ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Νέο κύμα βίας παραστρατιωτικών μετά το δημοψήφισμα...

ΝΤΙΛΙ. -

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Α. Τιμόρ ένα 24ωρο μετά το δημοψήφισμα για το μέλλον (ανεξαρτησία ή αυτονομία) της νήσου. Βασική αιτία για τη νέα έκρηξη βίας εντοπίζεται στη δράση ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων, που συνεχίζουν ανεμπόδιστα τις επιθέσεις τους κατά υποστηρικτών του κινήματος ανεξαρτησίας και μελών της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο νησί.

Χτεσινές αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν το θάνατο τριών ακόμη μελών της αποστολής του ΟΗΕ, αλλά και την ομηρία άλλων 150 σε κτίριο της πόλης Γκλένα του Ανατολικού Τιμόρ από περίπου 40 παραστρατιωτικούς που απειλούσαν τα θύματά τους με εκτέλεση... Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ντίλι, αναφερόμενος στις πληροφορίες για τη σφαγή τριών τοπικών μελών βοηθητικού προσωπικού της αποστολής του ΟΗΕ στην πόλη Γκλένο του Τιμόρ, δήλωσε χτες πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την είδηση. Την ίδια ώρα, στη Γενεύη, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανήγγειλε πως γίνονται συζητήσεις με αξιωματούχους της αυστραλιανής κυβέρνησης, προκειμένου να φτιαχτεί μία βάση στην πόλη Ντάρβιν στην περίπτωση "που χρειαστούν ορισμένες επιχειρήσεις διάσωσης στο Ανατολικό Τιμόρ". Η οργάνωση του ΟΗΕ εξέφρασε μάλιστα φόβους για νέα μαζική έξοδο προσφύγων εν όψει της νέας εκστρατείας τρομοκρατίας των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων.

Επιπλέον, καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν μία εντατική εκστρατεία τρομοκράτησης όσων κατοίκων του Α. Τιμόρ τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες (που οι "φήμες", αλλά και καταγγελίες κατοίκων τις θέλουν να είναι παρακλάδια των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής του Α. Τιμόρ) εισέρχονται ακόμη και στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ντίλι, τρομοκρατώντας δεκάδες - γνωστούς στην κοινωνία του νησιού - ακτιβιστές που μάχονται εδώ και χρόνια με σκοπό την ανεξαρτησία του Α. Τιμόρ. Υπήρχαν δε και περιπτώσεις που έγιναν καταγγελίες πως οι ένοπλοι δράστες έστησαν οδοφράγματα ή και παράνομα σημεία "ελέγχου" σε λιμάνια και αεροδρόμια για να εμποδίσουν όσους υποστηριχτές του κινήματος ανεξαρτησίας ήθελαν να φύγουν από το Α. Τιμόρ για εύγλωττους λόγους ασφαλείας...

Στο μεταξύ χτες, η κυβέρνηση του ινδονήσιου Προέδρου Χαμπίμπι προτιμά να μη σχολιάζει τη δράση των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων στο Α. Τιμόρ που αντιτίθενται στην προοπτική ανεξαρτησίας του νησιού. Χτες, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Αλατάς προτίμησε να ποιήσει τη νήσσα για το κύμα βίας που εξαπολύουν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις δηλώνοντας πως η προχτεσινή ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος "κύλησε ομαλά, ειρηνικά με δίκαιο τρόπο". Μάλιστα, ο Αλί Αλατάς επιχείρησε να καθησυχάσει εν σχέσει με το επόμενο βήμα του καθεστώτος της Τζακάρτα, λέγοντας πως "η κυβέρνησή του θα παραχωρήσει στα Ηνωμένα Εθνη τη δυνατότητα συγκρότησης ενός προσωρινού σχήματος διοίκησης εάν τα αποτελέσματα ευνοήσουν το κίνημα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας"... Οι σύντομες δηλώσεις του Αλί Αλατάς δεν περιείχαν άλλες λεπτομέρειες.

Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να αρχίσει σήμερα και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε περίπου μια εβδομάδα. Οσο για τα τελικά στοιχεία του ΟΗΕ εν σχέσει με τη συμμετοχή των κατοίκων του Α. Τιμόρ στο προχτεσινό δημοψήφισμα αναφέρουν πως αυτή ξεπέρασε ακόμη και το 98,6%!

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες συνομιλίες εν όψει της άφιξης Ολμπράιτ

ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ.-

Με εντατικούς ρυθμούς επαναλήφτηκαν, χθες, στην Ιερή Πόλη οι συνομιλίες ανάμεσα στην ισραηλινή και στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, προκειμένου να υπερσκελιστούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον. Αν και δε διευκρινίστηκε, αν υπάρχει πρόοδος, ανώτεροι αξιωματούχοι των δύο πλευρών, αλλά και της αιγυπτιακής κυβέρνησης εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία και υποστήριζαν ότι δεν αποκλείεται η άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή, την Πέμπτη, να συμπέσει με την υπογραφή μιας νέας "συμφωνίας".

Πολύωρη συνάντηση είχαν, χτες, ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Γκιλίντ Σερ και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Σαέμπ Ερακάτ στην Ιερουσαλήμ. Επισήμως, δεν έγινε καμία δήλωση. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, που τήρησαν την ανωνυμία τους, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν η δεύτερη φάση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από ένα επιπλέον 7% της Δυτικής Οχθης να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη. Παρ' όλα αυτά, δε φαίνεται να επιτεύχθηκε σύγκλιση απόψεων όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της τρίτης φάσης αποχώρησης που προβλέπει η συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον, την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, αλλά και την ημερομηνία - στόχο ολοκλήρωσης του τρίτου και τελευταίου γύρου των συνομιλιών για το οριστικό καθεστώς της περιοχής. Οι Παλαιστίνιοι φέρονται να επιμένουν στην απελευθέρωση του συνόλου των 650 κρατουμένων, ενώ το Ισραήλ επιμένει ότι τα "κριτήρια απελευθέρωσης" πληρούν μόνο οι 300. Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση προτείνει να έχουν ολοκληρωθεί οι τελικές συνομιλίες τον Δεκέμβρη του 2000, ενώ οι Παλαιστίνιοι τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς.

Οι συνομιλίες των Ερακάτ και Σερ επρόκειτο να συνεχιστούν και αργά χθες το βράδυ και σήμερα, καθώς, αύριο Πέμπτη, φτάνει για επίσκεψη στην περιοχή η Μαντλίν Ολμπράιτ. Πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, χθες, ότι δεν προτίθεται να μεσολαβήσει για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην εφαρμογή της, ήδη για πολύ καιρό "παγωμένης", "ενδιάμεσης συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον, καθώς η ίδια επιθυμεί να συζητήσει με τις δύο πλευρές το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα του τελικού γύρου της ολοκλήρωσης της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Παρά τα προβλήματα, αισιόδοξος εμφανίστηκε, χθες, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση που είχαν, χτες το πρωί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Οι δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις, όμως, ο Μούσα τόνισε ότι δεν είναι απίθανο, τελικά, την Πέμπτη να υπάρξει υπογραφή συμφωνίας, της οποίας την επίσημη τελετή επιθυμεί να φιλοξενήσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Εντονες αντιδράσεις για τα μέτρα κατά της "Χαμάς"

Τη δυσφορία και την οργή των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, αλλά και άλλων μετριοπαθέστερων οργανώσεων που αντιτίθενται στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" έχει προκαλέσει η απόφαση της ιορδανικής ηγεσίας να απαγορεύσει τις δραστηριότητες της "Χαμάς" στην Ιορδανία και να κλείσει τα γραφεία που η ισλαμιστική οργάνωση διατηρούσε επί χρόνια στο Αμμάν, παράνομα μεν, αλλά με την ανοχή της ιορδανικής ηγεσίας. Μετά από μία επιχείρηση - αστραπή, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ιορδανική αστυνομία ανέστειλε τη λειτουργία όλων των γραφείων της "Χαμάς", συνέλαβε 12 Ιορδανούς εργαζομένους σε αυτά και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τέσσερα υψηλά στελέχη της οργάνωσης: τον Κχαλέντ Μασχάαλ, τον Ιμπραχίμ Γκχοσχέχ, τον Μοχάμεντ Ναζάλ και τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ. Και οι τέσσερις φέρονται να είναι εκτός Ιορδανίας, με αποτέλεσμα να μη συλληφθούν, αλλά να μην έχουν και το δικαίωμα επιστροφής στη χώρα.

Ο πνευματικός ηγέτες της "Χαμάς" Σέικ Αχμέντ Γιασίν, σε ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια έκτακτης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε στη Γάζα, κάλεσε τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα να άρει την απόφασή του και κατηγόρησε την ιορδανική ηγεσία ότι υπέκυψε στις αμερικανικές πιέσεις, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισραήλ. Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσε τόσο η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας όσο και η Συμμαχία Αραβικών και Φιλικών Κομμάτων Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος καθώς και πολλές άλλες οργανώσεις, όπως η Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Απεργία στην αμυντική βιομηχανία

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές βιομηχανικές πόλεις της Ρουμανίας πραγματοποίησαν, χθες, οι εργαζόμενοι στη ρουμανική αμυντική βιομηχανία ζητώντας από την κυβέρνηση να επισπεύσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης του τομέα προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Μετά από δύο χρόνια συνεχόμενων απολύσεων και γενικότερης ερήμωσης του κλάδου, τα συνδικάτα υπογράμμιζαν ότι δε θα υποχωρήσουν και προετοιμάζουν μεγάλη πανεθνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σε δύο βδομάδες, στη ρουμανική πρωτεύουσα. Κατηγορούν, δε, την κυβέρνηση ότι δε διαθέτει γενικότερο προγραμματισμό για την υλοποίηση των εξαγγελιών της. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Αμυνας επιρρίπτει τις ευθύνες των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων, στην εφαρμογή των διαρθρωτικών προγραμμάτων στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας και Εμπορίου, οι οποίες δεν έχουν δώσει την έγκριση για τη χορήγηση κονδυλίων.

BP AMOCO - ARCO
Δημιουργήθηκε νέος πετρελαϊκός γίγαντας

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Το συμβούλιο μετόχων της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας ARCO (Atlantic Ritchfield Co) ενέκρινε, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, την πρόταση συγχώνευσης που κατέθεσε ο βρετανικός πετρελαϊκός γίγαντας της BP Amoco. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους διευθύνοντεςτων δύο εταιριών έχουν αρχίσει από τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας. Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο μετόχων της BP Amoco, στο Λονδίνο, προκειμένου να εξετάσει τις διαδικασίες αγοράς της ARCO, ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εντούτοις, για να υλοποιηθεί η οποιαδήποτε απόφαση, οι δύο εταιρίες περιμένουν την έγκριση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου και της ΕΕ. Από τη συγχώνευση των δύο εταιριών θα δημιουργηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο ενώ υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν ετήσια έξοδα ύψους 1 δισ. εκατομμυρίων.

Παρατηρητές του ΟΗΕ ελέγχουν την εκλογική διαδικασία


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ