ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Οι εργαζόμενοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους

Ούτε ένας εργαζόμενος δε βρέθηκε, κατά τη διάρκεια περιοδείας αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ και της ΕΣΚ ΔΕΗ, να υποστηρίξει τη συμφωνία - προδοσία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ

Περιοδεία στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, αλλά και σε χώρους δουλιάς στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη και στο Ναύπλιο, πραγματοποίησε χτες και προχτές κλιμάκιο αποτελούμενο από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και της ΕΣΚ ΔΕΗ, με επικεφαλής τον Π. Πάλμο, αντιπρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, προκειμένου να γίνει ενημέρωση των εργαζομένων για την επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ), αλλά και για να οργανωθεί ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια σ' αυτή τη συμφωνία και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, από τους εκατοντάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στις επιμέρους συγκεντρώσεις κανείς δε βρέθηκε να στηρίξει και να συμφωνεί με την κατάπτυστη συμφωνία ντροπής της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ενώ παρόμοια είναι και η στάση των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Στους χώρους δουλιάς, που επισκέφτηκαν οι συνδικαλιστές, έντονη ήταν η ανησυχία των εργαζομένων για τον κίνδυνο ανατροπής των ασφαλιστικών και συνταξιουχικών κατακτήσεων, για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αλλά και για την ίδια την απασχόλησή τους, αφού η επικείμενη ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα της ΔΕΗ προϋποθέτει και συρρίκνωση προσωπικού.

Οσον αφορά τη στάση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ στην υπογραφή της συμφωνίας ντροπής, επικρατεί αγανάκτηση, ενώ έντονος διαφάνηκε και ο προβληματισμός για την αναγκαιότητα της οργάνωσης του αγώνα από τα "κάτω", δηλαδή από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Οι εργαζόμενοι φέρονται αποφασισμένοι για την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που δεν αποκλείουν και τις απεργιακές, αφού η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - όπως τόνιζαν οι εργαζόμενοι - ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στήριγμα σ' αυτούς τους αγώνες μπορεί να δοθεί από τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, αλλά και από το υπόλοιπο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις οι εργαζόμενοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες, συγκροτούν επιτροπές αγώνα. Ηδη στη Μεγαλόπολη συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων και Συνταξιούχων.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων και Συνταξιούχων Μεγαλόπολης της ΔΕΗ επισημαίνονται μεταξύ άλλων και οι στόχοι της Επιτροπής. Οι βασικότεροι είναι:

  • Η υπεράσπιση του δημόσιου και με κοινωνικά χαρακτηριστικά ρόλου της ΔΕΗ. Μια ΔΕΗ ενιαία, 100% στο δημόσιο, κρατικό μονοπώλιο, απαλλαγμένη από το ρουσφέτι και τον ημετερισμό. Μια ΔΕΗ που θα δουλεύει για να παρέχει φθηνό ρεύμα στο λαό.
  • Η υπεράσπιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με την αυτασφάλιση στη ΔΕΗ - εργοδότη.
  • Η αλλαγή πορείας στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των ταξικών και αγωνιστικών χαρακτηριστικών.
  • Η αντίσταση στους μηχανισμούς της φθοράς και σήψης, στη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας με τους περιβόητους "κοινωνικούς διαλόγους", που στόχο έχουν να χειραγωγήσουν συνδικάτα και συνδικαλιστές.
  • Η σφυρηλάτηση της ταξικής αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων στο χώρο, απορρίπτοντας τις πονηρές διαχωριστικές γραμμές, τεχνικοί, διοικητικοί, εργαζόμενοι στην παραγωγή, στη διανομή, στη μεταφορά, ορυχεία, παλιοί, νέοι, συνδικαλισμένοι στην ΕΤΕ, στο ΣΟΣ κλπ.
  • Η προώθηση κοινής δράσης πρώτα και κύρια με τους εργαζόμενους στις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμούς, συνολικά με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς, με όλο το λαό για να μην περάσουν τα σχέδια για ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Τέλος, καλεί όλους τους εργαζόμενους και στους άλλους χώρους δουλιάς να ενεργήσουν παράλληλα, ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ να ξανααποκτήσει τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά, να γίνει ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων - κατακτήσεων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Οσον αφορά το άμεσο πρόγραμμα δράσης της Επιτροπής Αγώνα, περιλαμβάνει συναντήσεις με τις διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων του χώρου καθώς και με σωματεία των άλλων ΔΕΚΟ, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των μικροεπαγγελματιών και εμπόρων, των αγροτών, ώστε να δημιουργηθεί παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης για να μην περάσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η διάλυση των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στοπ στον ΕΟΤ λόγω Λαμπράκη!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την απόρριψη αίτησης του ΕΟΤ, με το αιτιολογικό ότι τη χρηματοδότηση την παίρνει ήδη το συγκρότημα Λαμπράκη

Την απόρριψη από την ΕΕ του αιτήματος του ΕΟΤ για χρηματοδότηση μελέτης σκοπιμότητας και χωροθέτησης για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου, επειδή ήδη τέτοιο έργο διαθέτει το συγκρότημα Λαμπράκη, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και Μ. Κωστόπουλος.Οι βουλευτές του Κόμματος σημειώνουν ότι με ευθύνη της κυβέρνησης δεν είχε εξασφαλιστεί η μελέτη χωροθέτησης παλιότερα, με αποτέλεσμα τώρα να αποκλείεται η χρηματοδότησή της, αφού η ΕΕ χρηματοδοτεί ήδη το κέντρο του Χρ. Λαμπράκη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός συνεδριακού κέντρου και ρωτούν τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα μετά από αυτή την εξέλιξη. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού προκειμένου να δημιουργήσει συνεδριακό κέντρο στην πρωτεύουσα ζήτησε χρηματοδότηση για να γίνει μελέτη σκοπιμότητας και μελέτη χωροθέτησης. Η ΕΕ, όμως, απέρριψε το αίτημα όπως γράφτηκε στον Τύπο ("Επενδυτής" 28-29/8/99) επειδή συγχρηματοδοτεί ήδη από το υποπρόγραμμα "Πολιτισμός" και το ΠΕΠ Αττικής, την κατασκευή ενός τέτοιου έργου αναφερόμενη στο "Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρον Αθηνών" του κ. Λαμπράκη μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας (ΜΕΤΡΟ 7. Κωδικός μέτρου 2.7 διάρκεια εφαρμογής 1995 - 1998) (!) το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει σαν ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, πράγμα που δεν ευσταθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση αυτή της ΕΕ έχει προκαλέσει την έκπληξη και την αντίδραση των αρμόδιων του ΕΟΤ και άλλων παραγόντων. Ομως, όταν το ΚΚΕ είχε υποβάλει με την υπ. 6314/610/22-3-96 Ερώτηση και ΑΚΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς, το ερώτημα για το αν υπήρχε έγκριση του ΕΟΤ για τη χωροθέτηση και τη σκοπιμότητα του Συνεδριακού Κέντρου στο Πάρκο Ελευθερίας, η τότε υπουργός Βάσω Παπανδρέου με "ανεμελιά" απάντησε ότι αφού δε χρηματοδοτείται από τον αναπτυξιακό νόμο δεν απαιτείται έγκριση για χωροθέτηση και μελέτη σκοπιμότητας. Δηλαδή, το συγκεκριμένο έργο αν χρηματοδοτείτο εν μέρει από τον αναπτυξιακό νόμο τότε θα ήταν απαραίτητη η έγκριση από τον ΕΟΤ, ενώ τώρα που χρηματοδοτείται καθ' ολοκληρία με δημόσια δαπάνη (Δημ. Δαπ. 20.000.000 ECU, Συμ. ΕΤΠΑ 11.000.000 ECU) δε χρειάζεται προέγκριση!!

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι το Συνεδριακό Κέντρο του κ. Λαμπράκη σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν με τις 3.000 θέσεις που φέρεται ότι θα έχει. Αλλωστε ο αρχικός στόχος ήταν να γίνει όπερα, αλλά προκειμένου να αποσπάσει τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια ονομάστηκε συνεδριακό κέντρο.

Ετσι, μ' αυτή την υπόγεια κατασκευή σε εντελώς ακατάλληλη θέση, αποκλείστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός σωστά χωροθετημένου και αποκλειστικά για συνέδρια μελετημένου κτιρίου, που θα αποτελούσε όπως σε κάθε χώρα σημείο αναφοράς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, μετά από αυτήν την εξέλιξη τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα;".

Νέο "πωλητήριο" για τη ΜΙΜΙΚΟΣ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Την πώληση της υπό εκκαθάριση εταιρίας "ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ" δρομολογεί η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, για δεύτερη φορά, μετά την αποτυχία της πρώτης, αφού έχει ρίξει ήδη πάνω από 10 δισεκατομμύρια δραχμές στα δύο χρόνια που ανέλαβε τη διαχείρισή της. Την περίοδο εκείνη τα χρέη του ιδιοκτήτη της ανέρχονταν στα 20 δισεκατομμύρια δραχμές.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά του ενεργητικού, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει σε 20 ημέρες να υποβάλουν μη δεσμευτική έγγραφη δήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά του συνόλου της εταιρίας - αναφέρεται ότι εκποιούνται η μεγάλη κεντρική μονάδα, το εργοστάσιο ζωοτροφών, το χοιροσφαγείο, τρία πτηνοτροφικά συγκροτήματα, δύο πτηνοτροφικές μονάδες, συγκρότημα εκκολαπτηρίου, δύο χοιροτροφικές μονάδες, δύο συγκροτήματα κρεατοπαραγωγής, 16 αγροτεμάχια, μηχανολογικός εξοπλισμός, ζωικός πληθυσμός και αποθέματα, η επωνυμία της επιχείρησης, τα σήματα των προϊόντων της, το δίκτυο των πωλήσεών της, οι απαιτήσεις της προς τρίτους, αυτοκίνητα και κάθε άλλο στοιχείο της ενεργητικού της και όλα αυτά βρίσκονται στην Εύβοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ