Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Νέο κύμα βίας παραστρατιωτικών μετά το δημοψήφισμα...

ΝΤΙΛΙ. -

Ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Α. Τιμόρ ένα 24ωρο μετά το δημοψήφισμα για το μέλλον (ανεξαρτησία ή αυτονομία) της νήσου. Βασική αιτία για τη νέα έκρηξη βίας εντοπίζεται στη δράση ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων, που συνεχίζουν ανεμπόδιστα τις επιθέσεις τους κατά υποστηρικτών του κινήματος ανεξαρτησίας και μελών της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο νησί.

Χτεσινές αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν το θάνατο τριών ακόμη μελών της αποστολής του ΟΗΕ, αλλά και την ομηρία άλλων 150 σε κτίριο της πόλης Γκλένα του Ανατολικού Τιμόρ από περίπου 40 παραστρατιωτικούς που απειλούσαν τα θύματά τους με εκτέλεση... Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ντίλι, αναφερόμενος στις πληροφορίες για τη σφαγή τριών τοπικών μελών βοηθητικού προσωπικού της αποστολής του ΟΗΕ στην πόλη Γκλένο του Τιμόρ, δήλωσε χτες πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την είδηση. Την ίδια ώρα, στη Γενεύη, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανήγγειλε πως γίνονται συζητήσεις με αξιωματούχους της αυστραλιανής κυβέρνησης, προκειμένου να φτιαχτεί μία βάση στην πόλη Ντάρβιν στην περίπτωση "που χρειαστούν ορισμένες επιχειρήσεις διάσωσης στο Ανατολικό Τιμόρ". Η οργάνωση του ΟΗΕ εξέφρασε μάλιστα φόβους για νέα μαζική έξοδο προσφύγων εν όψει της νέας εκστρατείας τρομοκρατίας των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων.

Επιπλέον, καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν μία εντατική εκστρατεία τρομοκράτησης όσων κατοίκων του Α. Τιμόρ τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες (που οι "φήμες", αλλά και καταγγελίες κατοίκων τις θέλουν να είναι παρακλάδια των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής του Α. Τιμόρ) εισέρχονται ακόμη και στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ντίλι, τρομοκρατώντας δεκάδες - γνωστούς στην κοινωνία του νησιού - ακτιβιστές που μάχονται εδώ και χρόνια με σκοπό την ανεξαρτησία του Α. Τιμόρ. Υπήρχαν δε και περιπτώσεις που έγιναν καταγγελίες πως οι ένοπλοι δράστες έστησαν οδοφράγματα ή και παράνομα σημεία "ελέγχου" σε λιμάνια και αεροδρόμια για να εμποδίσουν όσους υποστηριχτές του κινήματος ανεξαρτησίας ήθελαν να φύγουν από το Α. Τιμόρ για εύγλωττους λόγους ασφαλείας...

Στο μεταξύ χτες, η κυβέρνηση του ινδονήσιου Προέδρου Χαμπίμπι προτιμά να μη σχολιάζει τη δράση των ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων στο Α. Τιμόρ που αντιτίθενται στην προοπτική ανεξαρτησίας του νησιού. Χτες, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Αλατάς προτίμησε να ποιήσει τη νήσσα για το κύμα βίας που εξαπολύουν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις δηλώνοντας πως η προχτεσινή ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος "κύλησε ομαλά, ειρηνικά με δίκαιο τρόπο". Μάλιστα, ο Αλί Αλατάς επιχείρησε να καθησυχάσει εν σχέσει με το επόμενο βήμα του καθεστώτος της Τζακάρτα, λέγοντας πως "η κυβέρνησή του θα παραχωρήσει στα Ηνωμένα Εθνη τη δυνατότητα συγκρότησης ενός προσωρινού σχήματος διοίκησης εάν τα αποτελέσματα ευνοήσουν το κίνημα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας"... Οι σύντομες δηλώσεις του Αλί Αλατάς δεν περιείχαν άλλες λεπτομέρειες.

Η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να αρχίσει σήμερα και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε περίπου μια εβδομάδα. Οσο για τα τελικά στοιχεία του ΟΗΕ εν σχέσει με τη συμμετοχή των κατοίκων του Α. Τιμόρ στο προχτεσινό δημοψήφισμα αναφέρουν πως αυτή ξεπέρασε ακόμη και το 98,6%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ