ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Να απομακρυνθεί άμεσα η βάση του Αραξου

Πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφάσισαν την περασμένη Κυριακή οι φιλειρηνικές δυνάμεις της Πελοποννήσου

Συντονισμένη και μαχητική θα είναι η στάση του κινήματος ειρήνης της Πελοποννήσου ενόψει της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση ανανέωσης της συμφωνίας παραμονής των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα. Αυτή ήταν η ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Πάτρα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης Αχαϊας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου καθώς και εκπρόσωποι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" από τις παραπάνω περιοχές. Στη σύσκεψη τονίστηκε πως "η πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί όλου του κόσμου με την προσπάθεια επιβολής της βαρβαρότητας από τη ΝΑΤΟική νέα τάξη πραγμάτων, κάνει πιο επιτακτικό και αναγκαίο από κάθε άλλη φορά τον αγώνα για την ανατροπή της".

Η περιοχή των Βαλκανίων το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με τον βρόμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, έναν πόλεμο στον οποίο έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας που την καθιστούν προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ παρά την καθολική εναντίωση του ελληνικού λαού στον πόλεμο αυτό. Αναφέρθηκε η μεγαλειώδης αντίσταση του ελληνικού λαού στα σχέδια των γερακιών του ΝΑΤΟ, μια αντίσταση που πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί το επόμενο διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται με συνοπτικές διαδικασίες να ανανεώσει την παραμονή των βάσεων παρά τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Οι ομιλητές ανέδειξαν σαν στόχο αυτής της αντίστασης του λαού της Πελοποννήσου, τη γεμάτη πυρηνικά όπλα αμερικανοΝΑΤΟική βάση του Αραξου. Ετσι, αποφάσισαν να καλέσουν το λαό της Πελοποννήσου, ο οποίος όπως τονίστηκε "έχει αγωνιστικές παρακαταθήκες από τα χρόνια του 1821 και της Εθνικής Αντίστασης μέχρι σήμερα", να κλιμακώσει τις ενέργειές του στην κατεύθυνση της άμεσης απομάκρυνσης της βάσης. Σ' αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε ομόφωνα μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα κλιμακωθούν την Κυριακή 3 Οκτώβρη στις 11.30 π.μ. με Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο και περικύκλωση της βάσης. Μέχρι τότε θα υπάρξει καμπάνια πλατιάς ενημέρωσης του λαού της Πελοποννήσου για τον κίνδυνο από την παραμονή της βάσης και συγκέντρωση υπογραφών που θα καταδείχνουν την παλλαϊκή αντίθεση στη συνέχιση της λειτουργίας της. Στα πλαίσια αυτά θα κληθούν φορείς της ΤΑ και ΝΑ να πάρουν θέση και να στηρίξουν αυτό τον αγώνα καθώς και εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής.

Στο διάστημα μέχρι τις 3 Οκτώβρη θα διοργανωθούν συγκεντρώσεις και πικετοφορίες σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου. Μια από αυτές θα είναι τα Νομαρχιακά Συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη ενώ η πρώτη μάχη θα δοθεί αύριο Τετάρτη,μέρα της αντιπολεμικής δράσης των συνδικάτων όταν σε όλες τις πόλεις οι Επιτροπές Ειρήνης θα πραγματοποιήσουν σε συνεργασία με εργατικά σωματεία συγκεντρώσεις και πικετοφορίες. Στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. πικετοφορία που θα ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο ενώ στις υπόλοιπες πόλεις σχεδιάζονται ανάλογες εκδηλώσεις.

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ενάντια στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία

Σήμερα, στις 7.00 μ.μ., στον Τύρναβο

Μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, κατά του στρατηγείου του ΝΑΤΟ, πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στον Τύρναβο.Το συλλαλητήριο διοργανώνει η Επιτροπή κατά του Πολέμου,στην οποία συμμετέχουν οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις και πάρα πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς του νομού. Φίλοι της ειρήνης θα συγκεντρωθούν από όλη τη Θεσσαλία, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου κι από κει με πορεία θα κατευθυνθούν προς το στρατόπεδο "Σχοινά", όπου εδρεύει το χερσαίο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, η λειτουργία του οποίου ξεκινάει αύριο 1 Σεπτέμβρη. Εκεί οι διαδηλωτές θα δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την πάλη τους για να φύγουν από τη Λάρισα και γενικότερα από τη χώρα μας τα στρατηγεία των φονιάδων του ΝΑΤΟ. Η Επιτροπή κατά του Πολέμου συνέχισε μέχρι και χτες τις επαφές και τις συναντήσεις της με εκπροσώπους των αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων μαζικών φορέων, καλώντας τους να συμβάλουν στην επιτυχία των κινητοποιήσεων κατά του ΝΑΤΟ και των στρατηγείων του. Ολοι οι εκπρόσωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εκτός του νομάρχη Λάρισας Γ. Φλώρου και του μητροπολίτη Ιγνάτιου,οι οποίοι, χρησιμοποιώντας αντιφατικά επιχειρήματα, δε δέχτηκαν, ουσιαστικά, να βοηθήσουν, ερχόμενοι σε αντίθεση με τη θέληση όσων εκπροσωπούν και γενικότερα του λαού της περιοχής.

Σε εχθρικό έδαφος

Ενώ η φωτιά από τη ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζει να καίει και να απειλεί τα Βαλκάνια, η έναρξη της λειτουργίας του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα αποτελεί μια πρόκληση για τον ελληνικό λαό, ο οποίος ομόθυμα καταδίκασε το έγκλημα της "συμμορίας", όπως και την πολιτική της κυβέρνησης για την εμπλοκή της χώρας σ' αυτό. Μια πρόκληση που δε θα πρέπει να μείνει αναπάντητη. Και δε θα μείνει. Η πρώτη απάντηση δίνεται σήμερα, μια μέρα πριν την έναρξη της λειτουργίας του στρατηγείου, με το συλλαλητήριο στον Τύρναβο. Η λειτουργία του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα εντάσσεται στο νέο δόγμα και τη νέα δομή της Συμμαχίας. Ενα πρώτο δείγμα για το τι σημαίνει "νέο δόγμα" είχαμε με την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ήταν μόνο η αρχή, αφού οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού συνιστούν έναν πραγματικό εφιάλτη για ολόκληρο τον πλανήτη.

Αν θα θέλαμε να περιγράψουμε το τι θα συμβεί στη συνέχεια, μπορούμε να ανατρέξουμε σε ένα πρόσφατο άρθρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, όπου με τη μορφή ερωτημάτων προς τους ηγέτες της Συμμαχίας προσδιορίζει τους πραγματικούς σκοπούς και στόχους του ΝΑΤΟ. "Πώς ορίζουμε τις στρατηγικές απειλές για την παγκόσμια τάξη; Σε ποιες πολιτικές αλλαγές θα αντισταθούμε για λόγους ασφαλείας;", αναρωτιέται ο Κίσινγκερ και υποβάλλει έτσι τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν.

Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, εκτός από τις επεμβάσεις σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κρίνεται πως απειλείται η "παγκόσμια τάξη", προβλέπει τις επεμβάσεις για την ανατροπή ή τη ματαίωση "πολιτικών αλλαγών", που δεν είναι αρεστές στους ηγέτες της "νέας τάξης". Για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του νέου δόγματος είναι η επίθεση κατά των λαών που ζητούν ή θα ζητήσουν μια άλλη πολιτική, αντίθετη απ' αυτή που προωθείται και επιβάλλεται στο όνομα του "ευρωατλαντισμού".

Οσον αφορά στις άμεσες συνέπειες από τη λειτουργία του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα θα πρέπει να πούμε ότι στο εξής το ποιος θα έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, θα αποφασίζεται από το στρατηγείο της Νάπολης, δηλαδή από τους Αμερικανούς. Εξάλλου ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά αυτού του δόγματος είναι η κατάργηση των εθνικών επιχειρησιακών ορίων. Γεγονός που δίνει ακόμη περισσότερους "πόντους" στις ΗΠΑ, ως επιδιαιτητές των ελληνοτουρκικών διαφορών, αλλά και περισσότερες δυνατότητες καλλιέργειας των διαφορών αυτών και εκμετάλλευσής τους, για τα δικά τους συμφέροντα.

Οι Ελληνες εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, δε θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Η πάλη για το ξήλωμα του ΝΑΤΟ, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης που συμμετέχει ένθερμα στο "νέο δόγμα", θα είναι η απάντηση. Δε θα νομιμοποιήσουν ποτέ την παρουσία ενός κέντρου για τις νέες εγκληματικές δραστηριότητες εις βάρος των λαών της περιοχής, αλλά και εις βάρος της ίδιας της χώρας. Το πρώτο που πρέπει να γνωρίσουν οι ΝΑΤΟικοί επιτελείς είναι ότι θα βρίσκονται σε εχθρικό έδαφος, ότι είναι ανεπιθύμητοι, όπως σε εχθρικό έδαφος και ανεπιθύμητη είναι και η κυβέρνηση με την πολιτική της.

Συζήτηση για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας παρουσιάζει σήμερα η Τηλεόραση του "902" στις 10 μ.μ. στα πλαίσια της εκπομπής "Προεκτάσεις".

Ο Κ. Καραχάλιος, που συντονίζει την εκπομπή, φιλοξενεί στο στούντιο τον Νίκο Κυρίτση,διευθυντή του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών, και τον Μάκη Παπαδόπουλο,μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συμμετέχει η ΕΔΥΕΘ

Η ΕΔΥΕΘ αποφάσισε τη συμμετοχή στην αντιΝΑΤΟική εκδήλωση στον Τύρναβο, που οργανώνει η Επιτροπή κατά του Πολέμου της Λάρισας.

Για το λόγο αυτό ναυλώνει λεωφορεία και ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται, να δηλώσουν συμμετοχή στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΥΕΘ, τηλ. 220571, καθώς και στις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.

Τα λεωφορεία για τον Τύρναβο αναχωρούν σήμερα, Τρίτη, ώρα 16.00, από το Λευκό Πύργο.

Mε συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανανεώσει την παραμονή των βάσεων, παρά τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ