Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οχτακόσια ατυχήματα στο μετρό!

Κι όμως, ο ανατριχιαστικός απολογισμός δεν "πτοεί" τους αρμοδίους. Συγκεκριμένες καταγγελίες για την προκλητική ανυπαρξία μέτρων προστασίας σε εργοτάξια του έργου, κάνουν σε επιστολή τους προς την "Ολυμπιακό Μετρό" το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Συμβούλιο Υγιεινής και Ασφάλειας

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, στα εργοτάξια του μετρό,μετά και το ατύχημα την προηγούμενη βδομάδα στο εργοτάξιο του "Ευαγγελισμού", όπου τραυματίστηκαν πέντε εργαζόμενοι, επισημαίνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Συμβούλιο Εργαζομένων Υγιεινής και Ασφάλειας Μετρό σε επιστολή τους προς τη διοίκηση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας ,Ολυμπιακό Μετρό" και ζητούν άμεσα συνάντηση.

Το ατύχημα συνέβη την περασμένη Τετάρτη όταν οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να ανοίξουν τρύπα στο πεζοδρόμιο της οδού Ριζάρη, από όπου περνάνε καλώδια υψηλής τάσης, χωρίς να τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα σχέδια. Αποτέλεσμα ήταν να χτυπηθεί καλώδιο υψηλής τάσης, να σημειωθούν τρεις εκρήξεις και οι τέσσερις εργαζόμενοι να λαμπαδιάσουν.

Συνδικάτο και Συμβούλιο σημειώνουν ότι στο συγκεκριμένο ατύχημα φάνηκε για άλλη μια φορά η αδιαφορία της κοινοπραξίας απέναντι στη ζωή των εργαζομένων, που στο όνομα του κόστους, δεν παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να τελειώσουν οι εργασίες μια ώρα νωρίτερα. Οπως τονίζεται, από την έναρξη του έργου μέχρι σήμερα τα καταγραμμένα εργατικά ατυχήματα στο χώρο φτάνουν περίπου τα 800!

Επίσης, Συνδικάτο και Συμβούλιο, στην επιστολή τους, αναφέρονται στην απαράδεκτη κατάσταση που διαπίστωσαν σε διάφορα εργοτάξια κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησαν το τελευταίο δεκαήμερο μαζί και με Επιθεωρητές του ΚΕΠΕΚ.

Ειδικότερα, για τη γραμμή Σύνταγμα - Ασωμάτων,αναφέρουν ότι αν και στην είσοδο του εργοταξίου Ασωμάτων βρίσκονται αποθηκευμένα 3.000 λίτρα πετρέλαιο, άλλα τόσα υδραυλικά λάδια, αν και δίπλα στο χώρο αποθήκευσης υπάρχουν φιάλες ασετιλίνης και οξυγόνου, δεν υπάρχουν πυροσβεστήρες! Επίσης, ότι δεν υπάρχει έξοδος και διάδρομος κινδύνου, τα καλώδια στο πηγάδι και στην εκσκαφή δεν είναι περασμένα σε σπιράλ, ενώ οι εργαζόμενοι ανεβοκατεβαίνουν στο πηγάδι με το καλάθι του ασθενοφόρου. Συμπληρώνουν ότι στο χώρο δεν έχει γίνει καμιά μέτρηση από τεχνικούς ασφαλείας για ανίχνευση αερίων, ούτε υπάρχει στο εργοτάξιο όργανο μέτρησης.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο εργοτάξιο της Μητροπόλεως,στο οποίο βρέθηκαν οξυγόνα με σπασμένα μανόμετρα και φθαρμένα λάστιχα, ενώ τα σκαπτικά μηχανήματα έχουν φθαρμένα συρματόσχοινα και υπάρχουν διαρροές λαδιών και έλλειψη καταλυτών.

Συνδικάτο και Συμβούλιο ζητούν από τη διοίκηση της κοινοπραξίας να τους δοθούν εγγράφως όλες οι παρατηρήσεις και οι συστάσεις που έχουν κάνει οι τεχνικοί ασφάλειας και ποιες από αυτές έχουν υλοποιηθεί από την έναρξη του έργου μέχρι σήμερα. Επίσης, θεωρώντας ότι υπάρχει αδυναμία από την πλευρά των τεχνικών ασφάλειας όσον αφορά τις μετρήσεις αερίων στη διάνοιξη της σήραγγας Σύνταγμα - Ασωμάτων, ζητούν να καλούνται εμπειρογνώμονες από τα συναρμόδια υπουργεία Βιομηχανίας και Εργασίας για τις μετρήσεις αερίων και αερισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ