Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Τερματίστηκαν οι ταραχές στη φυλακή των Τιράνων

ΤΙΡΑΝΑ.- Η εξέγερση κρατουμένων στη φυλακή υψίστης ασφαλείας των Τιράνων, η οποία ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης, έληξε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης του πρωθυπουργού Νάνο.

Ο Αρτάν Χαϊντάρι εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι οι κρατούμενοι παραδόθηκαν όταν τους δόθηκε προθεσμία δέκα λεπτών, προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη ή να αντιμετωπίσουν επέμβαση από τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας.

Οι τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είχαν συλληφθεί ως όμηροι απελευθερώθηκαν. Ο Χαϊντάρι απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν ρωτήθηκε αν η εξέγερση τερματίστηκε χωρίς βία, περιοριζόμενος στη δήλωση ότι η λύση δόθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με "δυτικά πρότυπα". Εχει διαταχθεί έρευνα, πρόσθεσε.

Δε δόθηκε επίσης κάποια εξήγηση για την αιτία των ταραχών, αν και ο Χαϊντάρι παραδέχτηκε ότι 22 άρτι αφιχθέντες κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί σε πρόσφατες ταραχές στη Σκόδρα (όπου συμμετείχαν "οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος", κατά τις αρχές) συμμετείχαν στα γεγονότα.

Περίπου 150 από τους 300 κρατούμενους βγήκαν από τα κελιά τους και εξεγέρθηκαν για 10 ώρες, βάζοντας φωτιές. Ο αρχηγός της Αστυνομίας των Τιράνων είπε ότι ουδείς απέδρασε, αν και ρεπορτάζ αλβανικών ΜΜΕ ανέφεραν πως τουλάχιστον 3 "το έσκασαν".

Επίσκεψη αξιωματούχων της ΔΕΕ

Επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποιεί από χτες αντιπροσωπεία της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της οργάνωσης, Ο. Κουτιλέιρο.

Η αντιπροσωπεία απαρτίζεται από εκπροσώπους των έντεκα μονίμων μελών της ΔΕΕ και 17 μέλη, που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αλβανία.

Ο Κουτιλέιρο θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ρ. Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Φ. Νάνο, υπουργούς της κυβέρνησης και ηγέτες των κομμάτων. Σκοπός της επίσκεψης, η ενημέρωση της αντιπροσωπείας για την κατάσταση στη χώρα, για την πρόοδο σε σχέση με την αναδιοργάνωση της αλβανικής Αστυνομίας, αλλά και τη λήψη αποφάσεων για την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων της αστυνομικής δύναμης της ΔΕΕ (ΜΑΡΕ) που σταθμεύει στην περιοχή και την ενίσχυσή της.

Η επίσκεψη Κουτιλέιρο - που ήταν προγραμματισμένη - γίνεται σε μια χρονική στιγμή που ολιγομελείς ομάδες μασκοφόρων φροντίζουν για τη δημιουργία κλίματος έντασης, τοποθετώντας εκρηκτικά, πυροβολώντας στον αέρα ή ακόμα και σκοτώνοντας πολίτες στην αλβανική επαρχία.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στη σημερινή "Γκαζέτα Σκιπτάρι" έχουν γίνει γνωστές λίστες με ονόματα οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι εξοπλίστηκαν από το ίδιο το κόμμα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αρκετοί από τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων στη Σκόδρα είναι ανάμεσά τους, ενώ περίπου 40 άτομα εξοπλίστηκαν τη μέρα των ταραχών, λίγο πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια στην πλατεία της Σκόδρας.

Οπως οι περισσότεροι ξένοι πολιτικοί ή εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αλβανία, ο Κουτιλέιρο αναμένεται να ζητήσει από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο, ώστε να συμβάλουν στην εκτόνωση της κατάστασης και του κλίματος ανησυχίας που επικρατεί στην επαρχία της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ο Φάτος Νάνο, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, φαίνεται να έχει την πλήρη στήριξη όλων των οργανισμών που έχουν στρέψει το βλέμμα στην Αλβανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ