρινα, στο Αμύνταιο, στον Φιλώτα και στη Μελίτη. Ο οικουμενικός λόγος της δημιουργίας του Μίκη Θεοδωράκη θα δεσπόσει στις εκδηλώσεις των δύο πρώτων ημερών, που έχουν αφιερωθεί στην αλληλεγγύη των λαών της Βαλκανικής και στις οποίες θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από τις τέσσερις γειτονικές χώρες, Σερβία, Βουλγαρία, FYROM και Ελλάδα. Στις 27 και 28 του μήνα, στη Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου, η Ορχήστρα της Οπερας του Βελιγραδίου, το περίφημο χορωδιακό συγκρότημα "Ιωάννης Κουκουζέλης" (γνωστό σε όλο τον κόσμο ως "Αγγελόφωνοι") από τη Βουλγαρία, η χορωδία "Αγία Χρυσή" από τη FYROM και δύο μεγάλες ορχήστρες και τρεις χορωδίες από την Ελλάδα θα ερμηνεύσουν κλασικά έργα του συνθέτη και το "Αξιον Εστί", τα οποία θα παρουσιαστούν, υπό τη διεύθυνση του Μ. Θεοδωράκη, για πρώτη φορά με τέτοιες ερμηνείες.

Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο συνθέτης είπε ότι η εμφάνισή του στις Πρέσπες θα είναι η προτελευταία, με τελευταία αυτή στο Μέγαρο Μουσικής, όπου τον Οκτώβρη θα παρουσιάσει την όπερά του "Αντιγόνη". Οπως αναφέρθηκε, εξάλλου, διακόσιοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Μ. Θεοδωράκη για το Νόμπελ Ειρήνης του 2000.

Ταξιδεύουν με τραγούδια

"Αρμενίζοντας σ' ένα καράβι γεμάτο τραγούδια" τιτλοφορείται η συναυλία, που θα δώσει ο Ακης Τριανταφύλλου,αύριο (9μμ), στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Δήμου Βύρωνα (κύκλος: "Νέοι Δημιουργοί"). Τραγουδούν: Ηλίας Κλωναρίδης και Νόνη Ιωαννίδου.Την Κυριακή (9μμ), στο πλαίσιο του κύκλου "Η παγκοσμιότητα των ποιητών της ειρήνης" η Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιάσει το έργο του Μπρεχτ "Η εξαίρεση και ο κανόνας".Τη Δευτέρα (9μμ) θα δώσει συναυλία ο Κώστας Χατζής.

  • Η Μαριώ από τη Θεσσαλονίκη και το συγκρότημά της θα εμφανιστούν σήμερα (11μμ) στο Α Δημοτικό Πάρκο Αγ. Παρασκευής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "1.000 τραγούδια στο δάσος", που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την ΕΡΑ 5.
  • Στη Γιορτή Κρασιού, στη Νεμέα, θα τραγουδήσει σήμερα ο Λάκης Χαλκιάς,συνοδευόμενος από τους Ν. Ολυμπίου και Γ. Δανέζη. Αύριο, θα εμφανιστούν στη Γιορτή Κρασιού, στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Τη Δευτέρα ο Λ. Χαλκιάς θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας.
  • "Στου φεγγαριού τους κλώνους" ξετυλίγει τα τραγούδια του ο Νότης Μαυρουδής,που εμφανίζεται στη Μακρινίτσα. Την Κυριακή (9.30μμ), θα δώσει συναυλία στην αυλή της Παναγίας, συνοδευόμενος από τους Ν. Λότσαρη και Π. Μάργαρη.
  • Με σολιστικό όργανο το κανονάκι, θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Καστελόριζο συναυλία, στους ήχους της Ανατολής. Συμμετέχουν οι Μανώλης Καρπάθιος (κανονάκι), Νατάσα Μακρυνικόλα (τραγούδι) και μουσικό σύνολο αποτελούμενο από τους Νίκο Σαραγούδα, Γιώργο Βασιλάκη, Σύλβια Κουτρούλη, Γιάννη Μαλλιόπουλο, Αλέκο Σταματόπουλο, Γιάννη Μεγαλούδη.Την Κυριακή θα δώσει συναυλία - αφιέρωμα στην Κύπρο - ο Μιχάλης Βιολάρης.Στη συνέχεια θα εμφανιστεί ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος.
  • Ο Μανώλης Λιδάκης,την Κυριακή, θα δώσει συναυλία στο Νέστο (Ξάνθη). Μαζί του οι Γιάννης Σπάθας και Λιζέτα Καλημέρη.
  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Μανώλης Καλομοίρης" διοργανώνεται τη Δευτέρα (9μμ), στη Σάμο, συναυλία με τη συμμετοχή του Μ. Θεοδωράκη, της ομώνυμης Λαϊκής Ορχήστρας και ερμηνευτές τους Γιώργο Θεοδωράκη, Αλέξια, Γιάννη Κότσιρα, Σωτηρία Λεονάρδου και Δημήτρη Μπάση.
Επίσημη προβολή

Αρχίζει, στις 27 Αυγούστου, στις ελληνικές αίθουσες η προβολή της ταινίας "Τορρέντε, το κουλό χέρι του νόμου".Πρόκειται για μια αστυνομική παρωδία του Ισπανού Σαντιάγο Σεγκούρα,μια κυνική παρωδία των ταινιών δράσης, μια ειρωνική σάτιρα, με πολλές σινεφίλ αναφορές και αντισυμβατικά αστεία. "Ο Τορέντε συνοψίζει ό,τι σιχαινόμαστε, ό,τι δε θέλουμε να γίνουμε, όσα φοβόμαστε να παραδεχτούμε για τον ίδιο μας τον εαυτό", αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής της ταινίας, Σαντιάγο Σεγκούρα,ο οποίος μάλιστα έρχεται στην Αθήνα, για τη δημοσιογραφική προβολή της ταινίας που θα γίνει στον κινηματογράφο "Τιτάνια" (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους), ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Από την Επίδαυρο στο Ηρώδειο

Με τις "Φοίνισσες" του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ, κλείνει η φετινή αυλαία των Επιδαυρίων, σήμερα και αύριο. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη,σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Μανωλεδάκη,μουσική Κώστα Βόμβολου και χορογραφία Σοφίας Σπυράτου.Ερμηνεύουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Δημήτρης Λιγνάδης, Χάρης Τσιτσάκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κ. ά.

Στις "Φοίνισσες" ο Ευριπίδης διευρύνει το δράμα της οικογένειας των Λαβδακιδών, συνδυάζοντας δύο θέματα: τη θανάσιμη σύγκρουση στους κόλπους μιας βασιλικής δυναστείας που βρίσκει το τέλος της με την αλληλοκτονία του Ετεοκλή και του Πολυνείκη και την πάλη για τη σωτηρία μιας πόλης που απειλείται από την καταστροφή του πολέμου. Οπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης της παράστασης - "ο τολμηρός για τις καινοτομίες και τους ερεθιστικούς προβληματισμούς του Ευριπίδης, με την οραματική σκέψη και τη δημοκρατική συγκρότηση, επηρεασμένος από την ταραγμένη κοινωνικοπολιτική κατάσταση της περιόδου εκείνης, ανακινεί προβλήματα και συζητεί θέματα άμεσου ενδιαφέροντος, σαφώς απαισιόδοξος για τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει σε μια κοινωνία μια εμφύλια διαμάχη που υποδαυλίζεται από το πάθος για την εξουσία".

Οι "Φοίνισσες" θα παρουσιαστούν και τη Δευτέρα, στο Ηρώδειο.

Τριήμερο στην Ικαρία

Με μνημόσυνο στους τάφους των πολιτικών εξορίστων, στο Μοναστήρι του Μουντέ, την Κυριακή (11πμ), θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις που διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Ραχιωτών Ικαρίας. Οι εκδηλώσεις, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, ξεκινούν σήμερα (8.30μμ), με δημόσια συζήτηση σχετικά με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις μειονότητες και την ειρηνική διασφάλισή τους. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ευάγγελος Μαχαίρας, ομιλητές θα είναι οι Αλ. Ηρακλείδης και Μ. Σταθόπουλος, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν οι Μ. Θεοδωράκης και Αντ. Καρκαγιάννης. Αύριο (8.30μμ), η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" θα δώσει συναυλία με ερμηνευτές τους Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση, Αλέξια, Σωτηρία Λεονάρδου και Γιώργο Θεοδωράκη.

"Η μικρή πλατεία" παρουσιάζεται απ' το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, στις 24/8, στο Θέατρο Λυκαβηττού

Βαλκανική μουσική συνάντηση με έργα του Μίκη Θεοδωράκη

Συναυλία στο Βύρωνα από τον Ακη Τριανταφύλλου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ