Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες αιματηρές εκρήξεις σε σερβικά χωριά

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Νέα σειρά εκρήξεων, που κατά τα φαινόμενα, τουλάχιστον, είναι αποτέλεσμα επιθέσεων που εξαπέλυσαν Κοσσοβάροι Αλβανοί, συγκλόνισε χτες το ανατολικό Κόσσοβο (αμερικανικός τομέας ευθύνης), προκαλώντας το θάνατο δύο ηλικιωμένων Σέρβων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων. Οι νέες εκρήξεις, που ήταν διαπιστωμένο αποτέλεσμα επιθέσεων που εξαπολύθηκαν κατά σερβικών χωριών από αλβανοκατοικούμενες περιοχές (όπως παραδέχτηκαν ακόμη και Αμερικανοί αξιωματούχοι!), προκάλεσαν τις νέες έντονες αντιδράσεις της Μόσχας και του Βελιγραδίου για την ιδιαίτερα ασταθή κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο με ευθύνη των πολυεθνικών στρατευμάτων της "KFOR"...

Ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου των αμερικανικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην "KFOR", Ουίλιαμ Πάτερσον, ανακοίνωσε ότι ο ένας από τους τέσσερις τραυματίες (των οποίων την εθνικότητα δεν προσδιόρισε) νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε αμερικανική στρατιωτική κλινική κοντά στο Ουρόσεβατς.

Ο ίδιος αξιωματούχος, όμως, έδωσε στη δημοσιότητα άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Πρώτον, ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν από τη χρήση ολμοπυροβόλων, τα πυρά των οποίων εξαπολύθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης, αλλά και χτες τα ξημερώματα από αλβανοκατοικούμενη περιοχή, πολύ κοντά στα σερβικά χωριά Ντόντζα Μπουντίγκρα και Παρτέσα (πέντε χλμ νότια του Γκνιλιάνε). Ο Πάτερσον πρόσθεσε πως οι Αμερικανοί στρατιώτες που μετέβησαν στην περιοχή βρήκαν και μερικά στοιχεία για την ταυτότητα των όπλων: Τα περισσότερα όπλα είναι ολμοπυροβόλα κινέζικης κατασκευής διαμετρήματος 81 χιλιοστών, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν οι άνδρες του "UCK".

Στο Βελιγράδι, το πρακτορείο ΜΠΕΤΑ, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες στα χωριά Ντόντζα Μπουντρίγκα και Παρτέσα, μετέδωσε πως στη διάρκεια των επιθέσεων εξαπολύθηκαν τουλάχιστον 15 όλμοι.

Αντιδράσεις από Βελιγράδι και Μόσχα

Λίγες ώρες μετά και το νέο κρούσμα φονικών επιθέσεων κατά σερβικών χωριών ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός, Νεντέλτζνι Λαζάρεβιτς, επανέφερε το αίτημα του Βελιγραδίου για επιστροφή των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, δηλώνοντας σε εβδομαδιαίο έντυπο: "Αυτό το κράτος έχει δικαίωμα να προστατεύσει το νόμιμο έδαφός του και τους ανθρώπους του. Είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι. Αναμένουμε εντολή"!

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Μιλόσεβιτς είχε επαναλάβει το αίτημα για την επιστροφή γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κόσσοβο, υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των όρων της συμφωνίας, βάσει της οποίας τερματίστηκαν οι ΝΑΤΟικές φονικές επιδρομές, υπάρχουν σημεία που καθορίζουν πως στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να επιτραπεί η επιστροφή ορισμένων εκατοντάδων Γιουγκοσλάβων στρατιωτών και αστυνομικών σε απροσδιόριστο χρόνο.

Την ίδια ώρα, στο ρωσικό πρακτορείο "ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ", ο Ρώσος αντιστράτηγος Λεονίντ Ιβασόφ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ πως "απέτυχε οικτρά να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων του Κοσσυφοπεδίου"... Ο Ιβασόφ, μάλιστα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Μόσχας για την - τουλάχιστον... - ολιγωρία που παρατηρείται στη διαδικασία της λεγόμενης αποστρατιωτικοποίησης του "UCK". "Το μόνον που δε γίνεται είναι κάποια σοβαρή προσπάθεια αποστρατιωτικοποίησης του "UCK". Οσο για την εγκαθίδρυση κάποιας κατάστασης περιφερειακής σταθερότητας... είναι αδύνατο να πούμε ότι ισχύει κάτι τέτοιο". Με τις δηλώσεις αυτές ο Ρώσος αντιστράτηγος επέκρινε το "νέο ρόλο" που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ για τον "UCK": Να παραμείνει οπλισμένος με το ακόλουθο όνομα: "(Ενοπλα) Σώματα του Κοσσυφοπεδίου"...

Πάντως, οι ρωσικές επικρίσεις, που επαναλαμβάνονται με κάθε αφορμή, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα διατυπωθούν και στην προγραμματισμένη για την επόμενη βδομάδα συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Αμυνας Ρωσίας - ΗΠΑ, Ιγκόρ Σεργκέγεφ και Γουίλιαμ Κοέν αντίστοιχα.

Νέες διαδηλώσεις στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα

Κάπου 200 Κοσσοβάροι Αλβανοί της βορειοδυτικής πόλης Κοσόβσκα Μιτροβίτσα (ξανα)διαδήλωσαν κατά της απόφασης των Γάλλων στρατιωτών να στήσουν σημείο ελέγχου στη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ, διαχωρίζοντας την πόλη σε αλβανοκατοικούμενο και σερβοκατοικούμενο τομέα.

Οι αστυνομικοί της δύναμης του ΟΗΕ, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στο στρατηγείο της δύναμης, έκλεισαν από νωρίς την κύρια είσοδο που οδηγούσε στα γραφεία της διεθνούς αστυνομικής δύναμης.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα: "Ελευθερώστε τη Μιτροβίτσα", "Μην επιτρέψετε τη διχοτόμηση της πόλης", "Εάν το ΝΑΤΟ δε μας βοηθήσει, θα γίνουμε εμείς οι ίδιοι ΝΑΤΟ" κλπ. Αρκετοί μάλιστα δήλωναν σε δημοσιογράφους πως εάν δε διαλυθεί το "συνοριακό" σημείου ελέγχου των Γάλλων στρατιωτών στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα θα πάρουν "τα όπλα στα χέρια και θα ελευθερώσουμε τα σπίτια μας"...

Οσο για τις άλλες, και μεγαλύτερες, αντιδράσεις των Κοσσοβάρων Αλβανών στο Ορόχοβατς, που αντιτίθενται στην εγκατάσταση Ρώσων στρατιωτών, αυτές συνεχίζονται ακάθεκτα, καθώς ουδείς δε φαίνεται να μπορεί να "κουνήσει" από τη θέση τους τους δεκάδες Κοσσοβάρους Αλβανούς (και περιφερειακά στελέχη του "UCK") που έχουν κλείσει την πρόσβαση στην είσοδο της πόλης. Οι πληροφορίες για τις συνεχιζόμενες (;) συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπεία αξιωματούχων των "KFOR" - "UCK" είναι από φειδωλές έως ανύπαρκτες, καθώς και χτες (όπως και από τα τέλη της περασμένης βδομάδας) καμία σχετική είδηση δε δόθηκε στη δημοσιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ