Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Απορρίπτουν εκ νέου οι ΗΠΑ το κλείσιμό του

Το κολαστήριο του ιμπεριαλισμού συνεχίζει να υπάρχει

Associated Press

Το κολαστήριο του ιμπεριαλισμού συνεχίζει να υπάρχει
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα ακόμη αίτημα απέρριψαν οι ΗΠΑ για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, το οποίο διατυπώθηκε την Τετάρτη από το γενικό εισαγγελέα της Βρετανίας, λόρδο Γκόλντσμιθ.

Ο λόρδος Γκόλντσμιθ είχε χαρακτηρίσει ντροπή για την αμερικανική παράδοση ελευθερίας το κολαστήριο στο Γκουαντάναμο της Κούβας, είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη την ύπαρξή του και ζήτησε να κλείσει τάχιστα.

Εντούτοις, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Βάση έχουν φυλακιστεί «επικίνδυνοι άνθρωποι», οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν και πάλι απειλητικοί, εάν απελευθερώνονταν.

Συγκεκριμένα απαντώντας στις επικρίσεις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον ΜακΚόρμακ, είπε ότι οι ΗΠΑ «δε θα ήθελαν τίποτα άλλο» από το να κλείσουν το Γκουαντάναμο κάποια στιγμή μελλοντικά... αφού «κανείς δε θέλει να είναι ο δεσμοφύλακας του κόσμου»...« Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι εκεί είναι επικίνδυνοι», προσέθεσε τέλος ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η κριτική αυτή σηματοδοτεί μία σημαντική αλλαγή στάσης της Βρετανίας - στενού συμμάχου των ΗΠΑ - για το θέμα του Γκουαντάναμο. Ανάλογα αιτήματα για κλείσιμο του Γκουαντάναμο έχουν διατυπωθεί από την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κυριότερη όμως προσπάθεια να κλείσει το Γκουαντάναμο γίνεται με την καμπάνια συλλογής υπογραφών που προκάλεσε η ανοιχτή επιστολή προσωπικοτήτων, μεταξύ αυτών και 7 κατόχων του βραβείου Νόμπελ, στην ιστοσελίδα www.derechos-humanos.com.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ