Τρίτη 14 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Το δράμα των προσφύγων

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-

Η εφιαλτική περιπέτεια των περίπου 4.000 Λιβεριανών προσφύγων πάνω στο νιγηριανό φορτηγό πλοίο "Μπαλκ Τσάλεντζ" φάνηκε αργά χτες το απόγευμα να φτάνει στο τέλος της. Το "καταραμένο" σκάφος προσάραξε, μετά από πολλές περιπέτειες, στο λιμάνι Τακοράντι της Γκάνα και για μερικές ώρες φάνηκε πως τίθεται τέλος στη φρικτή εμπειρία των χιλιάδων ανήμπορων προσφύγων που περιπλανιούνταν εδώ και μέρες χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα από λιμάνι σε λιμάνι της Δυτικής Αφρικής. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη μοιάζει προσωρινή. Οι αρχές της Γκάνα δείχνουν να επιμένουν πως οι πρόσφυγες θα πρέπει να ξαναεπιβιβαστούν στο "Μπαλκ Τσάλεντζ" μετά την επιδιόρθωση των βλαβών στη γεννήτρια του πλοίου και το φόρτωμα τροφίμων και πόσιμου νερού. Εάν αυτό συμβεί, τότε η ιστορία τρόμου των Λιβεριανών προσφύγων του "Μπαλκ Τσάλεντζ" θα έχει και συνέχεια...

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι οι 4.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν όλοι στην ξηρά και άρχισαν να εγκαθίστανται σε σκηνές που στήθηκαν στην αποβάθρα του λιμανιού. Ολο το μέρος φρουρείται από εκατοντάδες στρατιώτες. Πολλοί από τους πρόσφυγες υποφέρουν από επιδημίες δυσεντερίας και πνευμονίας, που έκαναν θραύση πάνω στο πλοίο. Από τους περίπου 4.000 επιβάτες, οι τρεις ηττήθηκαν στη μάχη της ζωής από αιμορραγία, διάρροια και άλλες κακουχίες. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο θάνατος ενός από τους τρεις πρόσφυγες επήλθε από τα πυρά του πυροβόλου όπλου που βαστούσε κάποιος από τους εκατοντάδες ένοπλους αντάρτες που λέγεται πως συγκαταλέγονται στο επιβατικό κοινό του "Μπαλκ Τσάλεντζ".

Ο λόγος που έκαμψε τελικά τις έντονες αντιδράσεις των αρχών της Γκάνα και που τις έπεισε να δώσουν άδεια ελλιμενισμού στο φορτηγό "Μπαλκ Τσάλεντζ" ήταν ουσιαστικά οι σοβαρότατες βλάβες που εκδηλώθηκαν στη γεννήτρια. Εάν οι αρχές της Γκάνα δεν έδιναν, και χτες το απόγευμα, αυτή την προσωρινή άδεια ελλιμενισμού για τις επισκευές των βλαβών, τότε μάλλον δε θα μπορούσαν να αποφύγουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη μάλλον αναπόφευκτη τραγική κατάληξη της οδύσσειας των επιβατών του "Μπαλκ Τσάλεντζ".

Ωστόσο, η περίπτωση του "Μπαλκ Τσάλεντζ" δεν είναι η μοναδική. Αλλο ένα αλιευτικό σκάφος, το "Βίκτορι Ρίφερ", φορτωμένο με 1.500 Λιβεριανούς πρόσφυγες, ακινητοποιήθηκε την Κυριακή από τις αρχές της Σιέρα Λεόνε έξω από το λιμάνι του Φριτάουν.

Εκπρόσωποι ξένων οργανώσεων αρωγής είπαν ότι το πλοίο δεν έχει άδεια ελλιμενισμού και διατάχθηκε να παραμείνει σε απόσταση 15 μιλίων από την ακτή. Περιττό να αναφερθεί ότι και αυτοί οι επιβάτες - πρόσφυγες υποφέρουν από την έλλειψη τροφίμων, πόσιμου νερού και την εκδήλωση επιδημίας διάρροιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχίες για πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων (2014-10-16 00:00:00.0)
Νεοαποικιοκρατική η ατζέντα της περιοδείας Μπους (2008-02-24 00:00:00.0)
Τα υδροπλάνα απειλούν τους αλιείς (2005-09-10 00:00:00.0)
Απόγνωση και θάνατος παντού (2003-07-30 00:00:00.0)
«Να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί (2002-11-06 00:00:00.0)
Εφιάλτης εμφύλιων συγκρούσεων (1996-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ