Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κοσσοβάροι Αλβανοί δεν επιθυμούν τους Ρώσους στο Οράχοβατς

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΟΡΑΧΟΒΑΤΣ. -

Νέα προβλήματα στις σχέσεις Κοσσοβάρων Αλβανών και στρατιωτών της "KFOR". Αυτή τη φορά, κατά τους Αλβανούς "φταίνε" οι Ρώσοι στρατιώτες "συνεργάτες των Σέρβων", τους οποίους και εμποδίζουν από την περασμένη Κυριακή να εγκατασταθούν στο Οράχοβατς.

Δεκάδες ντόπιοι Αλβανοί της πόλης έχουν στήσει μάλιστα και οδοφράγματα από φορτηγά και γεωργικά μηχανήματα, ενώ έχουν εφοδιαστεί με τρόφιμα, νερό, ρουχισμό (άγνωστο εάν έχουν και επαρκή αποθέματα σε όπλα ή πολεμοφόδια... ) δείχνοντας έτσι ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν για καιρό την προσπάθειά τους! Μάλιστα, οι συγκεντρωθέντες απέστειλαν χτες και επιστολές στον ύπατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Μπερνάρ Κούσνερ, αλλά και στον διοικητή της "KFOR" Μάικ Τζάκσον ζητώντας τους να στείλουν τους Ρρώσους στρατιώτες οπουδήποτε αλλού εκτός από το Οράχοβατς!

Οι Ρώσοι στρατιώτες από την πλευρά τους, ντυμένοι με στολές παραλλαγής, περίμεναν υπομονετικά μέσα στα στρατιωτικά φορτηγά, αναμένοντας τα αποτελέσματα της "διαμεσολάβησης" Γερμανών και Ολλανδών στρατιωτών, οι οποίοι επιχειρούσαν να πείσουν τους Αλβανούς να άρουν τα οδοφράγματα και να επιτρέψουν την είσοδο των Ρώσων στην πόλη. Ηδη, η διαδικασία εγκατάστασης των Ρώσων στο Οράχοβατς καθυστέρησε μία μέρα, γεγονός που ωστόσο δε φάνηκε διόλου να ανησυχεί τον Ρώσο διοικητή των πενήντα Ρώσων αλεξιπτωτιστών.

"Δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν περάσαμε σήμερα, θα περάσουμε αύριο. Εχουμε αναλάβει την ειρηνευτική αποστολή στο Οράχοβατς και θα τη φέρουμε σε πέρας, όπως έχει ήδη αποφασιστεί", δήλωνε στη Μόσχα και στο πρακτορείο "ΙΝΤΕΡΦΑΞ" ο διοικητής Γκεόργκι Σπακ.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της "KFOR" στην Πρίστινα, ο Γάλλος ταγματάρχης Ρολάν Λαβουά, δήλωνε ότι η ανάπτυξη των Ρώσων στο Οράχοβατς "θα πάρει καιρό", προσθέτοντας πως τα πολυεθνικά στρατεύματα "έχουν συνείδηση των δυσκολιών και των φόβων του αλβανικού πληθυσμού απέναντι στους Ρώσους". Ο ταγματάρχης Ρολάν Λαβουά προέβλεψε πως το διάστημα που θα μπορούσε να χρειαστεί μέχρι να εγκατασταθούν στο Οράχοβατς οι Ρώσοι, δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη και δύο μήνες. Μάλιστα, συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση στο Οράχοβατς με εκείνη στην Καμένιτσα (ανατολικό Κόσσοβο), όπου οι Ρώσοι έγιναν κατ' επανάληψιν στόχοι επεισοδίων. Ετσι ο εκπρόσωπος της "KFOR" διαβεβαίωνε πως όπως "μειώθηκε η ένταση στην Καμένιτσα, το ίδιο θα γίνει σε λίγο καιρό και στο Οράχοβατς".

17 Τσιγγάνοι λαθρομετανάστες νεκροί

Τα πτώματα 17 Τσιγγάνων του Κοσσυφοπεδίου ανασύρθηκαν κοντά στις ακτές του Μαυροβουνίου, μετά τη βύθιση πλοίου που μετέφερε λαθρομετανάστες στην Ιταλία.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της Μαυροβούνιας εφημερίδας Βιτζέστι,το σκάφος βυθίστηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες και λόγους την περασμένη Παρασκευή περίπου 50 χλμ. από την ακτή. Ενα πλοίο που περνούσε από το σημείο του δυστυχήματος περισυνέλεξε 69 λαθρομετανάστες. Η ακτοφυλακή του Μαυροβουνίου και μια ειδική ομάδα δυτών άρχισαν την περισυλλογή πτωμάτων αργά χθες το βράδυ.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι το δυστύχημα συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα που μεταφέρει λαθραία Κοσσοβάρους πρόσφυγες στην Ιταλία με αντίτιμο 1.100 δολάρια για τους ενήλικες και από 110 - 550 δολάρια για τους ανηλίκους.

Ο "Εκόνομιστ" εκτιμά το κόστος του πολέμου...

Σε τουλάχιστον 40 δισ. λίρες (περίπου 63 εκατ. δολάρια) εκτιμά, μεταξύ άλλων, ειδική έκδοση του γνωστού βρετανικού περιοδικού "Εκόνομιστ" τις οικονομικές συνέπειες των ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πόλεμος των 11 βδομάδων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία προκάλεσε (όπως είναι ευρύτερα γνωστό...) τεράστιες ζημιές στη δομή της γιουγκοσλάβικης οικονομίας με επιπτώσεις που θα πάρουν δραματικότερες διαστάσεις μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

Ετσι, προβλέπεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), να μειωθεί φέτος κατά 40% και να μείνει όχι μόνον σε επίπεδα πολύ κατώτερα και απ' εκείνα που ίσχυαν την περασμένη δεκαετία αλλά και σε βαθμό μικρότερο ακόμη και από το ΑΕΠ της... Αλβανίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ