Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ανάσες» στην οικονομική ασφυξία

Σειρά πολιτικών προτάσεων και έκκληση ενότητας απηύθυναν από τις ισραηλινές φυλακές με κοινό κείμενο υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων

Η έλλειψη καυσίμων παραμένει μεγάλο πρόβλημα

Associated Press

Η έλλειψη καυσίμων παραμένει μεγάλο πρόβλημα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Ανάσα», τουλάχιστον προσωρινά, φαίνεται ότι θα πάρουν τα αυτόνομα εδάφη, καθώς, χτες, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι ο Πρόεδρος Αμπάς έδωσε εντολή να αποδεσμευτούν χρήματα, προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη στην ισραηλινή εταιρία Dor Energy και να επαναληφθεί η παροχή καυσίμων. Μέχρι, βέβαια, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, η εξάντληση των καυσίμων και από τα τελευταία βενζινάδικα της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας έχει φέρει σε απελπιστική κατάσταση τον παλαιστινιακό λαό.

Το πρόβλημα, συνολικά, δε φαίνεται να λύνεται πριν περάσουν αρκετές βδομάδες μέχρις ότου τεθεί σε εφαρμογή ο «μηχανισμός» του Κουαρτέτου για χορήγηση χρημάτων, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της «Χαμάς». Χτες, πάντως, ο νέος Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Αμίρ Περέτζ, φέρεται να ζήτησε τη σταδιακή χαλάρωση του αποκλεισμού και την επανέναρξη των εξαγωγών και εισαγωγών προϊόντων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι αποφάσεις Περέτζ γνωστοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο της ένοπλης οργάνωσης «Ταξιαρχίες Αμπού Ρις» στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η οργάνωση συνδέεται με τη «Φατάχ». Από την επιδρομή, αργά το βράδυ της Τετάρτης, δεν προκλήθηκαν θύματα.

Πολιτικό «πρόγραμμα» από τις φυλακές

Στα χέρια του Προέδρου Αμπάς βρίσκεται από χτες ένα είδος πολιτικού μανιφέστου που συνυπογράφουν σημαίνοντα στελέχη όλων σχεδόν των παλαιστινιακών οργανώσεων, που βρίσκονται φυλακισμένοι σε ισραηλινή φυλακή. Στο κείμενο απευθύνεται έκκληση ηρεμίας μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων και καταδικάζονται οι εσωτερικές συγκρούσεις. Προτείνεται η δημιουργία κυβέρνησης «ενότητας» μέχρι τα τέλη του 2006.

Επίσης, χωρίς να αναφέρεται άμεσα, το κείμενο καταλήγει σε έμμεση αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ, αφού προτείνει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967. Τέλος, καλεί σε συνέχιση της αντίστασης απέναντι στην ισραηλινή κατοχή, αλλά μέσα στα όρια των εδαφών του 1967.

Τις προτάσεις συνυπογράφουν οι: Μαρουάν Μπαργκούτι (Φατάχ), Αμπντεχαλέκ αλ Νάτσε (Χαμάς), Αμπντελραχίμ Μαλούχ (Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), Μπάσαμ αλ Σαάντι (Τζιχάντ), Μουστάφα Μπαντάρνε (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης). Αν και ο αλ Νάτσε είναι σημαίνον στέλεχος της «Χαμάς» δεν ήταν δυνατό να διευκρινιστεί αν η άποψή του, που εμμέσως αναγνωρίζει το Ισραήλ, αντανακλά υπαρκτές τάσεις, έστω, εντός της οργάνωσης. Ο Αμπάς χαρακτήρισε το κείμενο «ρεαλιστικό πολιτικό όραμα» και δεσμεύτηκε να το προσκομίσει στον εθνικό διάλογο μεταξύ των οργανώσεων που θα αρχίσει στις 23 Μάη.

Επιμένει προκλητικά το Αμμάν

Τις μαγνητοσκοπημένες ομολογίες, όπως υποστηρίζει, 3 συλληφθέντων μελών της «Χαμάς» μετέδωσε, χτες, η ιορδανική κρατική τηλεόραση. Οι «ομολογούντες» επιβεβαιώνουν τις ιορδανικές κατηγορίες περί ύπαρξης κυκλώματος λαθραίας εισαγωγής όπλων στην Ιορδανία και περί «παρακολούθησης ιορδανικών και ξένων στόχων».

Στελέχη της οργάνωσης διέψευσαν, πάλι, τους ισχυρισμούς αυτούς, υπενθυμίζοντας ότι η «Χαμάς» ουδέποτε έχει στοχεύσει μη ισραηλινούς στόχους εκτός Ισραήλ και παλαιστινιακών εδαφών. Μάλιστα, κατηγόρησαν την ιορδανική ηγεσία «για βρώμικο ρόλο, ενώ ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται έναν οικονομικό στραγγαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ