Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρώτο κύμα απεργιών στο δημόσιο τομέα

ΑΝΟΒΕΡΟ. -

Χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα συμμετείχαν χτες στις προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, που κήρυξαν τα Συνδικάτα στα πλαίσια της άσκησης πιέσεων προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μια βδομάδα πριν τις τελικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία και υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ακινητοποιημένα παρέμειναν τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας σε αρκετές πόλεις ενώ οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες προσήλθαν στις εργασίες τους τρεις ώρες αργότερα. Το Συνδικάτο των Εργαζομένων στις συγκοινωνίες (OeTV) και η Ενωση Δημοσίων Υπαλλήλων (DAG) - που εκπροσωπούν περίπου 3,5 εκατ. εργαζόμενους - έχουν προκηρύξει συνεχόμενες παγγερμανικές απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι την Τρίτη που θα υπογραφεί η σύμβαση, ενώ οι ηγεσίες τους προειδοποιούν την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ενδώσουν και οι απεργίες θα λάβουν διαστάσεις και μαζικότητα με την πάροδο των ημερών.

Κύριο σημείο διαφωνίας με την κυβέρνηση, είναι το ποσό της αύξησης που θα λάβουν οι εργαζόμενοι για το τρέχον έτος, καθώς τα Συνδικάτα έχουν απαιτήσει αύξηση 4,5% αλλά και η εργασιακή ασφάλεια, οι περικοπές των υπερωριών και οι διευκολύνσεις στο ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν τα χρόνια και προχωρούν για συνταξιοδότηση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Μάνφρεντ Κάνθερ,που ήταν και ο κύριος διαπραγματευτής σαν αρμόδιος υπουργός, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αύξηση με το αιτιολογικό ότι το κράτος δεν έχει περιθώρια για αυξήσεις, καθώς ο ετήσιος προϋπολογισμός προβλέπει δραστικές περικοπές στις δαπάνες του δημόσιου τομέα. Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει προς το παρόν σε αδιέξοδο μετά την αδιαλλαξία του Κάνθερ και αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία την Τρίτη, τη διαφορά θα τη λύσει ειδικός εργασιακός "διαιτητής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ