Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Υπογραφή συμφωνίας για εκεχειρία

ΛΟΥΖΑΚΑ. -

Σε συμφωνία εκεχειρίας έβαλαν χτες τις υπογραφές τους οι ηγέτες αντικυβερνητικών ανταρτικών ομάδων αλλά και ο πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Λόρεντ Καμπίλα. Η εξέλιξη αυτή φάνηκε να αναπτερώνει κάποιες ελπίδες για τερματισμό του πολέμου στην περιοχή ενώ την ίδια ώρα η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει και την εγκατάσταση πολυεθνικών ειρηνευτικών (;) δυνάμεων έως και 25.000 ανδρών.

Στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας εκεχειρίας παρέστησαν ηγέτες όλων των εμπλεκόμενων χωρών στον πόλεμο της ΛΔ Κονγκό, οι αρχηγοί των διάφορων ανταρτικών οργανώσεων αλλά και υπουργοί από 14 κράτη της "Νοτιοαφρικανικής Διάσκεψης για την Ανάπτυξη".

Οπως έγινε γνωστό, η συμφωνία καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να προβούν σε παύση πυρός εντός 24 ωρών, να συγκροτήσουν κοινή στρατιωτική επιτροπή και να αρχίσουν τρίμηνο διάλογο προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών τον Ιούλιο του 2000.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Ζάμπια, οι αντάρτες που υπέγραψαν τη συμφωνία - κατά αλφαβητική σειρά για να σταματήσουν οι διαφωνίες των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών σε σχέση με το ποιος δικαιούται να... υπογράψει πρώτος - ήταν τα 41 ιδρυτικά μέλη ομάδας που αποχώρησε από την ανταρτική ομάδα "Εκστρατεία για τη Δημοκρατία του Κονγκό" του Ουάμπα Ντία Ουάμπα και οκτώ στελέχη της άλλης φράξιας της ίδιας οργάνωσης με αρχηγό τον Λούντα Μπουλούλου (πρώην πρωθυπουργό του πρώην Ζαϊρ επί δικτατορίας Μομπούτου Σέσε Σέκο)... Την υπογραφή τους έβαλαν ο Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Λόρεντ Καμπίλα και οι ηγέτες σύμμαχων χωρών στη μάχη που έδινε κατά των ανταρτών (Ζιμπάμπουε, Ανγκόλα και Ναμίμπια).

Επίσης, παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν και οι ηγέτες χωρών που υποστήριξαν τους αντικυβερνητικούς αντάρτες της ΛΔ Κονγκό, δηλαδή της Ρουάντας και της Ουγκάντας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ