ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Από την αποδυνάμωση, στη διάλυση

Αποκαλυπτική η εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας για το διεκπεραιωτικό ρόλο που καλείται να παίξει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, που συγκροτείται βάσει των διατάξεων του αντεργατικού νόμου 2639/98

Την πλήρη αποδυνάμωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας και την αποψίλωσή τους ουσιαστικά από κάθε αρμοδιότητα ελέγχου εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες εργοδότες, προωθεί εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,με την οποία δίνονται οι γενικές κατευθύνσεις λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Δυο μήνες σχεδόν μετά την έναρξη της ισχύος των διατάξεων του αντεργατικού νόμου 2639/'98 περί σύστασης Σώματος Επιθεωρητών - διάστημα κατά το οποίο οι Επιθεωρήσεις παρουσίασαν εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης - η εγκύκλιος έρχεται να δώσει ένα επιπλέον καθοριστικό χτύπημα στον ήδη βαριά λαβωμένο θεσμό, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες και τις σχετικές καταγγελίες εργατικών σωματείων.

Αν και στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το ΣΕΠΕ είναι κατ' εξοχήν ελεγκτικός μηχανισμός για την εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, οι όροι που θέτει για τη διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις ουσιαστικά αναιρούν αυτό του το ρόλο. Ετσι, κατά τη διενέργεια ελέγχου του Επιθεωρητή σε χώρο της επιχείρησης, στην εγκύκλιο δεν καθορίζεται σαν υποχρεωτική η συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στον έλεγχο, αλλά σημειώνεται ότι είναι σκόπιμο "να επιδιώκεται επαφή με τους εκπροσώπους των εργαζομένων"! Επίσης θεωρείται σκόπιμο "να ειδοποιείται ο εργοδότης,εκτός της περίπτωσης που η παρουσία του θα ζημιώσει την αποτελεσματικότητα του ελέγχου"! Αυτό, όταν είναι γνωστό ότι για να έχουν κάποια αποτελεσματικότητα οι έλεγχοι, επιβάλλεται να είναι αιφνιδιαστικοί, ώστε να μην έχει κανένα περιθώριο ο εργοδότης να κουκουλώσει τις παρανομίες του.

Συνεχίζοντας η εγκύκλιος του υπουργού και... λησμονώντας ότι δουλιά των Επιθεωρήσεων είναι ο έλεγχος των εργοδοτών για τυχόν παραβιάσεις τους και όχι των εργαζομένων, προτρέπει σε "εξάντληση των μέσων του διαλόγου και της πειθούς προς τους εργοδότες και προς τους εργαζόμενους"! Επιπλέον στις περιπτώσεις που οι εργοδότες δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Επιθεωρητών, δεν ξεκινά αμέσως η διαδικασία επιβολής κυρώσεων, αλλά " οι επιθεωρητές μπορούν κατά περίπτωση και κατά την κρίση τους να δίνουν μια μόνο χρονική παράταση της προθεσμίας συμμόρφωσης"...

Η αποψίλωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας από αρμοδιότητες, αποκτά δραματικές διαστάσεις στις περιπτώσεις των εργατικών ατυχημάτων. Ετσι, στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι όλα τα ατυχήματα αναγγέλλονται στις τοπικές Τεχνικές Επιθεωρήσεις, αλλά μόνο "στις περιπτώσεις σοβαρών και θανατηφόρων ατυχημάτων είναι απαραίτητη η άμεση παρουσία του ΣΕΠΕ για την έρευνα των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβησαν.Ο αρμόδιος διευθυντής του ΚΕΠΕΚ ενημερώνεται για το συμβάν, δίνει τις κατάλληλες οδηγίες και αποφασίζει αν απαιτείται συνδρομή των τεχνικών Επιθεωρητών με άλλους Επιθεωρητές"!

Οσο για το ποια είναι τα κριτήρια για να θεωρούνται τα ατυχήματα σαν σοβαρά, σημειώνεται: "ο αριθμός των θυμάτων (ομαδικό ατύχημα), το είδος του τραύματος (κάταγμα, ακρωτηριασμός), η διάρκεια παραμονής του θύματος στο νοσοκομείο (περισσότερες από 5 μέρες), η θέση εκτός λειτουργίας τμήματος ή μηχανήματος της επιχείρησης λόγω του εργατικού ατυχήματος".

Η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των Επιθεωρήσεων είναι παρούσα και στο θέμα επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες, αφού στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι οι τοπικές Επιθεωρήσεις μπορούν να καλέσουν τον παραβάτη εργοδότη να καταθέσει γραπτή απολογία, όμως η απολογία μαζί με την εισήγηση της τοπικής υπηρεσίας, αποστέλλονται στην περιφερειακή διεύθυνση και "ο διευθυντής αποφασίζει αν θα συνεχίσει τη διαδικασία επιβολής των διοικητικών κυρώσεων ".

Να σημειωθεί ότι, εκτός από τα παραπάνω που προσδιορίζουν τις κυβερνητικές επιλογές στον τομέα αυτό, ακόμα και στην εγκύκλιο του υπουργού ομολογείται ότι η "νέα Επιθεώρηση Εργασίας" ξεκινά με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού και την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και για το λόγο αυτό, "ζητείται η κατανόηση" των ενδιαφερομένων.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι με την αναδιάρθρωση του θεσμού και τη δημιουργία του νέου Σώματος, ολόκληρες βιομηχανικές ζώνες, όπως Οινόφυτα - Σχηματάρι και βιομηχανικές περιοχές, όπως το Πέραμα, μένουν χωρίς Επιθεώρηση και αυτό παρά τη δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων!

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΠΡΩΗΝ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ
Απλήρωτοι οι εργάτες εδώ και πέντε μήνες!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σπεύδει να στηρίξει ποικιλότροπα τον Κ. Βαρβούτη, που δεν εφαρμόζει τους όρους ούτε αυτής της σκανδαλώδους σύμβασης με την οποία του παραχωρήθηκε η επιχείρηση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Πάνω από πέντε μήνες (!) παραμένουν απλήρωτοι οι 300 περίπου εργαζόμενοι στη "ΒΙΟΜΑΓΝ" (συγκρότημα πρώην Σκαλιστήρη), ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, Κ. Βαρβούτης,έχει "εξαφανιστεί" και κανένα ενδιαφέρον δε δείχνει, όχι μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, αλλά και για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, αν δεν υπάρξει "κρατική αρωγή"! Αξίζει να σημειωθεί ότι και από αυτή τη σκανδαλώδη σύμβαση εξαγοράς της επιχείρησης είναι υποχρεωμένος να τη λειτουργήσει τουλάχιστον για μια 5ετία!

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Ανάπτυξης "ψάχνουν" να βρουν τρόπους "αρωγής" στον μεγαλοεπιχειρηματία με "ζεστό" χρήμα του ελληνικού λαού (λέγεται για ποσό 600 εκατομμυρίων δραχμών που ζητάει δάνειο ο Κ. Βαρβούτης!), χωρίς να έχει εκπληρώσει καμία υποχρέωσή του προς το ελληνικό δημόσιο και οργανισμούς (ΔΕΗ, ΙΚΑ κ.ά.).

Η κυβέρνηση ενόψει των εκλογών και μπροστά στο αρνητικό κλίμα που έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους και το λαό της Εύβοιας η αντιλαϊκή - αντεργατική, ταξική πολιτική της, προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις κάνοντας "μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα". Στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη διασπάθιση των χρημάτων του ελληνικού λαού σε δραστηριότητες του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση, ως κύρια υπεύθυνη της γενικότερης πορείας μαρασμού του παραγωγικού πλούτου της χώρας, όπως είναι και ο λευκόλιθος, και της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης της περιοχής Μαντουδίου, ενώ δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και τη συνέχιση της λειτουργίας του έργου, συνεργάζεται άψογα με τον εργοδότη κάνοντας τον "μεσάζοντα" για την είσπραξη των χρημάτων του από τρίτες χώρες όπου έχει κάνει εξαγωγές λευκολίθου! Επιπλέον, παραχωρεί και λιγνιτικά πεδία (στη Β. Ελλάδα) στην άλλη εταιρία του, τη "ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ", που είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της ΔΕΗ.

Στο έργο τους αυτό κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν στο πλευρό τους και τους φιλοκυβερνητικούς, εκλεγμένους δημάρχους της περιοχής (δήμαρχοι Κηρέως και Νηλέως), που όλο αυτό το καιρό έχουν αναλάβει το ρόλο της απορρόφησης των "κραδασμών" και της άσκησης πιέσεων, ενώ τεράστιες ευθύνες έχει και η διοίκηση του σωματείου, που παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις σε σημείο να μην την εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι. Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση, η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή αποφάσισε την προσφυγή στον εισαγγελέα Χαλκίδας για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων πέντε μηνών και κατάληψη των γραφείων του εργοταξίου.

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΕΛΔΑ
Διμερείς συμβάσεις μετά από κινητοποιήσεις

Ο αγώνας έφερε αποτελέσματα για τους έκτακτους μεταλλεργάτες οι οποίοι απασχολούνται σε έργα που έχουν αναλάβει μεταλλουργικές επιχειρήσεις στα ΕΛΔΑ και οι οποίοι εδώ και ένα μήνα περίπου αγωνίζονται για την καταβολή βασικού ημερομίσθιου και την κατάργηση του ωρομισθίου, καθώς και για την πληρωμή της υπερωριακής αποζημίωσης προσαυξημένης κατά 100%, αλλά και ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Η αγωνιστική ενότητα και οι συνεχείς κινητοποιήσεις για περίπου ένα μήνα των εκατοντάδων μεταλλεργατών, ανάγκασε 7 μεταλλουργικές επιχειρήσεις να υπογράψουν διμερείς συμβάσεις. Πρόκειται για την 3ΚΠ,την Τεχνική Ενωση,τη Φεργκάλ και τις επιχειρήσεις των: Χριστοδούλου,Νιώτη,Βασίλα και Νίνο.

"Σκληρή" στάση απέναντι στους εργαζόμενους κρατάει ακόμα η εταιρία "Ντεκόρ",η οποία και αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Ετσι, χτες οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν μπήκαν για δουλιά, ενώ και αύριο θα προχωρήσουν σε παύση εργασιών. Αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη άμεσα, θα κλιμακωθεί και θα γενικευτεί η αντίδραση από όλους τους μεταλλεργάτες που απασχολούνται στους εργολάβους στα ΕΛΔΑ.

Προγράμματα εργασιακής εμπειρίας

Στους 14.000 έφτασαν οι άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού,σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Περίπου 6.500 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίες.

Σε ορισμένα επαγγέλματα παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη προσφορά εργασίας από απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε σχέση με τη ζήτηση εργασίας από τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για αποφοίτους φυσικής αγωγής και αθλητισμού, κοινωνιολογίας, ιστορίας και αρχαιολογίας, φιλολογίας, θεολογίας, παιδοψυχολογίας, παιδαγωγικού νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, φυτικής παραγωγής, δημόσιας διοίκησης, φυσικής και χημείας, νοσηλευτικής, διοίκησης μονάδων υγείας και πρόνοιας, κοινωνικής εργασίας, συνεταιριστικών οργανώσεων και εκμεταλλεύσεων κ.ά.

Σε ορισμένα άλλα επαγγέλματα η ζήτηση από τις επιχειρήσεις ήταν μεγαλύτερη από την προσφορά εργασίας. Πρόκειται για απόφοιτους λογιστικής και χρηματοοικονομικής, διοίκησης επιχειρήσεων, επιχειρησιακής έρευνας και μάρκετινγκ, ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών, μηχανολόγου μηχανικού, πολιτικού μηχανικού και αρχιτέκτονα, εφαρμοσμένης πληροφορικής, πληροφορικής, ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων, μηχανολογίας, τεχνολογίας τροφίμων, εμπορίας και διαφήμισης, λογιστικής, τουριστικών επιχειρήσεων, γραφιστικής κ.ά.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη περίπτωση, όπου η προσφορά ήταν μεγαλύτερη από τη ζήτηση, πρόκειται για ειδικότητες που αφορούν κυρίως το δημόσιο τομέα, του οποίου η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προβλεπόταν.

Από τους απόφοιτους ανέργους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ποσοστό 87% ήταν άνεργοι για διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου, ποσοστό 10% ήταν άνεργοι μέχρι 2 χρόνια και ποσοστό 3% ήταν άνεργοι πάνω από 2 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ