Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες συνομιλίες εν όψει της άφιξης Ολμπράιτ

ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ.-

Με εντατικούς ρυθμούς επαναλήφτηκαν, χθες, στην Ιερή Πόλη οι συνομιλίες ανάμεσα στην ισραηλινή και στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, προκειμένου να υπερσκελιστούν τα εμπόδια και να επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον. Αν και δε διευκρινίστηκε, αν υπάρχει πρόοδος, ανώτεροι αξιωματούχοι των δύο πλευρών, αλλά και της αιγυπτιακής κυβέρνησης εξέφραζαν συγκρατημένη αισιοδοξία και υποστήριζαν ότι δεν αποκλείεται η άφιξη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή, την Πέμπτη, να συμπέσει με την υπογραφή μιας νέας "συμφωνίας".

Πολύωρη συνάντηση είχαν, χτες, ο Ισραηλινός διαπραγματευτής Γκιλίντ Σερ και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Σαέμπ Ερακάτ στην Ιερουσαλήμ. Επισήμως, δεν έγινε καμία δήλωση. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, που τήρησαν την ανωνυμία τους, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν η δεύτερη φάση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από ένα επιπλέον 7% της Δυτικής Οχθης να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη. Παρ' όλα αυτά, δε φαίνεται να επιτεύχθηκε σύγκλιση απόψεων όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της τρίτης φάσης αποχώρησης που προβλέπει η συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον, την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων, αλλά και την ημερομηνία - στόχο ολοκλήρωσης του τρίτου και τελευταίου γύρου των συνομιλιών για το οριστικό καθεστώς της περιοχής. Οι Παλαιστίνιοι φέρονται να επιμένουν στην απελευθέρωση του συνόλου των 650 κρατουμένων, ενώ το Ισραήλ επιμένει ότι τα "κριτήρια απελευθέρωσης" πληρούν μόνο οι 300. Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση προτείνει να έχουν ολοκληρωθεί οι τελικές συνομιλίες τον Δεκέμβρη του 2000, ενώ οι Παλαιστίνιοι τον Απρίλη της ίδιας χρονιάς.

Οι συνομιλίες των Ερακάτ και Σερ επρόκειτο να συνεχιστούν και αργά χθες το βράδυ και σήμερα, καθώς, αύριο Πέμπτη, φτάνει για επίσκεψη στην περιοχή η Μαντλίν Ολμπράιτ. Πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, χθες, ότι δεν προτίθεται να μεσολαβήσει για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην εφαρμογή της, ήδη για πολύ καιρό "παγωμένης", "ενδιάμεσης συμφωνίας" του Ουάι Πλαντέισον, καθώς η ίδια επιθυμεί να συζητήσει με τις δύο πλευρές το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα του τελικού γύρου της ολοκλήρωσης της "ειρηνευτικής διαδικασίας".

Παρά τα προβλήματα, αισιόδοξος εμφανίστηκε, χθες, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση που είχαν, χτες το πρωί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Οι δύο άνδρες δεν έκαναν δηλώσεις, όμως, ο Μούσα τόνισε ότι δεν είναι απίθανο, τελικά, την Πέμπτη να υπάρξει υπογραφή συμφωνίας, της οποίας την επίσημη τελετή επιθυμεί να φιλοξενήσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Εντονες αντιδράσεις για τα μέτρα κατά της "Χαμάς"

Τη δυσφορία και την οργή των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, αλλά και άλλων μετριοπαθέστερων οργανώσεων που αντιτίθενται στην ισραηλινο - παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία" έχει προκαλέσει η απόφαση της ιορδανικής ηγεσίας να απαγορεύσει τις δραστηριότητες της "Χαμάς" στην Ιορδανία και να κλείσει τα γραφεία που η ισλαμιστική οργάνωση διατηρούσε επί χρόνια στο Αμμάν, παράνομα μεν, αλλά με την ανοχή της ιορδανικής ηγεσίας. Μετά από μία επιχείρηση - αστραπή, αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ιορδανική αστυνομία ανέστειλε τη λειτουργία όλων των γραφείων της "Χαμάς", συνέλαβε 12 Ιορδανούς εργαζομένους σε αυτά και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τέσσερα υψηλά στελέχη της οργάνωσης: τον Κχαλέντ Μασχάαλ, τον Ιμπραχίμ Γκχοσχέχ, τον Μοχάμεντ Ναζάλ και τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ. Και οι τέσσερις φέρονται να είναι εκτός Ιορδανίας, με αποτέλεσμα να μη συλληφθούν, αλλά να μην έχουν και το δικαίωμα επιστροφής στη χώρα.

Ο πνευματικός ηγέτες της "Χαμάς" Σέικ Αχμέντ Γιασίν, σε ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια έκτακτης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε στη Γάζα, κάλεσε τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα να άρει την απόφασή του και κατηγόρησε την ιορδανική ηγεσία ότι υπέκυψε στις αμερικανικές πιέσεις, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισραήλ. Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσε τόσο η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας όσο και η Συμμαχία Αραβικών και Φιλικών Κομμάτων Εθνικού Απελευθερωτικού Κινήματος καθώς και πολλές άλλες οργανώσεις, όπως η Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανάσες» στην οικονομική ασφυξία (2006-05-12 00:00:00.0)
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δολοφόνου του Αμερικανού αξιωματούχου (2002-10-30 00:00:00.0)
Εγκρίθηκε η συμφωνία παρά τις αντιδράσεις (1999-09-09 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Αραφάτ - Μπάρακ (1999-07-25 00:00:00.0)
Συγκρούσεις πριν την επίσκεψη Κλίντον (1998-12-08 00:00:00.0)
Υπολογισμοί μετά την απελευθέρωση του Σ. Α. Γιασίν (1997-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ