Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εγκρίθηκε η συμφωνία παρά τις αντιδράσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Σε εξέλιξη βρισκόταν, χτες το απόγευμα, πολύωρη συζήτηση στο ισραηλινό Κοινοβούλιο, όπου κατατέθηκε προς έγκριση η, προσφάτως υπογραφείσα, ανανεωμένη συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον. Λίγες ώρες νωρίτερα, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο είχε υπερψηφίσει την άμεση εφαρμογή της πρώτης φάσης της συμφωνίας. Την ίδια στιγμή, ανησυχία έχει προκαλέσει στην ισραηλινή κοινή γνώμη, η είδηση ότι οι υπεύθυνοι της διπλής βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής στις ισραηλινές πόλεις της Χάιφας και της Τιμπέριας είναι Ισραηλινοί Αραβες.

Με 17 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 1 αποχή, ενέκρινε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, παρά την απουσία τεσσάρων υπουργών, την έναρξη της πρώτης φάσης της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Δυτική Οχθη, την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε έχει προγραμματιστεί να αρχίσει και ο πρώτος γύρος των συνομιλιών για το τελικό καθεστώς της περιοχής. Επιπλέον, σύμφωνα με τα συμπεφωνημένα, το Ισραήλ θα πρέπει, μέχρι την Παρασκευή, να απελευθερώσει 200 Παλαιστινίους κρατουμένους.

Αντίθετα με τη σύντομη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πολλές ώρες αναμενόταν να διαρκέσει η ανάλογη συνεδρίαση της Κνεσέτ, που άρχισε νωρίς χθες το απόγευμα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε και την αντιπολίτευση να δώσει "μια ευκαιρία στην ειρήνη", ενώ υποστήριξε ότι νέα ανανεωμένη συμφωνία του Ουάι Πλαντέισον δίνει περισσότερο χρόνο στον ισραηλινό στρατό να αποχωρήσει από τη Δυτική Οχθη (5 μήνες έναντι 2) ενώ ελαχιστοποιεί "τον κίνδυνο μονομερούς ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους". Ο Εχούντ Μπάρακ προειδοποίησε, σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, την αντιπολίτευση ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί ούτε βίαιες διαμαρτυρίες, ούτε προκλητική ρητορική ενάντια στη συμφωνία. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης του "Λικούντ", δεν έλειψαν τα σφυρίγματα και επικρίσεις που ανάγκασαν πολλές φορές τον Μπάρακ να διακόψει την ομιλία του, ενώ ο πρώην υπουργός Υποδομής, Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε τη συμφωνία του Σαρμ ελ Σέιχ ως "επικίνδυνη για την ασφάλεια του Ισραήλ". Παρά τις αντιδράσεις αυτές, όμως, αναμενόταν η συμφωνία να εγκριθεί, χωρίς προβλήματα αργά χθες το βράδυ.

Δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία του Σαρμ ελ Σέιχ, παρά τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν αρκετοί Παλαιστίνιοι βουλευτές για το κατά πόσο η ισραηλινή κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων και για αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη.

Ανησυχεί η ισραηλινή κοινή γνώμη

Αραβες ισραηλινής υπηκοότητας είναι οι πιθανότατοι ένοχοι των βομβιστικών επιθέσεων στη Χάιφα και στην Τιμπέριας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας. Ο Μποάζ Γκόλντμπεργκ, εκπρόσωπος των ισραηλινών αστυνομικών αρχών, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA που έγιναν στα 3 πτώματα που πιθανολογείται ότι ανήκουν στους βομβιστές, εξακριβώθηκε ότι είναι Ισραηλινοί Αραβες από το χωριό Νταμπούριγια. Η είδηση έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία στην ισραηλινή κοινή γνώμη αλλά και στην ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία, σε αντίθεση με όλες τις άλλες φορές, απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στην Παλαιστινιακή Αρχή. Η ισραηλινή αστυνομία έχει προχωρήσει σε 7 συλλήψεις, απέφυγε, όμως, να ανακοινώσει τις ταυτότητες των συλληφθέντων. Πάντως, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι βομβιστές να είχαν δίκτυο συνεργών στους κόλπους των Ισραηλινών Αράβων και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τις έρευνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλεπάλληλες συνομιλίες εν όψει της άφιξης Ολμπράιτ (1999-09-01 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Αραφάτ - Μπάρακ (1999-07-25 00:00:00.0)
Μπ. Νετανιάχου (1998-12-13 00:00:00.0)
Συγκρούσεις πριν την επίσκεψη Κλίντον (1998-12-08 00:00:00.0)
Οξύνονται τα πνεύματα (1998-12-04 00:00:00.0)
Υπογραφή με αμερικανική εποπτεία (1998-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ