Τρίτη 14 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η βία και πάλι στο προσκήνιο

Λίγο πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ υπάρχουν βίαια επεισόδια με Παλαιστίνιους, ενώ η εκεχειρία με το Νότιο Λίβανο φαίνεται ιδιαίτερα αδύναμη

Τεταμένο το Σαββατοκύριακο που πέρασε για το Ισραήλ, τη Δυτική Οχθη και το Νότιο Λίβανο. Λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, και η ισραηλινή κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έξαρση βίαιων επεισοδίων ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, ενώ το μέτωπο του Νοτίου Λιβάνου δε φαίνεται να έχει καταλαγιάσει με τη συμφωνία εκεχειρίας της 27ης Απρίλη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση που τηρεί, τον τελευταίο καιρό, απέναντι στο Ισραήλ ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ. Από την πλευρά του, ο πολιτικός του αντίπαλος και ηγέτης της Λικούντ, Μπένζαμιν Νετανάγιου, εκμεταλλευόμενος την ένταση και την αστάθεια που επικρατεί, εξυμνεί την ασφάλεια του Ισραήλ και δηλώνει ότι θα καθυστερήσει για χρόνια την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα, εφόσον εκλεγεί στις 29 Απρίλη.

Μια σειρά από αιματηρά επεισόδια, τόσο στη Δυτική Οχθη, όσο και στο Νότιο Λίβανο απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι η όλη περιοχή είναι ένα καζάνι που βράζει και αναμφίβολα οι υπάρχουσες συμφωνίες και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν δεν μπορούν να καταλαγιάσουν τα "πάθη".

Δύο αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε, χτες, το Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο στην περιοχή Τζαμπάλ αλ Ρίχαντζ, ως αντίποινα για τα πυρά που δέχτηκαν την Κυριακή Ισραηλινοί στρατιώτες στην κατεχόμενη ζώνη του νοτίου Λιβάνου. Σχολιάζοντας, μάλιστα, την πρώτη αυτή αναζωπύρωση της έντασης μετά την επίτευξη της εκεχειρίας στις 27 Απρίλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες δήλωσε ότι ο στρατός του δείχνει εγκράτεια και αυτοσυγκράτηση και γι' αυτό δεν έχουν γενικευτεί και πάλι οι συγκρούσεις στο Νότιο Λίβανο. Από την πλευρά του, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι, απευθύνοντας έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση για έκτακτη χρηματοδότηση προς τη χώρα του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι παραβιάσεις αυτές της εκεχειρίας αποδεικνύουν ότι η μόνη περίπτωση να υπάρξει ηρεμία στην περιοχή είναι να αποχωρήσει το Ισραήλ από τα εδάφη που κατέχει παράνομα.

Χτες, όμως, σημειώθηκαν και δύο επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών στη Δυτική Οχθη. Ενας Ισραηλινός στρατιώτης και ένας αστυνομικός δέχτηκαν επίθεση με εμπρηστική βόμβα κατά τη διάρκεια περιπολίας γύρω από την πόλη της Ραμάλα, χωρίς, όμως, κανένας τους να τραυματιστεί σοβαρά. Λίγες ώρες αργότερα, άγνωστοι, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, άνοιξαν πυρ εναντίον στάσης λεωφορείου, που εξυπηρετεί Εβραίους εποίκους, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Μπέιτ Ελ. Από την επίθεση τραυματίστηκαν δύο νεαροί έποικοι, ενώ ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των ενόχων. Αν και καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο χτεσινές επιθέσεις, οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι πίσω από τα επεισόδια αυτά κρύβονται οι Παλαιστίνιοι φανατικοί Ισλαμιστές, οι οποίοι επέλεξαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να επηρεάσουν την εξέλιξη της ισραηλινής προεκλογικής εκστρατείας.

Εκμεταλλευόμενος τα τελευταία αυτά γεγονότα, ο Μπένζαμιν Νετανάγιου, ηγέτης της συντηρητικότατης και ακροδεξιάς Λικούντ και εκλογικός αντίπαλος του Σιμόν Πέρες, δεσμεύτηκε ότι, στην περίπτωση που εκλεγεί, θα "παγώσει" κατά κάποιο τρόπο την ισραηλινή αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη. Παρουσιάζοντας ως προτεραιότητά του την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών, ο Νετανάγιου υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από τη Χεβρώνα και από καμία άλλη πόλη, αν δεν υπάρξει οριστική και τελική συμφωνία με τους Παλαιστινίους, που να εξασφαλίζει την ηρεμία στο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ