Τρίτη 14 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Προς αναβολή οι εκλογές στο Μόσταρ

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. -

Η τεταμένη κατάσταση στο Μόσταρ μάλλον φαίνεται να οδηγεί σε αναβολή των προγραμματισμένων για τις 31 του μήνα τοπικών εκλογών. Σ' αυτό τουλάχιστον προσανατολίζονται οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς στη χτεσινή τους συνεδρίαση, οι περισσότεροι έδειχναν να προτιμούν την περίπτωση της αναβολής από εκείνη της διεξαγωγής εκλογών σε κλίμα έντασης και πόλωσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες του Μόσταρ. Αλλωστε, ούτε τρεις μέρες δεν έχουν περάσει από τότε που ο ηγέτης του "Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης" (θεωρείται η κυριότερη παράταξη της μουσουλμανικής κοινότητας του Μόσταρ), εξέφρασε την κατηγορηματική άρνησή του να πάρει μέρος στις εκλογές της 31 Μάη, εάν δε δοθεί το δικαίωμα της ψήφου σε περίπου 45.000 μουσουλμάνους και Σέρβους πρόσφυγες της πόλης...

"Εάν οι εκλογές δεν είναι, για σοβαρούς λόγους, δυνατές στις 31 του μήνα, τότε θα ήταν καλύτερο να ψάξουμε για την καλύτερη εναλλακτική λύση", είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μάλκομ Ρίφκιντ, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης των ομολόγων του της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αλλοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, συμφώνησαν με την άποψη του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών. Είπαν, μάλιστα, στους δημοσιογράφους ότι το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών προτιμά να δώσει στον διορισμένο από την ΕΕ διοικητή του Μόσταρ, Ρικάρδο Πέρεθ Κασάδο, τη δυνατότητα να αναβάλει την ημερομηνία των εκλογών σε περίπτωση που μέσα σε λίγες ημέρες δε βελτιωθούν οι συνθήκες στο Μόσταρ.

Οσο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες, χιλιάδες Σέρβοι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν εργατικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι και στο Νις με βασικό σύνθημα: "Ψωμί και δουλιά".

Στο Βελιγράδι διαδήλωσαν περίπου 5.000 μηχανοδηγοί και εργάτες. Σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", πολλοί από τους διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Γιουγκοσλαβίας, Ντράγκοσλαβ Αβράαμοβιτς και κατά του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Σε άλλη διαδήλωση, που έγινε στην πόλη Νις, συμμετείχαν περίπου 10.000 εργάτες με συνθήματα: "Τα παιδιά μας πεινάνε", "Κάτω η μαφία". Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία χαρακτήρισαν αυτές τις δύο διαδηλώσεις ως τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στη Σερβία μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ