Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξυνση σε όλα τα μέτωπα
  • Εκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ με 21 τραυματίες χωρίς ανάληψη ευθύνης
  • Τεταμένη, πάντα, η κατάσταση στη Χεβρώνα
  • Προειδοποιεί για σύρραξη η Βηρυτός σε περίπτωση ισραηλινού βομβαρδισμού στόχων στο Λίβανο

TEΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΧΕΒΡΩΝΑ .-

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της πέμπτης επετείου από την υπογραφή της "ειρηνευτικής συμφωνίας" του Οσλο. Τον τρόμο έσπειρε στην καρδιά του Τελ Αβίβ βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε, χτες το πρωί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, τουλάχιστον, 21 άνθρωποι. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανάληψη ευθύνης, οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι πιθανότατα την ευθύνη της επίθεσης δεν έχουν εξτρεμιστές ισλαμιστές. Σταθερά τεταμένη, όμως, παραμένει και η κατάσταση στη Χεβρώνα και με ιδιαίτερη ανησυχία αναμενόταν η πραγματοποίηση διαδήλωσης από τους Εβραίους εποίκους, αργά χθες το βράδυ.

Περίπου δύο κιλά εκρηκτικά και δεκάδες καρφιά αποτελούσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό που, κρυμμένος σε έναν κάδο σκουπιδιών, εξερράγη στην πολυσύχναστη διασταύρωση της οδού Αλενμπάι και της λεωφόρου Ροθτσάιλντ τις πρωινές ώρες που είναι ώρες αιχμής. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, 21 άτομα, ενώ στο χώρο μετά από επισταμένο έλεγχο δε βρέθηκαν άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Τρομοκρατική επίθεση χαρακτήρισαν την έκρηξη τόσο ο Αστυνομικός Διευθυντής του Τελ Αβίβ Σχλόμο Αρουίνσκι και ο Δήμαρχος της πόλης Ρόνι Μίλο. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που έσπευσε στο σημείο της έκρηξης, υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις αποδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη ολοκληρωτικής καταστολής κάθε τρομοκρατικής δράσης. Εν τούτοις, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει μέχρι χτες το απόγευμα την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης.

Λίγο αργότερα, ο ΓΓ της Παλαιστινιακής Προεδρίας Ταγιέμπ Αμπντελραχίμ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της Παλαιστινιακής Αρχής για την επίθεση, τονίζοντας ότι η παλαιστινιακή ηγεσία "καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε πράξη βίας σε βάρος πολιτών". Ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ δεν έκανε δηλώσεις, αλλά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πίσω από την επίθεση δεν κρύβονται Παλαιστίνιοι. Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο πνευματικός ηγέτης της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς", Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος τόνισε ότι μπορεί κάλλιστα την επίθεση να πραγματοποίησαν εξτρεμιστές Εβραίοι, προκειμένου να δημιουργήσουν ακόμη πιο αρνητικά συναισθήματα στον ισραηλινό λαό για τους Παλαιστινίους.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Μία εβδομάδα, περίπου, έχει περάσει από την ημέρα της δολοφονίας του Εβραίου ραβί στη Χεβρώνα, όμως, η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους διατηρείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα. Χτες Παλαιστίνιοι μαθητές εξαπέλυσαν πετροπόλεμο εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι αρκέστηκαν να απαντήσουν με πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ επιβλήθηκε, και πάλι, πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας για τους Παλαιστινίους. Πάντως, ο ισραηλινός στρατός έλαβε έκτακτα μέτρα ασφαλείας, καθώς οι Εβραίοι έποικοι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν, αργά χθες το βράδυ, διαδήλωση για τη συμπλήρωση μιας βδομάδας από τη δολοφονία του ραβί και υπήρχε έντονος φόβος για ξέσπασμα νέων σφοδρών επεισοδίων με τους Παλαιστινίους.

Στο στόχαστρο της οργής, όμως, των Εβραίων εποίκων και των Εβραίων ακροδεξιών έχει βρεθεί, με αφορμή τη δολοφονία του ραβί στη Χεβρώνα, και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μορντεχάι, ο οποίος είναι από τα ελάχιστα μετριοπαθή στελέχη της κυβέρνησης Νετανιάχου και επιμένει στην αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη στις σχέσεις με τους Παλαιστινίους. Από την αρχή της τρέχουσας βδομάδας, οι εξτρεμιστές πραγματοποιούν καθημερινά διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας και απειλούν να δολοφονήσουν τον Μορντεχάι.

Προειδοποιεί ο Λίβανος

Γενική σύρραξη θα ακολουθήσει την οποιαδήποτε απόπειρα του ισραηλινού στρατού να βομβαρδίσει έργα υποδομής στο Λίβανο ως αντίποινα σε κάποια νέα επίθεση των μαχητών της "Χεζμπολάχ" με πυραύλους "Κατιούσα" στο Β. Ισραήλ, τόνισε, χτες, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Φαρίς Μπουέιζ. Ο Λιβανέζος αξιωματούχος σχολίασε, με αυτόν τον τρόπο, την πληροφορία ότι η πλειοψηφία του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου τάχθηκε υπέρ των βομβαρδισμών ενεργειακών σταθμών, αυτοκινητόδρομων και γεφυρών στο Λίβανο σε περίπτωση που η σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση "Χεζμπολάχ" χτυπήσει με "Κατιούσα" το Β. Ισραήλ.

Ο Φαρίς Μπουέιζ υπογράμμισε ότι, αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η Βηρυτός θα αναγκαστεί να παραβιάσει τη συμφωνία για το σεβασμό των συνόρων και την προστασία των αμάχων που επιτεύχθηκε το 1996 μετά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση "Σταφύλια της Οργής" που στοίχισε τη ζωή σε 175 Λιβανέζους πολίτες. Η "Χεζμπολάχ" έπληξε με "Κατιούσα" το Β. Ισραήλ, το βράδυ της Τρίτης, σε αντίποινα για τις εκτεταμένες επιδρομές των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων του Ν. Λιβάνου σε θέσεις της. Εν τούτοις, παρά τον τραυματισμό 19 Ισραηλινών, ο ισραηλινός στρατός απάντησε, περιέργως, μόνο με ριπές πυροβόλων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εγκαταλείπουν ομαδικώς τα σπίτια τους οι Παλαιστίνιοι» (2004-02-17 00:00:00.0)
Εντείνονται οι συγκρούσεις (1998-12-24 00:00:00.0)
"Λάδι στη φωτιά" από την αδιέξοδη συνάντηση στην Ουάσιγκτον (1997-04-09 00:00:00.0)
Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τους εβραϊκούς οικισμούς (1996-12-17 00:00:00.0)
Η βία και πάλι στο προσκήνιο (1996-05-14 00:00:00.0)
Στην Ουάσιγκτον κρίνεται... η Μέση Ανατολή (1996-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ