ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οχτακόσια ατυχήματα στο μετρό!

Κι όμως, ο ανατριχιαστικός απολογισμός δεν "πτοεί" τους αρμοδίους. Συγκεκριμένες καταγγελίες για την προκλητική ανυπαρξία μέτρων προστασίας σε εργοτάξια του έργου, κάνουν σε επιστολή τους προς την "Ολυμπιακό Μετρό" το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Συμβούλιο Υγιεινής και Ασφάλειας

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, στα εργοτάξια του μετρό,μετά και το ατύχημα την προηγούμενη βδομάδα στο εργοτάξιο του "Ευαγγελισμού", όπου τραυματίστηκαν πέντε εργαζόμενοι, επισημαίνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Συμβούλιο Εργαζομένων Υγιεινής και Ασφάλειας Μετρό σε επιστολή τους προς τη διοίκηση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ,Ολυμπιακό Μετρό" και ζητούν άμεσα συνάντηση.

Το ατύχημα συνέβη την περασμένη Τετάρτη όταν οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να ανοίξουν τρύπα στο πεζοδρόμιο της οδού Ριζάρη, από όπου περνάνε καλώδια υψηλής τάσης, χωρίς να τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα σχέδια. Αποτέλεσμα ήταν να χτυπηθεί καλώδιο υψηλής τάσης, να σημειωθούν τρεις εκρήξεις και οι τέσσερις εργαζόμενοι να λαμπαδιάσουν.

Συνδικάτο και Συμβούλιο σημειώνουν ότι στο συγκεκριμένο ατύχημα φάνηκε για άλλη μια φορά η αδιαφορία της κοινοπραξίας απέναντι στη ζωή των εργαζομένων, που στο όνομα του κόστους, δεν παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να τελειώσουν οι εργασίες μια ώρα νωρίτερα. Οπως τονίζεται, από την έναρξη του έργου μέχρι σήμερα τα καταγραμμένα εργατικά ατυχήματα στο χώρο φτάνουν περίπου τα 800!

Επίσης, Συνδικάτο και Συμβούλιο, στην επιστολή τους, αναφέρονται στην απαράδεκτη κατάσταση που διαπίστωσαν σε διάφορα εργοτάξια κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν το τελευταίο δεκαήμερο μαζί και με Επιθεωρητές του ΚΕΠΕΚ.

Ειδικότερα, για τη γραμμή Σύνταγμα - Ασωμάτων,αναφέρουν ότι αν και στην είσοδο του εργοταξίου Ασωμάτων βρίσκονται αποθηκευμένα 3.000 λίτρα πετρέλαιο, άλλα τόσα υδραυλικά λάδια, αν και δίπλα στο χώρο αποθήκευσης υπάρχουν φιάλες ασετιλίνης και οξυγόνου, δεν υπάρχουν πυροσβεστήρες! Επίσης, ότι δεν υπάρχει έξοδος και διάδρομος κινδύνου, τα καλώδια στο πηγάδι και στην εκσκαφή δεν είναι περασμένα σε σπιράλ, ενώ οι εργαζόμενοι ανεβοκατεβαίνουν στο πηγάδι με το καλάθι του ασθενοφόρου. Συμπληρώνουν ότι στο χώρο δεν έχει γίνει καμιά μέτρηση από τεχνικούς ασφαλείας για ανίχνευση αερίων, ούτε υπάρχει στο εργοτάξιο όργανο μέτρησης.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο εργοτάξιο της Μητροπόλεως,στο οποίο βρέθηκαν οξυγόνα με σπασμένα μανόμετρα και φθαρμένα λάστιχα, ενώ τα σκαπτικά μηχανήματα έχουν φθαρμένα συρματόσχοινα και υπάρχουν διαρροές λαδιών και έλλειψη καταλυτών.

Συνδικάτο και Συμβούλιο ζητούν από τη διοίκηση της κοινοπραξίας να τους δοθούν εγγράφως όλες οι παρατηρήσεις και οι συστάσεις που έχουν κάνει οι τεχνικοί ασφάλειας και ποιες από αυτές έχουν υλοποιηθεί από την έναρξη του έργου μέχρι σήμερα. Επίσης, θεωρώντας ότι υπάρχει αδυναμία από την πλευρά των τεχνικών ασφάλειας όσον αφορά τις μετρήσεις αερίων στη διάνοιξη της σήραγγας Σύνταγμα - Ασωμάτων, ζητούν να καλούνται εμπειρογνώμονες από τα συναρμόδια υπουργεία Βιομηχανίας και Εργασίας για τις μετρήσεις αερίων και αερισμού.

Συνάντηση ΓΣΕΕ με Καραμανλή

Στο ζήτημα της ανάγκης "καλής συνεννόησης", σχετικά με τα προβλήματα της κοινωνίας, τα οποία δε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται... "συντεχνιακά", στάθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής,στη συνάντηση που είχε μαζί του χτες αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ στα γραφεία του κόμματός του. Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, έγινε ενημέρωση για τις θέσεις της σχετικά με μια σειρά ζητήματα, όπως τα έθεσε και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο αρχηγός της ΝΔ, αναφέρθηκε στην "οικουμενικότητα" των προβλημάτων και επισήμανε τις θέσεις του κόμματός του για το φορολογικό, τα ζητήματα της ανεργίας και το 35ωρο. Για το τελευταίο, σημείωσε ότι η εφαρμογή του παρουσιάζει δυσκολίες και ότι πρέπει να εξεταστεί μέσα από μια ευρύτερη... υλοποίησή του.

Ο Χ. Κατσώτης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, επισήμανε σε δήλωσή του ότι πίσω από τα προβλήματα των εργαζομένων, τα οποία είναι ταξικά και όχι "οικουμενικά", βρίσκεται η ΟΝΕ.Τόνισε επίσης, ότι τα προβλήματα αυτά έχουν δημιουργηθεί και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από της ΝΔ, μέσα από την πολιτική επιδίωξη ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Επισήμανε ακόμη, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιταχθούν στην πολιτική αυτή και να παλέψουν για την ανατροπή των σημερινών συσχετισμών.

Η απουσία προστατευτικών μέτρων ήταν η αιτία για το σοβαρό τραυματισμό

Η απουσία προστατευτικών μέτρων ήταν η αιτία για το σοβαρό τραυματισμό τον περασμένο Μάρτη του Απ. Ζουρνατζή, ο οποίος καρφώθηκε κυριολεκτικά στα σίδερα του φρεατίου

Απολύσεις στην ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε άλλες 12 απολύσεις εργαζομένων προχώρησε η διοίκηση της "ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ" (θυγατρική της SIEMENS), αυξάνοντας έτσι το αριθμό των απολυμένων τους τρεις τελευταίους μήνες στους 36! Η επιχείρηση που απολύει τους εργαζόμενους βάσει του 2% το μήνα, έχει ανακοινώσει στο σωματείο ότι θα πρέπει να αποδεχτεί συνολικά 80 - 100 απολύσεις, προκειμένου να μειωθεί το κόστος και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της "πεσμένης αγοράς".

Την ίδια όμως στιγμή, ο ισολογισμός της επιχείρησης για το οικονομικό έτος 1998, εμφανίζει κέρδη αυξημένα κατά 137%. Ετσι με βάση αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι ο στόχος της "ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ" είναι η μείωση των 600 περίπου εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, προκειμένου να αντικατασταθούν με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, δίμηνης και τρίμηνης διάρκειας. Ηδη αυτή την περίοδο οι συμβασιούχοι είναι περίπου 200.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, το επιχειρησιακό σωματείο αδιαφορεί προκλητικά και ενώ οι απολύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, οι αντιδράσεις του εξαντλούνται στο να ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης, που σημειωτέον δεν έχει γίνει, αφού ο γενικός διευθυντής έλειπε στη... Γερμανία. Η... επίμαχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εντός της βδομάδας και στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση, θα ακολουθήσει γενική συνέλευση των εργαζομένων.

ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Ετοιμη η "πράσινη" συμφωνία;

Ολοταχώς προς την υπογραφή μιας απαράδεκτης τοπικής Σύμβασης Εργασίας, βαδίζει η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα (το ίδιο έχει πράξει η φιλοκυβερνητική παράταξη και στα άλλα σωματεία), με στήριγμα και τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ.

Η συγκεκριμένη πλειοψηφία, με πρόσχημα να μην παραπεμφθεί η σύμβαση στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), όπως συνέβη και πέρυσι, προτίθεται - όπως διαφάνηκε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου - να κάνει αποδεκτή την πρόταση της εταιρίας για διετή σύμβαση με εξευτελιστικές αυξήσεις. Στην ουσία όμως, η ΠΑΣΚΕ, με το "επιχείρημα" ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, έρχεται να βοηθήσει την κυβέρνηση να "κλείσει" το θέμα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.

Ταυτόχρονα οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, θέλοντας να φυλάξουν και τα νώτα τους, παραπέμπουν το θέμα της αποδοχής ή όχι της πρότασης της εταιρίας σε έκτακτη γενική συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ενδιάμεσα θα επιδιώξουν μία ακόμα συνάντηση με τη διοίκηση.

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού, η πλειοψηφία καλεί τους εργαζόμενους σε "στήριξη των προσπαθειών της", γιατί "η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την επίλυση πολλών προβλημάτων που χρονίζουν"...

Οι συνδικαλιστές του "Αγωνιστικού Μετώπου" απέρριψαν τις προτάσεις της εργοδοσίας και αποκάλυψαν τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας. Στη συνέλευση της ερχόμενης Δευτέρας θα καταθέσουν πρόταση για την τοπική Σύμβαση Εργασίας και θα καλέσουν τους εργαζόμενους να την υπερψηφίσουν, αλλά και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μέσα από Επιτροπές Αγώνα και Πρωτοβουλίας, δημιουργώντας το δικό τους μέτωπο διάσωσης και σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ.

Καταγγελία απολυμένου

Για "απαράδεκτη συμπεριφορά" καταγγέλλει τον προϊστάμενο του ΟΑΕΔ Σερρών απολυμένος από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού, με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Δ. Σαμαράς εργαζόταν 15 χρόνια στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Σερρών.Το Μάη του 1999 με απόφαση του ΔΣ της ΕΑΣ Ν. Σερρών του κοινοποιήθηκε η απόλυσή του, χωρίς αιτιολογικό, χωρίς τη νόμιμη αποζημίωση και χωρίς την καταβολή δεδουλευμένων 6 μηνών.

"Αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόλυσης - αναφέρει - κατέθεσα αίτηση για επίδομα ανεργίας στον ΟΑΕΔ Σερρών, όπου αντιμετώπισα την απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά του προϊσταμένου, ο οποίος αρνήθηκε την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, με το αιτιολογικό ότι δε γνώριζε τους λόγους της απόλυσής μας - "εσύ μπορεί να έκλεψες, εμείς θα σου δώσουμε χρήματα;" - είπε χαρακτηριστικά. Αναγκάστηκα να απευθυνθώ σε δικηγόρο, παρά την οικονομική μου δυσπραγία. Η κατάθεση προσφυγής έγινε στις 7 Ιούλη και μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει απάντηση...".

Εκβιαστικές απολύσεις σε έργα του μετρό

Σε τετράωρη στάση εργασίας (9πμ - 1μμ) προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι σε όλα τα εργοτάξια των αρχαιολογικών σκαμμάτων του μετρό,με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Παραρτήματος Εργαζομένων στο μετρό.

Σε κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν τη στάση της εταιρίας ΑΞΩΝ,η οποία με τις παράνομες εκβιαστικές απολύσεις και το κλείσιμο των εργοταξίων στην επέκταση Κεραμικός - Αιγάλεω, δημιουργεί πρόσθετες καθυστερήσεις στο ήδη επιβαρυμένο χρονοδιάγραμμα του έργου. Επίσης καταγγέλλουν το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη δημόσια επιβλέπουσα εταιρία "Αττικό Μετρό", που με τη σύμβαση έργου κάνουν πλάτες στην εταιρία ΑΞΩΝ στο να βάλει χέρι στις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Αμεση επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων τους από τα αρχαιολογικά σκάμματα Κεραμικός - Αιγάλεω. Να σταματήσει η παράνομη μείωση των ημερομισθίων στους εργαζόμενους της εταιρίας ΑΞΩΝ και να δοθεί η διαφορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ