Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Μαζική φυγή κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές

ΙΖΜΙΤ.-

Δεκαεπτά μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, εξακολουθούσε να επικρατεί χτες κλίμα "πανικού", καθώς, όπως μετέδιδε το "Ασοσιέιτεντ Πρες", κάτοικοι κατέλαβαν σταθμούς λεωφορείων και προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές προς ασφαλέστερες.

Οι δύο μετασεισμοί που έπληξαν προχτές την περιοχή του Ιζμίτ (Νικομήδεια), με αποτέλεσμα ένα νεκρό και πάνω από 166 τραυματίες, χειροτέρευσαν την κατάσταση, αφού πολλά από τα σπίτια που είχαν μείνει όρθια κατέρρευσαν.

Χτες ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από το σεισμό έφθασε τους 14.494. Ωστόσο μια "απίστευτη" ιστορία κέρδισε τα φώτα της δημοσιότητας: πάνω από μία εβδομάδα μετά τη λήξη των προσπαθειών των σωστικών συνεργείων, ομάδες στρατιωτών και ειδικοί κινούνταν προς το Γκολτσούκ, όπου αναφέρθηκε ότι ένας άνθρωπος παραμένει ζωντανός κάτω από τα συντρίμμια. "Ολοι ελπίζουν σε ένα θαύμα", μετέδωσε χαρακτηριστικά το τηλεοπτικό "Κανάλ D".

Δεκάδες χιλιάδες αγνοούνται ακόμη - μια εκτίμηση κάνει λόγο για 35.000. Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χτες την παροχή έκτακτης βοήθειας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Δυτικής Τουρκίας μετά το σεισμό που έπληξε την περιοχή στα μέσα Αυγούστου, ανακοίνωσε ένας από τους εκπροσώπους της.

Η βοήθεια πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, και θα προστεθεί στην επείγουσα βοήθεια των 4 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε στην Τουρκία μετά το σεισμό.

Το θέμα της βοήθειας προς την Τουρκία αναμένεται να κυριαρχήσει στην ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Φινλανδία.

Ο Ντεμιρέλ

Από την Αγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ευχαρίστησε χτες τις χώρες που προσέφεραν βοήθεια προς την Τουρκία μετά το σφοδρό σεισμό της 17ης Αυγούστου. "Λαοί απ' όλα τα έθνη, κράτη και θεσμοί του κόσμου ολόκληρου κινητοποίησαν όλα τα μέσα τους για να βοηθήσουν την Τουρκία", αναφέρει ο Ντεμιρέλ σε μήνυμά του, που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Ειρήνης.

"Είμαστε, κράτος και λαός, ευγνώμονες προς όλες αυτές τις χώρες που μας βοήθησαν να επιδέσουμε τις πληγές μας. Θέλω ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μας στον κόσμο", τόνισε ο Ντεμιρέλ.

Ο Ντεμιρέλ ήταν το κεντρικό πρόσωπο και σε μια άλλη υπόθεση που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας χτες: άσκησε βέτο σε αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για τη χορήγηση μερικής αμνηστίας, που υιοθετήθηκε από τους Τούρκους βουλευτές στα τέλη Αυγούστου, και το παρέπεμψε εκ νέου στο τουρκικό Κοινοβούλιο για περαιτέρω συζήτηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Ντεμιρέλ αρνήθηκε να εγκρίνει το νομοσχέδιο αυτό και ζήτησε να γίνουν τροποποιήσεις σε δυο άρθρα του, προκειμένου να "είναι σύμφωνος με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της ισονομίας".

Το τουρκικό Κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει το νομοσχέδιο στις 27 Αυγούστου προκαλώντας την κατακραυγή της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης.

Εφημερίδες επέκριναν έντονα το νομοσχέδιο επειδή περιλαμβάνει άρθρο, το οποίο όπως έγραφαν, προστέθηκε από τη σκληροπυρηνική εθνικιστική πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού προκειμένου να απελευθερωθούν ακροδεξιοί που έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες αριστερών.

"Αυτοί που σχημάτισαν συμμορίες για να διαπράξουν εγκλήματα έλαβαν ένα προνομιακό καθεστώς", δήλωσε ο Ντεμιρέλ, ζητώντας από το Κοινοβούλιο να αναθεωρήσει τα σχετικά άρθρα.

Βάσει του τουρκικού Συντάγματος, το Κοινοβούλιο μπορεί να αγνοήσει το βέτο του Τούρκου προέδρου, υιοθετώντας ξανά το νομοσχέδιο χωρίς να έχει τροποποιηθεί, αλλά μπορεί επίσης να μεταβάλει τα αμφιλεγόμενα άρθρα πριν από την εκ νέου υποβολή του νόμου στον πρόεδρο.

Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας αργεί ως την 1η Οκτώβρη και θεωρείται απίθανο να συγκληθεί μόνο για να εξετάσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
1999: Χιλιάδες οι νεκροί από το σεισμό στην Τουρκία (2001-08-18 00:00:00.0)
Η κουρδική αλληλοσφαγή συνεχίζεται... (1999-11-30 00:00:00.0)
Η βιομηχανία "θα το ξεπεράσει". Οι εργαζόμενοι; (1999-08-24 00:00:00.0)
"Κατασβέστηκε" η φωτιά στη Νικομήδεια (1999-08-21 00:00:00.0)
Σβήνουν οι ελπίδες διάσωσης επιζώντων (1999-08-20 00:00:00.0)
Ξανά στο επίκεντρο το "Κόμμα της Αρετής" (1998-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ