Τρίτη 14 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προς σχηματισμό κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.-

Ο Ιταλός Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, θα έχει την Τετάρτη και την Πέμπτη συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως την επιλογή σχηματισμού κυβέρνησης θα λάβει ο ηγέτης του συνασπισμού της "Ελιάς", Ρομάνο Πρόντι.

Ηδη έχουν επιλεγεί έξι προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργοί, από τον Πρόντι για να μετάσχουν στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Ιταλίας.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι στην κυβέρνησή του θα μετάσχουν οι πρώην πρωθυπουργοί Λαμπέρτο Ντίνι και Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι. Επίσης, αναμένεται να μετάσχουν και ο Μπενιαμίνο Αντρεάτα, που διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών και οικονομικών σε προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Αντόνιο Μακάνικο και ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ο πρώην δικαστής και επικεφαλής της επιχείρησης "Καθαρά Χέρια", Αντόνιο ντι Πιέτρο αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Δημοσίων Εργων.

Σύμφωνα με ορισμένες εφημερίδες, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντίνι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, ο Τσιάμπι το υπουργείο Οικονομικών, ο Ναπολιτάνο το υπουργείο Εσωτερικών και ο Αντρεάτα το υπουργείο Βιομηχανίας.

Ο Πρόντι θα δώσει στη δημοσιότητα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης 48 ώρες μετά την ανάληψη της εντολής από τον Πρόεδρο Σκάλφαρο.

Στο μεταξύ, η "Λέγκα του Βορρά" σχημάτισε την Κυριακή σκιώδη κυβέρνηση, η οποία εκλέχτηκε από το "Κοινοβούλιο του Βορρά" που έχει συσταθεί από τον περασμένο χρόνο. Τα μέλη του "κοινοβουλίου" εξέλεξαν ομόφωνα πρωθυπουργό της σκιώδους κυβέρνησης τον Τζιανκάρλο Παλιαρίνι, τον μοναδικό υποψήφιο που πρότεινε ο ηγέτης της "Λέγκας του Βορρά", Ουμπέρτο Μπόσι. Ο Μπόσι ήταν αυτός που ίδρυσε τον περασμένο χρόνο το "κοινοβούλιο" για να πιέσει για ένα ομοσπονδιακό σύνταγμα και εκλογική μεταρρύθμιση. Τώρα, δηλώνει ότι ο στόχος του είναι η ίδρυση ενός χωριστού κράτους στο Βορρά, το οποίο θα ονομάζεται"Παδανία". Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι λίγοι από τους ψηφοφόρους επιθυμούν πραγματικά την απόσχιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ