Κυριακή 25 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα συνάντηση Αραφάτ - Μπάρακ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Υπό το βάρος της απώλειας του Μαροκινού βασιλιά Χασάν, που είχε επανειλημμένως διαμεσολαβήσει για την προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας", επρόκειτο να συναντηθούν, αργά χθες το απόγευμα, οι Γιάσερ Αραφάτ και Εχούντ Μπάρακ, για δεύτερη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ισραηλινής κυβέρνησης στις αρχές του μήνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις στενού συνεργάτη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Εχούντ Μπάρακ θα πρότεινε στον Παλαιστίνιο ηγέτη μια σειρά "μικροαλλαγών", όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, στη διαδικασία εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον. Αν και δε δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις προτάσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, φαίνεται ότι, τελικά, ο Εχούντ Μπάρακ θα προτείνει στον Γιάσερ Αραφάτ να συντμηθεί η τρίτη φάση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, όπως ορίζεται στο κείμενο της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον, με τις συνομιλίες για το οριστικό καθεστώς των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών. Η συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον, που υπογράφτηκε τον Οκτώβρη στην Ουάσινγκτον, από τον προκάτοχο του Μπάρακ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, προέβλεπε την απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού σε 3 φάσεις, από ένα επιπλέον 13,1% της Δυτικής Οχθης ανάμεσα στο Νοέμβρη του 1998 και το Γεναρη του 1999.

Από την πλευρά της, πάντως, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει απορρίψει την ιδέα της επίσπευσης της εφαρμογής της συμφωνίας του Ουάι Πλαντέισον, επιμένοντας στην αποσύνδεσή της από τις συνομιλίες για το οριστικό καθεστώς. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που ο Παλαιστίνιος ηγέτης δε συμφωνήσει με το σύνολο των προτάσεών του, θα προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας, ως έχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ