ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Μαζική φυγή κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές

ΙΖΜΙΤ.-

Δεκαεπτά μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, εξακολουθούσε να επικρατεί χτες κλίμα "πανικού", καθώς, όπως μετέδιδε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", κάτοικοι κατέλαβαν σταθμούς λεωφορείων και προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές προς ασφαλέστερες.

Οι δύο μετασεισμοί που έπληξαν προχτές την περιοχή του Ιζμίτ (Νικομήδεια), με αποτέλεσμα ένα νεκρό και πάνω από 166 τραυματίες, χειροτέρευσαν την κατάσταση, αφού πολλά από τα σπίτια που είχαν μείνει όρθια κατέρρευσαν.

Χτες ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από το σεισμό έφθασε τους 14.494. Ωστόσο μια "απίστευτη" ιστορία κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας: πάνω από μία εβδομάδα μετά τη λήξη των προσπαθειών των σωστικών συνεργείων, ομάδες στρατιωτών και ειδικοί κινούνταν προς το Γκολτσούκ, όπου αναφέρθηκε ότι ένας άνθρωπος παραμένει ζωντανός κάτω από τα συντρίμμια. "Ολοι ελπίζουν σε ένα θαύμα", μετέδωσε χαρακτηριστικά το τηλεοπτικό "Κανάλ D".

Δεκάδες χιλιάδες αγνοούνται ακόμη - μια εκτίμηση κάνει λόγο για 35.000. Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χτες την παροχή έκτακτης βοήθειας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Δυτικής Τουρκίας μετά το σεισμό που έπληξε την περιοχή στα μέσα Αυγούστου, ανακοίνωσε ένας από τους εκπροσώπους της.

Η βοήθεια πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, και θα προστεθεί στην επείγουσα βοήθεια των 4 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε στην Τουρκία μετά το σεισμό.

Το θέμα της βοήθειας προς την Τουρκία αναμένεται να κυριαρχήσει στην ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Φινλανδία.

Ο Ντεμιρέλ

Από την Αγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ευχαρίστησε χτες τις χώρες που προσέφεραν βοήθεια προς την Τουρκία μετά το σφοδρό σεισμό της 17ης Αυγούστου. "Λαοί απ' όλα τα έθνη, κράτη και θεσμοί του κόσμου ολόκληρου κινητοποίησαν όλα τα μέσα τους για να βοηθήσουν την Τουρκία", αναφέρει ο Ντεμιρέλ σε μήνυμά του, που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Ειρήνης.

"Είμαστε, κράτος και λαός, ευγνώμονες προς όλες αυτές τις χώρες που μας βοήθησαν να επιδέσουμε τις πληγές μας. Θέλω ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μας στον κόσμο", τόνισε ο Ντεμιρέλ.

Ο Ντεμιρέλ ήταν το κεντρικό πρόσωπο και σε μια άλλη υπόθεση που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας χτες: άσκησε βέτο σε αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για τη χορήγηση μερικής αμνηστίας, που υιοθετήθηκε από τους Τούρκους βουλευτές στα τέλη Αυγούστου, και το παρέπεμψε εκ νέου στο τουρκικό Κοινοβούλιο για περαιτέρω συζήτηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Ντεμιρέλ αρνήθηκε να εγκρίνει το νομοσχέδιο αυτό και ζήτησε να γίνουν τροποποιήσεις σε δυο άρθρα του, προκειμένου να "είναι σύμφωνος με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της ισονομίας".

Το τουρκικό Κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει το νομοσχέδιο στις 27 Αυγούστου προκαλώντας την κατακραυγή της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης.

Εφημερίδες επέκριναν έντονα το νομοσχέδιο επειδή περιλαμβάνει άρθρο, το οποίο όπως έγραφαν, προστέθηκε από τη σκληροπυρηνική εθνικιστική πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού προκειμένου να απελευθερωθούν ακροδεξιοί που έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες αριστερών.

"Αυτοί που σχημάτισαν συμμορίες για να διαπράξουν εγκλήματα έλαβαν ένα προνομιακό καθεστώς", δήλωσε ο Ντεμιρέλ, ζητώντας από το Κοινοβούλιο να αναθεωρήσει τα σχετικά άρθρα.

Βάσει του τουρκικού Συντάγματος, το Κοινοβούλιο μπορεί να αγνοήσει το βέτο του Τούρκου προέδρου, υιοθετώντας ξανά το νομοσχέδιο χωρίς να έχει τροποποιηθεί, αλλά μπορεί επίσης να μεταβάλει τα αμφιλεγόμενα άρθρα πριν από την εκ νέου υποβολή του νόμου στον πρόεδρο.

Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας αργεί ως την 1η Οκτώβρη και θεωρείται απίθανο να συγκληθεί μόνο για να εξετάσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αιματηρές ταραχές σε Ανατολικό Τιμόρ και Αμπόν

ΝΤΙΛΙ.-

Νέες συμπλοκές μεταξύ ανδρών παραστρατιωτικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Α. Τιμόρ και ακτιβιστών οργανώσεων, που υποστηρίζουν την αποδέσμευση του νησιού από την κατοχή της Ινδονησίας, έγιναν χτες έξω από το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα του νησιού Ντίλι. Στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων αναφέρθηκε πως ένας 19χρονος νέος μαχαιρώθηκε και στη συνέχεια πυροβολήθηκε θανάσιμα από πυρά παραστρατιωτικών...

Τα επεισόδια άρχισαν λίγο μετά την πορεία που είχαν ξεκινήσει χτες το πρωί δεκάδες υποστηριχτές της ανεξαρτησίας του Α. Τιμόρ έξω από το κεντρικό συγκρότημα κτιρίων του ΟΗΕ. Λίγο μετά κατέφθασαν και εκατοντάδες άνδρες παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι οποίοι προηγουμένως είχαν στήσει μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα σε όσους οδηγούσαν προς την κεντρική υπηρεσία του ΟΗΕ στο Δυτικό Ντίλι, όπου και έχει από χτες ξεκινήσει η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της περασμένης Δευτέρας.

Στη διάρκεια των συμπλοκών, εκτός από το θάνατο του 19χρονου αναφέρθηκε ο τραυματισμός αρκετών άλλων ατόμων, μεταξύ των οποίων δε διευκρινίστηκε εάν ήταν και δημοσιογράφοι ή μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στο Α. Τιμόρ. Επιπλέον, έγινε γνωστό πως τουλάχιστον δύο κτίρια και αρκετά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή των επεισοδίων έγιναν παρανάλωμα πυρός από τους παραστρατιωτικούς.

Αφού είχε περάσει πάνω από ώρα από τη στιγμή έναρξης των σοβαρών επεισοδίων, κατέφθασαν στον τόπο των ταραχών κάπου 75 άνδρες των ινδονησιακών αστυνομικών δυνάμεων. Η ολιγωρία των αστυνομικών να αντιδράσουν επικρίθηκε από αξιωματούχους του ΟΗΕ, αλλά και από Πορτογάλους διπλωματές που βρίσκονται στο νησί με αφορμή το δημοψήφισμα της περασμένης Δευτέρας.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Πορτογαλίας στο Α. Τιμόρ, Φερνάρντο Νέβες, αναφερόμενος στα χτεσινά επεισόδια υποστήριξε πως "οι συγκρούσεις έγιναν κυρίως ανάμεσα στην παραστρατιωτική οργάνωση "ΑΙΤΑΚ" που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του νησιού και ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ φαίνεται πως η επίθεση δεν είχε ως κεντρικό στόχο την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών"...

Οκτώ οι νεκροί από συγκρούσεις στην Αμπόν

Νέες αιματηρές ταραχές χτες στην Αμπόν είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων και τον τραυματισμό άλλων έξι.

Σύμφωνα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων "ΑΝΤΑΡΑ", οι ταραχές σημειώθηκαν σε δύο περιοχές της ινδονησιακής επαρχίας Μαλούκου: στην Μπαγκουάλα, πρωτεύουσα της Αμπόν, και στην περιοχή Σαπαρούα που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της επαρχίας Μαλούκου... Και στις δύο περιπτώσεις αναφέρθηκε πως τα επεισόδια έγιναν στη διάρκεια συμπλοκών χριστιανών και μουσουλμάνων, χρησιμοποιώντας μαχαίρια και αυτοσχέδιες βόμβες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των αστυνομικών αρχών της επαρχίας, αντισυνταγματάρχη Γκουφρόν, οι ταραχές και στις δύο περιοχές έληξαν μετά από τις προσπάθειες δύο ωρών των δυνάμεων ασφαλείας. Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά πως κανένα από τα θύματα δεν έχασε τη ζωή του από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας...

Μόνον από τις 24 Ιούλη έως χτες οι ταραχές στην Αμπόν - που σχετίζονται με την οικονομική κρίση που μαστίζει όλη τη χώρα - είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 132 πολιτών, τον τραυματισμό 458 άλλων και τη δημιουργία κύματος προσφύγων πολλών εκατοντάδων.

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" - "902"
Αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό

Ο "Ριζοσπάστης" και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "902", μπροστά στο δράμα του τουρκικού λαού από τον καταστροφικό σεισμό, πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν χρήματα ανοίγοντας στην Εθνική Τράπεζα το λογαριασμό 150/470425-83.

Ο λογαριασμός εμφανίζεται στη "Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ",που είναι η εταιρική επωνυμία του "902". Τούτη τη δύσκολη ώρα για το γειτονικό λαό, η με κάθε μορφή εκδήλωση αλληλεγγύης όλων μας είναι υπόθεση ζωής. Πιστεύουμε ότι σ' αυτή την πρωτοβουλία, όλοι οι αναγνώστες του "Ρ" και οι ακροατές και τηλεθεατές του "902", όπως άλλωστε και σε άλλες περιπτώσεις, θα ανταποκριθούν. Τους καλούμε όλους, όπως και κάθε απλό άνθρωπο του μόχθου, να συνεισφέρουν, εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη συμπαράσταση του λαού μας, προς το δοκιμαζόμενο γειτονικό τουρκικό λαό.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Η πτήση 3142 αεροσκάφους "Μπόινγκ 737/200" της αεροπορικής εταιρίας LAPA έμελλε να γράψει χτες τη μελανότερη σελίδα στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας της Αργεντινής. Για άγνωστους λόγους, το αεροσκάφος τέθηκε εκτός ελέγχου στη διάρκεια διαδικασίας απογείωσης παρασύροντας μεταξύ άλλων και αυτοκίνητα κάνοντας τρελή πορεία σε πολυσύχναστη λεωφόρο του Μπουένος Αιρες.

Εβδομήντα από τους 100 επιβαίνοντες είναι νεκροί, ενώ αρκετοί από τους πάνω από 25 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αμερικανικό σωστικό συνεργείο αναζητεί έναν επιζώντα στο Γκιολτσούκ, 17 ημέρες μετά το σεισμό...

Καπνός υψώνεται στα γραφεία της αποστολής του ΟΗΕ στο Τιμόρ (UNAMET), στο Ντίλι. Η βία συνεχίζεται

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος (ΣΥΕΤΕ) διοργανώνει αιμοδοσία για τον πληγέντα από τους σεισμούς τουρκικό λαό, την Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη, από τις 9.00 ως τις 13.00, στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας. Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΕΤΕ καλεί "τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στο σκληρά δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας και στους εργαζόμενους της γειτονικής χώρας".

  • Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) ανακοίνωσε ότι "σαν ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης" προς τον τουρκικό λαό κατέθεσε το ποσό των 200.000 σε λογαριασμό της ΑΤΕ για να παραδοθούν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κωνσταντινούπολης και να πάνε για ενίσχυση των σεισμοπαθών εργαζόμενων και καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να δείξουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους. Σε ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ αναφέρει ότι "η δική μας αλληλεγγύη είναι ταξική και βασίζεται σ' έναν αγνό ανθρωπισμό, απ' αυτόν που βιώνουν οι απλοί άνθρωποι και όχι αυτόν που υποκρίνονται οι άνθρωποι της εκμετάλλευσης και της κερδοσκοπίας".
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Η "συνήθης άμυνα"

ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ.-

Θέσεις της ιρακινής αεράμυνας έπληξαν, για άλλη μια φορά, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια περιπολίας ρουτίνας στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Β. Ιράκ. Σύμφωνα με τη συνήθη λιτή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων, από τη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, τα αμερικανικά αεροσκάφη δέχτηκαν πυρά και απάντησαν από "θέση άμυνας", πλήττοντας θέσεις ιρακινών αντιαεροπορικών, δυτικά της Μοσούλης. Η ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ