Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ξανά στο επίκεντρο το "Κόμμα της Αρετής"

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Οι δυνάμεις που απαρτίζουν την τουρκική κυβέρνηση δε θα σταθούν στην εξουσία χωρίς "τη βοήθεια στρατιωτικού πραξικοπήματος", έλεγαν χτες στελέχη του "Κόμματος της Αρετής", σχολιάζοντας το νέο κύμα δικαστικών επιθέσεων που δέχεται το χαρακτηριζόμενο ως "ισλαμικό" κόμμα. "Μπορούν εύκολα να κλείσουν το "Κόμμα της Αρετής", να μας αναγκάσουν να σιωπήσουμε, να μας εμποδίσουν να πάρουμε μέρος στις εκλογές, ακόμα και να σταματήσουμε κάθε πολιτική δραστηριότητα. Δε θα μπορούν, όμως, να κυβερνήσουν χωρίς τη βοήθεια στρατιωτικού πραξικοπήματος", είπε ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, βουλευτής και πρώην υπουργός Επικρατείας επί κυβερνήσεως Νετσμετίν Ερμπακάν.

Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ανακοινώσει διώξεις σε βάρος του Εκτελεστικής Επιτροπής του "Κόμματος της Ευημερίας", γιατί απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία του, που έπρεπε να κατασχεθούν, μετά την απαγόρευση του κόμματος. Ο Βουράλ Σαβάς, πρόεδρος του Δικαστηρίου, χρησιμοποίησε χτες σκληρή και προσβλητική γλώσσα, χαρακτηρίζοντας "συμμορία" την ηγεσία του "Κόμματος της Ευημερίας". Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν το νέο κύμα διώξεων που ξεκινά, ενώ εκκρεμούν ακόμα προσφυγές της ηγεσίας του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σαφή ένδειξη της στρατηγικής που έχει επιλέξει το τουρκικό επιτελείο.

Ο νέος κύκλος των διώξεων ακολουθεί εκτιμήσεις, που θεωρούν ότι το "Κόμμα της Αρετής" που αντικατέστησε το "Κόμμα της Ευημερίας", θα είναι νικητής των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλη του 1999. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το "Κόμμα της Αρετής" συγκεντρώνει το 24% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, έναντι 16% που συγκεντρώνει το "Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας" του Μεσούτ Γιλμάζ. Το κόμμα της Τ. Τσιλέρ εμφανίζεται επίσης ενισχυμένο με 16%, ενώ το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Μπουλέντ Ετσεβίτ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, συγκεντρώνει το 12%. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντ Μπαϊκάλ δεν ξεπερνά το όριο του 10%, που απαιτεί ο εκλογικός νομός για την είσοδο των κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ είπε πρόσφατα ότι το εκλογικό σώμα πρέπει να "καθοδηγηθεί", γιατί προέβλεψε ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα, ανάλογο με το αποτέλεσμα που έχουν οι δημοσκοπήσεις, δε θα γινόταν αποδεκτό. Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι περιγράφει ένα μη δημοκρατικό καθεστώς και κατέστησε σαφές ότι η προοπτική της αποδοκιμασίας της Τουρκίας από τη Δύση, για την κατάλυση του δημοκρατικών θεσμών, δεν πρόκειται να αποτρέψει την πορεία που παίρνουν τα πράγματα.

Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του ερχομένου Απρίλη θα ενισχύσει τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης, τα κόμματα που συγκροτούσαν την κυβέρνηση που ανέτρεψε πριν 13 μήνες το τουρκικό επιτελείο.

Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ πάντως φαίνεται να διασαφηνίζει ότι το επιτελείο δε θα δεχτεί την εμφάνιση του ίδιου πολιτικού σχηματισμού.

"Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία θα υποστούν θανάσιμο πολιτικό πλήγμα αν συνεχίσουν στο δρόμο αυτό", του "απάντησε" ο αντιπρόεδρος του "Κόμματος της Αρετής", Αμπντουλάχ Γκιούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ