Παρασκευή 28 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Αποτέλεσμα - "ντόμινο" στις διεθνείς αγορές

Από τη Βαρσοβία έως τη Λισαβόνα, από την Αθήνα έως το Οσλο, από τη Νέα Υόρκη έως το Τόκιο, οι χρηματαγορές ταρακουνήθηκαν και πάλι χθες, εξ αφορμής της ρωσικής κρίσης.

Η "κακή διάθεση" φάνηκε από νωρίς. Στην Ουγγαρία το Χρηματιστήριο έχασε 14%, στην Πολωνία το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας 6%, η Πράγα έχασε 5%, ενώ στα περισσότερα δυτικοευρωπαϊκά χρηματιστήρια η πτώση κυμάνθηκε από 2 - 4%, κυρίως λόγω μάλλον της απουσίας αγοραστών, παρά το μεγάλο όγκο πωλήσεων. Η αβεβαιότητα για τα συμβαίνοντα πυροδοτεί "φόβους που τραβούν την αγορά προς τα κάτω", σχολίαζε ένας Τσέχος αναλυτής στο "Ρόιτερ".

Το μάρκο έχασε αρκετό έδαφος, σημαδεύοντας τη χαμηλότερη τιμή του ως προς τη βρετανική λίρα, ενώ το δολάριο υποχώρησε κάπως έναντι του (ειρωνικά) εμφανιζόμενου ως σταθερού γιεν, λόγω και των φημών "έκθεσης" των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Στη Φρανκφούρτη, οι μετοχές δέχτηκαν κι άλλο χτύπημα μετά την πτώση της Τετάρτης, και ο δείκτης DAX έχασε 3,4%, λόγω της έκθεσης των γερμανικών τραπεζών στο ρωσικό χρέος. Ενας Γερμανός χρηματιστής χαρακτήρισε το κλίμα "φοβικό": "Ποιος ξέρει πόσο θα κρατήσει ακόμα η κρίση;" είπε.

Το χρηματιστήριο της Ελβετίας έχασε 2,9%, στο Παρίσι 2,6%, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης Financial Times SE 100 βρέθηκε 1,7% χαμηλότερα.

Στη Μαδρίτη, οι φόβοι για τη Λατινική Αμερική έσυραν προς τα κάτω την αγορά, που στα μέσα της συνεδρίασης έχανε 3,4%, στην Πορτογαλία 2,4%, στο Μιλάνο ο Mibtel έχασε 2,9%, και στο Οσλο ο γενικός δείκτης έχασε 3,8%.

Στην Τουρκία επικράτησε "πανικός" και στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο γενικός δείκτης τιμών "καταποντίστηκε" χάνοντας 13,12% της αξίας του.

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones έχασε περίπου 2,7%, ενώ αναλυτές χαρακτήριζαν "κρίσιμη" για το άμεσο μέλλον τη διάθεση στις ΗΠΑ. Αν "η εμπιστοσύνη χαθεί", σχολίαζε ένας Βρετανός, "τότε θα έχουμε πραγματικά προβλήματα".

Στην Ιαπωνία, η πτώση 3,04% του Nikkei έφερε τον δείκτη της πάλαι ποτέ ασιατικής οικονομικής υπερδύναμης στο χαμηλότερό του επίπεδο εδώ και έξι χρόνια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ