Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αιματηρές ταραχές σε Ανατολικό Τιμόρ και Αμπόν

ΝΤΙΛΙ.-

Νέες συμπλοκές μεταξύ ανδρών παραστρατιωτικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Α. Τιμόρ και ακτιβιστών οργανώσεων, που υποστηρίζουν την αποδέσμευση του νησιού από την κατοχή της Ινδονησίας, έγιναν χτες έξω από το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα του νησιού Ντίλι. Στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων αναφέρθηκε πως ένας 19χρονος νέος μαχαιρώθηκε και στη συνέχεια πυροβολήθηκε θανάσιμα από πυρά παραστρατιωτικών...

Τα επεισόδια άρχισαν λίγο μετά την πορεία που είχαν ξεκινήσει χτες το πρωί δεκάδες υποστηριχτές της ανεξαρτησίας του Α. Τιμόρ έξω από το κεντρικό συγκρότημα κτιρίων του ΟΗΕ. Λίγο μετά κατέφθασαν και εκατοντάδες άνδρες παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι οποίοι προηγουμένως είχαν στήσει μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα σε όσους οδηγούσαν προς την κεντρική υπηρεσία του ΟΗΕ στο Δυτικό Ντίλι, όπου και έχει από χτες ξεκινήσει η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της περασμένης Δευτέρας.

Στη διάρκεια των συμπλοκών, εκτός από το θάνατο του 19χρονου αναφέρθηκε ο τραυματισμός αρκετών άλλων ατόμων, μεταξύ των οποίων δε διευκρινίστηκε εάν ήταν και δημοσιογράφοι ή μέλη της αποστολής του ΟΗΕ στο Α. Τιμόρ. Επιπλέον, έγινε γνωστό πως τουλάχιστον δύο κτίρια και αρκετά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή των επεισοδίων έγιναν παρανάλωμα πυρός από τους παραστρατιωτικούς.

Αφού είχε περάσει πάνω από ώρα από τη στιγμή έναρξης των σοβαρών επεισοδίων, κατέφθασαν στον τόπο των ταραχών κάπου 75 άνδρες των ινδονησιακών αστυνομικών δυνάμεων. Η ολιγωρία των αστυνομικών να αντιδράσουν επικρίθηκε από αξιωματούχους του ΟΗΕ, αλλά και από Πορτογάλους διπλωματές που βρίσκονται στο νησί με αφορμή το δημοψήφισμα της περασμένης Δευτέρας.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής της Πορτογαλίας στο Α. Τιμόρ, Φερνάρντο Νέβες, αναφερόμενος στα χτεσινά επεισόδια υποστήριξε πως "οι συγκρούσεις έγιναν κυρίως ανάμεσα στην παραστρατιωτική οργάνωση "ΑΙΤΑΚ" που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του νησιού και ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ φαίνεται πως η επίθεση δεν είχε ως κεντρικό στόχο την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών"...

Οκτώ οι νεκροί από συγκρούσεις στην Αμπόν

Νέες αιματηρές ταραχές χτες στην Αμπόν είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων και τον τραυματισμό άλλων έξι.

Σύμφωνα με το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων "ΑΝΤΑΡΑ", οι ταραχές σημειώθηκαν σε δύο περιοχές της ινδονησιακής επαρχίας Μαλούκου: στην Μπαγκουάλα, πρωτεύουσα της Αμπόν, και στην περιοχή Σαπαρούα που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της επαρχίας Μαλούκου... Και στις δύο περιπτώσεις αναφέρθηκε πως τα επεισόδια έγιναν στη διάρκεια συμπλοκών χριστιανών και μουσουλμάνων, χρησιμοποιώντας μαχαίρια και αυτοσχέδιες βόμβες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των αστυνομικών αρχών της επαρχίας, αντισυνταγματάρχη Γκουφρόν, οι ταραχές και στις δύο περιοχές έληξαν μετά από τις προσπάθειες δύο ωρών των δυνάμεων ασφαλείας. Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά πως κανένα από τα θύματα δεν έχασε τη ζωή του από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας...

Μόνον από τις 24 Ιούλη έως χτες οι ταραχές στην Αμπόν - που σχετίζονται με την οικονομική κρίση που μαστίζει όλη τη χώρα - είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 132 πολιτών, τον τραυματισμό 458 άλλων και τη δημιουργία κύματος προσφύγων πολλών εκατοντάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ