Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες σκληρές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας

ΚΑΪΡΟ.--

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Αίγυπτο για την παραπομπή σε «δίκη» από τους μηχανισμούς ασφαλείας δύο δικαστών που αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών ως νοθευμένα. Οι δύο δικαστές, Χισάμ Μπασταουίζι και Μαχμούντ Μέκι, έχουν ανοιχτά κατηγορήσει την ηγεσία Μουμπάρακ ότι κηδεμονεύει τη Δικαιοσύνη. Ζητούν την ανεξαρτησία της αλλά και εκλογικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ χαρακτήρισαν «παράνομη» την παραπομπή τους σε «δίκη» εκτός των οργάνων της Δικαιοσύνης για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος τους.

Οι Μπασταουίζι και Μέκι, όπως όλα δείχνουν, εκφράζουν μια ισχυρή τάση μεταξύ των δικαστικών κύκλων της Αιγύπτου. Και χτες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, χιλιάδες διαδηλωτές έσπευσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους δύο δικαστές και ζητώντας την απαλλαγή τους. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν σφοδρά με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλούς αστυνομικούς με πολιτικά. Δεν έγινε γνωστό πόσοι είναι οι τραυματίες ενώ ανακοινώθηκαν «αρκετές συλλήψεις». Τις τελευταίες βδομάδες, σε ανάλογες διαδηλώσεις έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 50 άνθρωποι.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε «ανησυχία» για τα γεγονότα αλλά απέφυγε επισταμένα να κατηγορήσει την «ηγεσία Μουμπάρακ που παραμένει καλή σύμμαχος», παρά τις μεγαλόστομες πιέσεις περί «εκδημοκρατισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ