ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νέα γκανγκστερική επιδρομή

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το θάνατο ή τον τραυματισμό άγνωστου αριθμού (έως χτες βράδυ) πολιτών είχε ως αποτέλεσμα η χτεσινή επιδρομή αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μοσούλης του Βόρειου Ιράκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράκ, τα αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη Μπααθίκια (430 χλμ βόρεια της Βαγδάτης), προκαλώντας το θάνατο ή τον τραυματισμό άγνωστου αριθμού πολιτών. Εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης σημείωσε, πάντως, ότι από τις επιδρομές που έχουν εξαπολύσει ΗΠΑ και Βρετανία στο Ιράκ μέσα στην τελευταία βδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άμαχοι και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Οπως άλλωστε συνηθίζει σ' αυτές τις περιπτώσεις, το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν αρνήθηκε την εξαπόλυση επιδρομών στις εναέριες απαγορευμένες ζώνες του Βόρειου Ιράκ, τις οποίες και "δικαιολόγησε" λέγοντας πως στόχος των πυρών που εξαπολύθηκαν από συμμαχικά αεροσκάφη ήταν θέσεις στρατιωτικών ραντάρ. Επίσης και αυτή τη φορά επαναλήφθηκε ο ισχυρισμός ότι δεν επλήγησαν πολίτες...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κοσσοβάροι Αλβανοί δεν επιθυμούν τους Ρώσους στο Οράχοβατς

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΟΡΑΧΟΒΑΤΣ. -

Νέα προβλήματα στις σχέσεις Κοσσοβάρων Αλβανών και στρατιωτών της "KFOR". Αυτή τη φορά, κατά τους Αλβανούς "φταίνε" οι Ρώσοι στρατιώτες "συνεργάτες των Σέρβων", τους οποίους και εμποδίζουν από την περασμένη Κυριακή να εγκατασταθούν στο Οράχοβατς.

Δεκάδες ντόπιοι Αλβανοί της πόλης έχουν στήσει μάλιστα και οδοφράγματα από φορτηγά και γεωργικά μηχανήματα, ενώ έχουν εφοδιαστεί με τρόφιμα, νερό, ρουχισμό (άγνωστο εάν έχουν και επαρκή αποθέματα σε όπλα ή πολεμοφόδια... ) δείχνοντας έτσι ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν για καιρό την προσπάθειά τους! Μάλιστα, οι συγκεντρωθέντες απέστειλαν χτες και επιστολές στον ύπατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Μπερνάρ Κούσνερ, αλλά και στον διοικητή της "KFOR" Μάικ Τζάκσον ζητώντας τους να στείλουν τους Ρρώσους στρατιώτες οπουδήποτε αλλού εκτός από το Οράχοβατς!

Οι Ρώσοι στρατιώτες από την πλευρά τους, ντυμένοι με στολές παραλλαγής, περίμεναν υπομονετικά μέσα στα στρατιωτικά φορτηγά, αναμένοντας τα αποτελέσματα της "διαμεσολάβησης" Γερμανών και Ολλανδών στρατιωτών, οι οποίοι επιχειρούσαν να πείσουν τους Αλβανούς να άρουν τα οδοφράγματα και να επιτρέψουν την είσοδο των Ρώσων στην πόλη. Ηδη, η διαδικασία εγκατάστασης των Ρώσων στο Οράχοβατς καθυστέρησε μία μέρα, γεγονός που ωστόσο δε φάνηκε διόλου να ανησυχεί τον Ρώσο διοικητή των πενήντα Ρώσων αλεξιπτωτιστών.

"Δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν περάσαμε σήμερα, θα περάσουμε αύριο. Εχουμε αναλάβει την ειρηνευτική αποστολή στο Οράχοβατς και θα τη φέρουμε σε πέρας, όπως έχει ήδη αποφασιστεί", δήλωνε στη Μόσχα και στο πρακτορείο "ΙΝΤΕΡΦΑΞ" ο διοικητής Γκεόργκι Σπακ.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της "KFOR" στην Πρίστινα, ο Γάλλος ταγματάρχης Ρολάν Λαβουά, δήλωνε ότι η ανάπτυξη των Ρώσων στο Οράχοβατς "θα πάρει καιρό", προσθέτοντας πως τα πολυεθνικά στρατεύματα "έχουν συνείδηση των δυσκολιών και των φόβων του αλβανικού πληθυσμού απέναντι στους Ρώσους". Ο ταγματάρχης Ρολάν Λαβουά προέβλεψε πως το διάστημα που θα μπορούσε να χρειαστεί μέχρι να εγκατασταθούν στο Οράχοβατς οι Ρώσοι, δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη και δύο μήνες. Μάλιστα, συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση στο Οράχοβατς με εκείνη στην Καμένιτσα (ανατολικό Κόσσοβο), όπου οι Ρώσοι έγιναν κατ' επανάληψιν στόχοι επεισοδίων. Ετσι ο εκπρόσωπος της "KFOR" διαβεβαίωνε πως όπως "μειώθηκε η ένταση στην Καμένιτσα, το ίδιο θα γίνει σε λίγο καιρό και στο Οράχοβατς".

17 Τσιγγάνοι λαθρομετανάστες νεκροί

Τα πτώματα 17 Τσιγγάνων του Κοσσυφοπεδίου ανασύρθηκαν κοντά στις ακτές του Μαυροβουνίου, μετά τη βύθιση πλοίου που μετέφερε λαθρομετανάστες στην Ιταλία.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της Μαυροβούνιας εφημερίδας Βιτζέστι,το σκάφος βυθίστηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες και λόγους την περασμένη Παρασκευή περίπου 50 χλμ. από την ακτή. Ενα πλοίο που περνούσε από το σημείο του δυστυχήματος περισυνέλεξε 69 λαθρομετανάστες. Η ακτοφυλακή του Μαυροβουνίου και μια ειδική ομάδα δυτών άρχισαν την περισυλλογή πτωμάτων αργά χθες το βράδυ.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι το δυστύχημα συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα που μεταφέρει λαθραία Κοσσοβάρους πρόσφυγες στην Ιταλία με αντίτιμο 1.100 δολάρια για τους ενήλικες και από 110 - 550 δολάρια για τους ανηλίκους.

Ο "Εκόνομιστ" εκτιμά το κόστος του πολέμου...

Σε τουλάχιστον 40 δισ. λίρες (περίπου 63 εκατ. δολάρια) εκτιμά, μεταξύ άλλων, ειδική έκδοση του γνωστού βρετανικού περιοδικού "Εκόνομιστ" τις οικονομικές συνέπειες των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πόλεμος των 11 βδομάδων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία προκάλεσε (όπως είναι ευρύτερα γνωστό...) τεράστιες ζημιές στη δομή της γιουγκοσλάβικης οικονομίας με επιπτώσεις που θα πάρουν δραματικότερες διαστάσεις μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Ετσι, προβλέπεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), να μειωθεί φέτος κατά 40% και να μείνει όχι μόνον σε επίπεδα πολύ κατώτερα και απ' εκείνα που ίσχυαν την περασμένη δεκαετία αλλά και σε βαθμό μικρότερο ακόμη και από το ΑΕΠ της... Αλβανίας!

Συμφωνία Αραφάτ - Χαουάτμε για κοινή παλαιστινιακή πολιτική...

ΚΑΪΡΟ.-

Αίσια έκβαση είχε η χτεσινή ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης", Ναγιέφ Χαουάτμε. Με κοινή δήλωσή τους, που εξέδωσαν οι δύο άνδρες στο τέλος της συνάντησής τους στο Κάιρο, υπόσχονται πως θα εργαστούν από κοινού για μία ενιαία παλαιστινιακή θέση στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Επίσης, επισημαίνεται πως συμφώνησαν στην εντατικοποίηση μέτρων που αποσκοπούν στην ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Οχθη...

Τόσο το "Δημοκρατικό Μέτωπο" όσο και το "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης" αντιτίθονταν εδώ και χρόνια στην προσωρινή "ειρηνευτική" συμφωνία, που είχε υπογράψει ο Αραφάτ με τους Ισραηλινούς πριν έξι χρόνια στην Ουάσιγκτον μετά από μυστικές διαπραγματεύσεις στη Νορβηγία. Ας σημειωθεί πως ο Χαουάτμε και ο Αραφάτ δεν είχαν συναντηθεί εδώ και έξι χρόνια, κάτι που άλλαξε μετά την αυξανόμενη πίεση για να τερματιστούν οι ενδοπαλαιστινιακές διαμάχες ενόψει και της έναρξης νέου γύρου συνομιλιώνμε σκοπό το τελικό (;) καθεστώς πραγμάτων στη Μέση Ανατολή...

Οσον αφορά στην ισραηλινή πλευρά, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, επέκρινε την επίσκεψη που πρόκειται να κάνουν την ερχόμενη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον δύο υψηλόβαθμοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι (ο αναπληρωτής του προέδρου Αραφάτ Μαχμούντ Αμπάς και ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ), υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τακτική με στόχο την άσκηση πιέσεων στο Ισραήλ για την επίλυση των διαφωνιών σε σχέση με την υλοποίηση των συμφωνιών του Γουάι.

Ο Λεβί μιλώντας στην ισραηλινή ραδιοφωνία κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους ότι επιχειρούν να προκαλέσουν "μία τεχνητή κρίση" για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορέσουν.

Πάντως, το περασμένο 24ωρο, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ άρχισαν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση της κράτησής τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από οργάνωση αλληλεγγύης προς τους κρατουμένους ("Λέσχη Παλαιστίνιων Κρατουμένων"), οι κρατούμενοι στη φυλακή Ασκελόν ανέρχονται στους 700 και άρχισαν επ' αόριστον απεργία πείνας επειδή το Ισραήλ "αρνείται να απελευθερώσει ολόκληρες κατηγορίες κρατουμένων, ιδιαίτερα εκείνους της Ιερουσαλήμ, τους Ισραηλινούς Αραβες". Η ίδια οργάνωση λοιδορεί τις ισραηλινές αρχές για κριτήρια που "εκτροχιάζουν την ειρηνευτική διαδικασία και παραβιάζουν τις διεθνείς αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Aντιρωσική συγκέντρωση των Αλβανών και οπαδών του UCK.

Aντιρωσική συγκέντρωση των Αλβανών και οπαδών του UCK

Νέα υπόθεση ομηρίας στο νότιο Κιργιστάν

ΜΠΙΣΚΕΚ. -

Ομάδα δεκάδων ενόπλων (κατά άλλες πηγές περίπου 30 άνδρες, κατά ορισμένες 200) εισέβαλε χτες από το Τατζικιστάν στο νότιο Κιργιστάν και κατέλαβε το χωριό Ζαρνταλί. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κιργιστάν, οι ένοπλοι κρατούν έξι ομήρους, μεταξύ των οποίων είναι και τέσσερις Ιάπωνες γεωλόγοι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Κανιμπέκ Ιμαναλίγεφ, η κυβέρνηση στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στην ορεινή μεθοριακή περιοχή, όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, προσθέτοντας πως η ομάδα των ενόπλων έχει εγκλωβιστεί σε ένα φαράγγι στην περιοχή Αρτσα - Μπασί.

"Δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώνεται", δήλωσε ο Ιμαναλίγεφ, υπενθυμίζοντας ένα παρόμοιο επεισόδιο που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα στο ίδιο χωριό. Τότε, οι Κιργίζιοι κατάφεραν να εκδιώξουν τους ενόπλους, που είχαν εισβάλει από το Τατζικιστάν, αφού κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή, οι ένοπλοι κρατούσαν και πάλι ομήρους.

Το Κιργιστάν υποστηρίζει ότι οι ένοπλοι είναι μέλη ενός ισλαμικού αντιπολιτευόμενου κόμματος στο Τατζικιστάν, οι οποίοι επιδιώκουν να φύγουν από τη χώρα τους, για να μην υποχρεωθούν να καταταγούν στις νέες δυνάμεις ασφαλείας.

Πάντως, ο Ιμαναλίγιεφ υποστήριξε ότι αυτή η υπόθεση ομηρίας δε θα επηρεάσει διόλου τη συνάντηση ηγετών από τη Ρωσία, την Κίνα, το Καζαχστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει σήμερα στο Μπισκέκ. Μεταξύ των ηγετών που θα πάρουν μέρος είναι εκτός από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ΜΠ. Γιέλτσιν και ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν. Βασικό θέμα της διάσκεψης η λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν την κατάσταση σταθερότητας στις μεθοριακές περιοχές της Κίνας με τις τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

ΙΝΔΙΑ - ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Χιλιάδες πρόσφυγες από μεθοριακές συγκρούσεις

ΝΤΑΚΑ.-

Χιλιάδες χωρικοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα μεθοριακά χωριά του Μπαγκλαντές κοντά στα σύνορα με την Ινδία εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονταν χτες για δεύτερη συνεχή μέρα σε διαφιλονικούμενη μεθοριακή περιοχή.

Αξιωματούχοι του Μπαγκλαντές δεν ήταν σε θέση να δώσουν στοιχεία ούτε για τον αριθμό των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των συγκρούσεων αλλά ούτε και συγκεκριμένες πληροφορίες για το κύμα των χιλιάδων προσφύγων. Οι μεθοριακές συγκρούσεις άρχισαν την περασμένη Κυριακή, οπότε συνεπλάκησαν όχι στρατιώτες αλλά... αγρότες από το Μπαγκλαντές και την Ινδία σε διαφιλονικούμενη περιοχή κοντά στον ποταμό Μουχούρι στην επαρχία Φένι (130 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές Ντάκα). Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι όλα άρχισαν όταν ορισμένοι Ινδοί αγρότες πέρασαν στο έδαφος της διαφιλονικούμενης περιοχής γνωστής ως "Μουχουρίρ Τσαρ" αρχίζοντας να περιφράζουν την περιοχή. Λίγη ώρα μετά εμφανίστηκαν και αγρότες από το Μπαγκλαντές που συνεπλάκησαν σύντομα με τους Ινδούς συναδέλφους τους, χρησιμοποιώντας... ασπίδες και μαχαίρια. Χτες, στις συμπλοκές των δύο πλευρών χρησιμοποιήθηκαν και ολμοπυροβόλα, γεγονός που έκανε τις συγκρούσεις σφοδρότερες. Ως εκ τούτου, αρκετές χιλιάδες χωρικοί του Μπαγκλαντές εγκατέλειψαν τα χωριά τους για να αποφύγουν να βρεθούν εν μέσω πυρός.

Η περιοχή Μουχουρίρ Τσαρ διεκδικείται από Μπαγκλαντές και Ινδία τα τελευταία 30 χρόνια...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ