Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
"Λάδι στη φωτιά... " από τον αλβανικό Τύπο...

Ενθαρρύνουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό να... βάλει ζήτημα Βοϊβοδίνας

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Μόνον απαρατήρητες δεν πέρασαν από τον αλβανικό Τύπο οι "συστάσεις" της αλβανικής ηγεσίας προς τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν σε σχέση με την ουγγρική κοινότητα της σερβικής επαρχίας της Βοϊβοδίνας! Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά χτεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, "σύσσωμος" ο αλβανικός Τύπος ενθάρρυνε τις προτροπές της αλβανικής ηγεσίας (που απηχούν τα γνωστά σενάρια των ΗΠΑ για περαιτέρω διαμελισμό της Σερβίας...) με γενικό τίτλο "Τίρανα: Σειρά έχει τώρα η Βοϊβοδίνα"...

"Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, η δημιουργία του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου - ενσωματωμένων άμεσα στην Ενωμένη Ευρώπη και εξαρτημένων απ' αυτήν - καθώς και ένα άλλο στάτους για τη Βοϊβοδίνα, αποτελούν τις καλύτερες λύσεις όσον αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή", είχε πει μεταξύ άλλων "ενδιαφερόντων" προχτές, ο Αλβανός Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι, στον Ούγγρο πρωθυπουργό που πραγματοποίησε τη Δευτέρα επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Αν και νωρίτερα είχε αναφερθεί πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός απέφυγε να αντιδράσει στις "προτροπές" της αλβανικής ηγεσίας, χτες έγινε γνωστό πως δεν απέφυγε τελικώς τον πειρασμό να πει, πως "κάθε ρύθμιση στην περιοχή δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση των Αλβανών και των Ούγγρων"...

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Αλβανίας με αφορμή την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού μεταφέρθηκαν πιστά και με θετικά σχόλια από μεγάλη μερίδα του αλβανικού Τύπου. Διάφοροι πολιτικοί αναλυτές έκαναν λόγο για "πολιτική" στήριξη των Τιράνων προς τη Βουδαπέστη επικροτώντας μία αλλαγή στο στάτους κβο στη Βοϊβοδίνα. Αλλοι τόνισαν ιδιαίτερα τους όρους διευκόλυνσης που προσέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στα Τίρανα σε σχέση με την εξόφληση χρέους ύψους 15 εκατ. δολαρίων που οφείλει η Αλβανία προς την Ουγγαρία.

Στο μεταξύ, η προχτεσινή "άχρωμη" και αόριστη ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με την τεταμένη κατάσταση και τη δράση της "KFOR" στο Κοσσυφοπέδιο, προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, το Βελιγράδι κατηγορεί τα Ηνωμένα Εθνη, πως ενθαρρύνουν το "καταχθόνιο σχέδιο Αλβανών τρομοκρατών στο Κοσσυφοπέδιο", που στοχεύουν να αποσπάσουν την περιοχή από τη δικαιοδοσία της Σερβίας.

Το ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, χαρακτηρίζοντας "επαίσχυντο" το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας "δεν ψιθύρισε λέξη για την εθνική εκκαθάριση κατά των Σέρβων", παρατηρεί σε τηλεγράφημά του, μεταξύ άλλων τα εξής: "Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει γίνει ένας απλός παρατηρητής και δεν κάνει τη δουλιά του. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται υπό τη στενή κυριαρχία μιας και μόνης παγκόσμιας δύναμης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ναμίμπια και, σε κάποιο βαθμό, η Βραζιλία και η Αργεντινή δεν μπορούν να επιβάλουν εκεί τις απόψεις τους και παραμένουν απομονωμένες".

Αργά προχτές βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας αρκέστηκε σε μία γενική και αόριστη "καταδίκη" των βιαιοτήτων που διαπράττονται εναντίον εθνικών μειονοτήτων στο Κόσσοβο περιοριζόμενο να ζητήσει από τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ να συνδράμουν στην εκεί αποστολή των Ηνωμένων Εθνών. Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Μάρτιν Αντζάμπα (Ναμίμπια), δήλωσε ότι το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της ασφάλειας, και καταδίκασε "τις πράξεις βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού ιδιαίτερα εναντίον των εθνικών μειονοτήτων και του προσωπικού της KFOR".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο ζήτημα της ΑΟΖ (2014-08-09 00:00:00.0)
«Αυτοσυγκράτηση» και προτάσεις περί «πολυεθνικής δύναμης»... (2001-03-07 00:00:00.0)
«Δούρειος Ιππος» το οικονομικό «πακέτο» του Ετσεβίτ στα Τίρανα... (2000-03-02 00:00:00.0)
Τερματίστηκαν οι ταραχές στη φυλακή των Τιράνων (1998-02-27 00:00:00.0)
Προς παράταση η παραμονή της πολυεθνικής... (1997-06-18 00:00:00.0)
"Μεσίτης" της επέμβασης (1997-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ