ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καθυστερημένα... οι αιτήσεις για επιχορήγηση

Η ασυνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα είναι το μόνο σίγουρο σ' αυτό τον τόπο. Ολα εξαρτώνται από τους εκάστοτε υπουργούς, που αλλάζονται από την κυβέρνηση σαν τα πουκάμισα, με αποτέλεσμα όποιος εξαρτάται από υπουργικές αποφάσεις και υπουργικές πολιτικές να μην ξέρει τι του ξημερώνει. Αυτό συμβαίνει και με το υπουργείο Πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα με τον τρόπο και το χρόνο επιχορήγησης των θιάσων του ελεύθερου θεάτρου, ή - όπως ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος προέτρεπε να λέγονται - των μη κρατικών θεάτρων.

Από υπουργίας Θάνου Μικρούτσικου μέχρι σήμερα η πολιτική των επιχορηγήσεων "χτίζεται" και "γκρεμίζεται" σαν το γιοφύρι της Αρτας. Η πιο πρόσφατη πολιτική των επιχορηγήσεων του Ε. Βενιζέλου - κι αυτή, όπως και όλες οι άλλες, επιδίωξε να προσδώσει έναν πανηγυρικό και πομπώδη χαρακτήρα κατά την ανακοίνωσή της - βρέθηκε κι αυτή στο καλάθι των αχρήστων από την νέα υπουργό Ελισάβετ Παπαζώη.

Σύμφωνα με την "πολιτική" του Ε. Βενιζέλου, που είχε ανακοινωθεί τον Μάρτη του 1998, οι προτάσεις των θιάσων ελεύθερου θεάτρου για επιχορήγηση "υποβάλλονται μέχρι τον Μάιο, ενώ η αρμόδια επιτροπή θα μελετήσει τους φακέλους και θα εισηγηθεί μέχρι τον Ιούνιο".

Αυτό όχι μόνο δεν ίσχυσε, αλλά η υπουργός Πολιτισμού, απορροφημένη μάλλον με την τελευταία πανσέληνο του αιώνα, δεν πρόλαβε να υπογράψει την προκήρυξη. Λίγες μέρες πριν το τέλος Αυγούστου, το ΥΠΠΟ ανακοινώνει, ότι, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1999 θα δέχεται αιτήσεις για επιχορηγήσεις θιάσων του ελεύθερου θεάτρου για την καλλιτεχνική περίοδο 1999 - 2000.Η υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε τη σχετική προκήρυξη, στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικά όλες οι προϋποθέσεις και οι όροι υποβολής των αιτήσεων, καθώς και η διαδικασία αξιολόγησής τους από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου. Για την παραλαβή των προκηρύξεων και κάθε άλλη πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Καλών Τεχνών - Τμήμα Θεάτρου και Χορού. Τηλέφωνα: 820.1735 - 820.1736.

Φανταστείτε, λοιπόν, πότε θα μελετήσει τις αιτήσεις η επιτροπή και πότε θα αρχίσει η εκταμίευση προς τους επιχορηγούμενους, τελικά, θιάσους, όταν μάλιστα η θεατρική περίοδος αρχίζει μέσα στον Οκτώβρη. Τι πρέπει να πούμε δηλαδή. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ; Οχι. Γιατί με τον τρόπο αυτό, τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Αν ένας θίασος ξέρει πριν αρχίσει πρόβες ότι δε θα επιχορηγηθεί μπορεί να ανεβάσει μια μικρότερου κόστους παραγωγή, ανάλογη με τα χρήματα που διαθέτει από ίδιες πηγές, ενώ αν ξεκινήσει την παραγωγή την οποία προτείνει για επιχορήγηση και τελικά δεν επιχορηγηθεί, θα τρέχει και δε θα φτάνει. Και ποιος πληρώνει τότε;

Εκδηλώσεις μνήμης στον Χορτιάτη

Ο Δήμος Χορτιάτη σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Χορτιάτη διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις μνήμης για τα 149 θύματα της θηριωδίας των ναζί κατακτητών. Πέρασαν 55 χρόνια από το ολοκαύτωμα και ο Χορτιάτης τιμά τα θύματα της ναζιστικής κτηνωδίας με εκδηλώσεις που έχουν σκοπό να διατηρήσουν ζωντανές τις ιστορικές μνήμες, αλλά και τις μνήμες των ανθρώπων που χάθηκαν.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής: Κυριακή 22/8/1999. Χορωδία Πνευματικού Κέντρου Χορτιάτη. Ωρα 9.00 Κοινοτική αίθουσα. Τετάρτη 25/8/99. Θέατρο "ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΩΣ" Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης. Ωρα 9.00. Κοινοτική αίθουσα Χορτιάτη. Πέμπτη 26/8/99. Ανδρέας Καρακότας. Μια βραδιά με τραγούδια των Θεοδωράκη, Καλδάρα, Τσιτσάνη. Ωρα 9.00 Γήπεδο μπάσκετ Χορτιάτη. Σάββατο 28/8/99. Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα. Ωρα 9.00. Γήπεδο μπάσκετ Χορτιάτη. Κυριακή 29/8/99. Ελίνα Παπανικολάου μαζί με το χορευτικό τμήμα Χορτιάτη παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια και μουσική. Δευτέρα 30/8/99. Ωρα 9.00. Καλούδης Γιώργος - Μανώλα Λίλα. Κοινοτική αίθουσα Χορτιάτη. Τρίτη 31/8/99. Θεατρική ομάδα "ΜΗΧΑΝΗ" με το έργο "Οιδίπους Τύραννος". Ωρα 9.00. Κοινοτική αίθουσα Χορτιάτη. Τετάρτη 1/9/99. Προβολή βίντεο - ντοκιμαντέρ του ολοκαυτώματος. Ωρα 9.00. Γήπεδο μπάσκετ Χορτιάτη. Πέμπτη 23/9/99. Αρχιερατικό μνημόσυνο.

Γιορτές κρασιού και γευσιγνωσίας

Μπορεί πλέον να μην τελούνται θυσίες για τον εξευμενισμό των Βορεάδων (γιοι του θεού Βορέα κατά τη μυθολογία), όμως στην Κάρυστο οι θεότητες αυτές βάφτισαν τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καρύστου"Ανεμοπύλες". Οι εκδηλώσεις με τίτλο "Βορεάδες '99",που αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν στις 28 Αυγούστου, όπως πληροφορούμαστε είναι αφιερωμένες στους νέους της περιοχής, που διακρίθηκαν στον αθλητισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα, οι οποίοι και θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση. Σήμερα(9μ.μ.), στο Μπούρτζι θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Γιώργου Λυκουρόπουλου,ενώ θ' ακολουθήσει συναυλία φλαμέγκο από τους Γ. Παπαδόπουλο, Λ. Χαβούτζα, Α. Παπαχατζή. Αύριο, διοργανώνεται πεζοπορία στο Φαράγγι του Δημοσάρη, ενώ το βράδυ (9.30μ.μ.) θα δοθεί παράσταση από το Θέατρο Δρόμου - Σχολείο Γελωτοποιών.Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει σκακιστικούς αγώνες (έναρξη τη Δευτέρα, 6μ.μ.), βραδιές παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, θέατρο σκιών κ.ά. Στις 28/8, στην παραλία Καρύστου θα πραγματοποιηθεί λαϊκό πανηγύρι και αναπαράσταση του Τρυγητού με την παραδοσιακή "Καλιάργα". Τραγουδούν: Γιάννης Νικολάου και η "Ρεμπέτικη Κομπανία" του Φ. Μάχλη. Αφθονο κρασί δωρεάν.

  • Με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της Τσακώνικης παράδοσης πραγματοποιείται σήμερα (8μ.μ.) στο Λεωνίδιο Αρκαδίας (Πλάκα) η 4η Γιορτή Τσακώνικης Μελιτζάνας.Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαγωνισμό εδεσμάτων, με βάση την Τσακώνικη μελιτζάνα, κατά τον οποίο θα βραβευτεί η καλύτερη συνταγή, αναπαράσταση της μεταφοράς της μελιτζάνας από το χώρο παραγωγής της προς το λιμάνι της Πλάκας, απ' όπου διοχετευόταν προς τις αγορές της Αθήνας και του Πειραιά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το χορευτικό του Δήμου και το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι "Οι δρόμοι του Πάνα" του Κ. Παυλόπουλου.
Η "Φόνισσα" στη Λάρισα

Η κορυφαία ηρωίδα της νεοελληνικής πεζογραφίας, η θρυλική "Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,που ανέβηκε 4 θεατρικές περιόδους από το θέατρο "Πολιτεία",θα παρουσιαστεί Δευτέρα και Τρίτη, στο κηποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας, σε διασκευή - σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη,σκηνικά - κοστούμια Ερσης Δρίνη και μουσική επιμέλεια Τάκη Φαραζή.Στο ρόλο της Φραγκογιαννούς η Λυδία Κονιόρδου.Παίζουν επίσης: Σωτήρης Χατζάκης, Αδριανή Τουντοπούλου, Μάρθα Φριτζίλα, Μίνα Λουίζου, Μαρία Καντιφέ.Παίζουν οι μουσικοί: Δήμος Παπαοικονόμου, Μιχάλης Χολέβας.Η Φραγκογιαννού, μια γυναίκα μόνη, μέσα στη νύχτα των ενστίκτων της. Θα την επισκεφτούν η αγρύπνια, η αποκάλυψη, η ύβρις. Εκείνη θα αντιτάξει το τραγικό της μέγεθος. Τη θέση της μάνας θα πάρει ο πιο τρομερός απεσταλμένος.

Η επικοινωνία "των θαυμάτων"

Συνεχίζοντας το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με το έργο "Η αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη θα δώσει, τη Δευτέρα παράσταση, στο θέατρο Λυκαβηττού, στις 9 το βράδυ.Ερμηνεύουν: Χρήστος Βαλαβανίδης, Ντόρα Σιμοπούλου, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Ντίνα Μιχαηλίδη κ. ά. Μπορεί εξωτερικά, τυπικά τα πράγματα από την αυλή μέχρι σήμερα να έχουν αλλάξει, αλλά οι ήρωες του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι ίδιοι με τους σημερινούς ανθρώπους του μόχθου και της αγωνίας για την επιβίωσή τους. Κύριο χαρακτηριστικό των ηρώων είναι η ανασφάλεια, οποία σήμερα είναι ακόμη πιο έντονη. Η επικοινωνία είναι ένα από τα θέματα που θίγει επίσης ο συγγραφέας. Για να έχουν οι άνθρωποι επικοινωνία, πρέπει να έχουν συνείδηση της κοινής τους μοίρας, αλλιώς επέρχεται η μοναξιά. Μια μοναξιά που μπορεί δυστυχώς να κάνει ολόκληρο λαό να απωλέσει την επικοινωνία και να οδηγηθεί σε απάθεια σε όλα τα επίπεδα. Η ώρα της ανάγκης ενώνει, όμως, ευτυχώς τους ανθρώπους. Η επικοινωνία αυτή υπάρχει στους ήρωες της αυλής και γι' αυτό το έργο αποτελεί ένα σπουδαίο μάθημα.

Στη συνέχεια "Η αυλή των θαυμάτων" θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο της 8ης Συνάντησης των ΔΗΠΕΘΕ στη Βέροια (25 Αυγούστου), στην Καστοριά (26 Αυγούστου), στο θέατρο "Μ. Κατράκης" του Δήμου Συκεών (28 Αυγούστου) και στην Κοζάνη (29 Αυγούστου).

Μουσικοχορευτικές διαδρομές

Μπαλέτο - θρύλος το Μπολσόι, έχει γράψει τη δική του μεγάλη ιστορία στη διεθνή χορευτική σκηνή. Μια "γεύση" του έργου που παράγεται σήμερα, σε δύσκολους για τη Ρωσία καιρούς, σε αυτό το ιστορικό θέατρο θα έχουν την ευκαιρία ν' απολαύσουν όσοι βρεθούν αύριο (9.30μμ), στη Ρόδο. Ο λόγος για την παράσταση, που θα δώσουν στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου "Μελίνα Μερκούρη" νέα αστέρια του θεάτρου: Μ. Αλλας, Ε. Ευδοκίμοφ, Ε. Ζίμπροβα, Α. Σιμόφ, Κ. Σουλιέποφ, Ν. Κόπτσοβα. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν περιλαμβάνει τα έργα: "Σοπενιάνα" (Σιλφίς), "Divertisment", "Η Ωραία Κοιμωμένη", Σουίτα από το μπαλέτο "Χρυσός αιώνας" και Μπαλέτο "Η Νύχτα της Βαλπουργίας" (από την όπερα "Φάουστ").

  • Στη Χώρα της Τήλου τραγουδά σήμερα ο Παντελής Θαλασσινός,συνοδευόμενος από την Δέσποινα Ολυμπίου.Την Τρίτη και την Τετάρτη, θα συνεχίσει την περιοδεία του με δύο συναυλίες στην Κύπρο (Σκαλί Αγλατζίας και Κούρειο Θέατρο).
  • Συνεχίζοντας τα συναυλιακά τους ταξίδια οι Γιάννης Γλέζος, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Αθηνά Νταλιακούρα σήμερα εμφανίζονται στους Σφακιώτες Λευκάδας και τη Δευτέρα στην Αγ. Φωτεινή Αμαρίου Ρεθύμνου.

Ο Παντελής Θαλασσινός



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ