ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Τριβές" εσωτερικής κατανάλωσης

Ειλημμένη απόφαση η εκροή κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία

Αφού ολοκληρώθηκε το εσωκομματικό παιχνίδι εντυπώσεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συμφωνήσει με την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία. Η θέση αυτή, ήταν ειλημμένη απόφαση της Αθήνας από την αρχή του καλοκαιριού και ο σεισμός που έπληξε τη γειτονική χώρα "αξιοποιείται" για τον περιορισμό των εσωτερικών τριβών. Οι τριβές αυτές φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκαν μετά τις χτεσινές συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο.

Μετά τη συνάντησή του με τον Α. Τσοχατζόπουλο χτες το μεσημέρι, ο Γ. Παπανδρέου, "διαπίστωσε" ταύτιση απόψεων. Ο Θ. Πάγκαλος, τάχθηκε υπέρ της χρηματοδότησης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να άρει τις επιφυλάξεις της για το Δ' χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Η απελευθέρωση αυτών των χρημάτων, πρέπει να εξακολουθήσει να συναρτάται, όπως είπε ο πρώην ΥΠΕΞ, με την προσαρμογή της Τουρκίας στο Διεθνές Δίκαιο, με την αλλαγή της στάσης της στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης

Η Ελλάδα, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, επιθυμεί την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής κοινοτικής βοήθειας προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε ο πρόσφατος καταστρεπτικός σεισμός στη χώρα αυτή, δήλωσε χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, μετά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ Επίτροπο, Χανς βαν ντεν Μπρουκ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι από τις συνομιλίες του, τόσο με τον Ολλανδό Επίτροπο όσο και με τις διπλωματικές ηγεσίες των κρατών - μελών της ΕΕ, διαφαίνεται η επίτευξη συνολικής συμφωνίας σε σχέση με τα κοινοτικά κονδύλια που θα λάβει η Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο που θα αφορά την Τουρκία, σημείωσε ο κ. Κρανιδιώτης μιλώντας προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στη Φινλανδία, οι "15" θα συζητήσουν το ζήτημα και στη συνέχεια θα επικυρώσουν την τελική απόφαση στο τακτικό Συμβούλιο που θα συνέλθει στις 13 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες.

Το "πακέτο" αυτό θα αποτελείται από κονδύλια που θα προέλθουν από ένα ευρύ φάσμα κοινοτικών χρηματοδοτικών πηγών, σημείωσε ο κ. Κρανιδιώτης, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα κοινοτικά κονδύλια που προέβλεπαν οι δύο χρηματοδοτικοί κανονισμοί που προ μηνών εισηγήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά κονδύλια των δύο αυτών κανονισμών ήταν 150 εκατ. ευρώ και ότι Ελλάδα είχε διαφωνήσει με την πρόταση της Επιτροπής, στον ένα εξ αυτών, ύψους 135 εκατ. ευρώ, να αρκεί η ειδική πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ για την εκταμίευση των κονδυλίων.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Συγχωροχάρτι στους βιομηχάνους για τις προβληματικές
  • Η κατάργηση του ΟΑΕ ψηφίστηκε χτες στη Βουλή
  • Β. Μπούτας: Δεν πήγε κανένας βιομήχανος στη φυλακή

Συγχωροχάρτι στους βιομήχανους εκείνους που, αφού κατέστησαν προβληματικές τις επιχειρήσεις τους, στη συνέχεια τις φόρτωσαν στο κράτος με τα χρέη τους, για να τις ξαναπάρουν, σε αρκετές περιπτώσεις καθαρές από χρέη, δίνει η κυβέρνηση με σχετικό άρθρο για την κατάργηση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, που περιέχεται στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

Μιλώντας χτες στη Βουλή για το θέμα αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας αναρωτήθηκε εάν από όλη αυτή την ιστορία που στοίχισε δισεκατομμύρια, που είχε σαν αποτέλεσμα να πεταχτούν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι και κλείσουν μια σειρά επιχειρήσεις, πήγε κανείς στη φυλακή.

Δε δικάστηκε κανένας, είπε και τόνισε: "Πρώην ιδιοκτήτες είναι και σήμερα ιδιοκτήτες. Πλήρωσε κανένας από αυτούς, έχασε κανείς τα περιουσιακά του στοιχεία; Βρίσκεται στο μεροκάματο σήμερα κάποιος επιχειρηματίας από αυτούς; Την ίδια στιγμή, αν οι αρχές συλλάβουν κάποιον στο παζάρι να πουλάει καμία κότα ή αβγά ακριβότερα από αυτό που προβλέπουν οι διατάξεις τότε του βάζουν χειροπέδες".

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που βιομήχανοι είναι και πάλι ιδιοκτήτες των τότε προβληματικών τους και μάλιστα η κυβέρνηση τους απαλλάσσει και διά νόμου για ό,τι κάνανε τότε και δίνει εντολή στις εφορίες να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς έλεγχο.

Χαρακτήρισε φιλοκαπιταλιστική τη ρύθμιση και πληροφόρησε το Σώμα ότι από τις 14 επιχειρήσεις της κλωστοϋφαντουργίας που εντάχθηκαν στον ΟΑΕ και απασχολούσαν 12.400 εργαζόμενους σήμερα δε λειτουργεί καμία, ενώ μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η ΣΟΦΤΕΞ, ξεπουλήθηκε σε ιδιώτες.

Η κατάργηση του ΟΑΕ έδωσε αφορμή για το ξέσπασμα ενός δικομματικού καβγά στη Βουλή με τους βουλευτές της ΝΔ να ισχυρίζονται ότι οι προβληματικές ήταν ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ και τους κυβερνητικούς να απαντούν ότι ο οργανισμός διέσωσε 30.000 θέσεις εργασίας.

Κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φορέα Τροφίμων, εκτός από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, έκαναν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Α. Πεπονής και Σ. Τζουμάκας με τον τελευταίο να αναφέρει ότι η μη υλοποίηση ενός πραγματικά ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων "υπέκυψε σε σκοπιμότητες".

Με τροπολογίες που κατέθεσε την τελευταία στιγμή ο Ε. Βενιζέλος ρυθμίζει τα χρέη των διάφορων ωφελητών προς τον ΕΟΤ, θεσμοθετεί την ίδρυση "Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων", που θα λειτουργούν "κατά τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς" και ρυθμίζει τα χρέη προς το ΙΚΑ των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Οι τροπολογίες αυτές, μαζί με τις διατάξεις για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα Ολυμπιακά έργα, θα συζητηθούν σήμερα.

ΣΥΝ
"Ανοιχτή" η στάση για τον Πρόεδρο

Ανοιχτό άφησε το θέμα της στάσης του ΣΥΝ σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος, Ν. Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του "Φλας", παραπέμποντας στη συνεδρίαση της ΚΠΕ και στο συνέδριο, στα τέλη Νοέμβρη, για απόφαση. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, αφού σημείωσε την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΝ για απόφαση το Νοέμβρη και πρόβαλε ότι η θέση της κυβέρνησης (για επανεκλογή Στεφανόπουλου) είναι ορθή, τόνισε με νόημα: "Πιστεύουμε ότι καθώς περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι θα αναγνωρίζουν πως αυτή είναι η σωστή θέση"...

Συγκεκριμένα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, απαντώντας για τη στάση του ΣΥΝ σχετικά, ανέφερε: "Σε μια πρώτη συζήτηση που κάναμε στην Πολιτική Γραμματεία καταλήξαμε στο ότι δε συμπράττουμε σε αυτές τις επινοήσεις και σε αυτά τα διαδικαστικά τεχνάσματα που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μεθαύριο στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα συζητήσουμε και, σύμφωνα με το καταστατικό μας, η απόφαση επικυρώνεται στο συνέδριο που θα κάνουμε τέλη Νοεμβρίου, όπου και θα εισηγηθούμε. Δε θέλουμε να εμπλακούμε σε διαδικασίες που ουσιαστικά τροφοδοτούν το κλίμα που επιδιώκει η κυβέρνηση... Δε θέλουμε να εμπλακούμε σ' αυτή τη διαδικασία, θέλουμε αποφασιστικά να σταματήσουμε αυτή την υπόθεση, δε μας αφορούν αυτά τα διαδικαστικά τερτίπια, δε συμπράττουμε και θα αποφασίσουμε τη δική μας στάση στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και στο συνέδριο".

Απαντώντας "αν θα είναι αυτόνομη η πρόταση του ΣΥΝ", πρόσθεσε: "Αυτό θα το δούμε, είναι προφανές ότι αυτό που μας απασχολεί είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι ειλικρινής από πλευράς κυβέρνησης...".

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την κεντροαριστερή συνεργασία, ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε, εκτός των άλλων: "Ετσι όπως χρησιμοποίησε τα περί κεντροαριστεράς η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν πολύ γρήγορα την όλη υπόθεση σε αναξιόπιστες και διαβλητές επιχειρηματολογίες. Ο ΣΥΝ, λοιπόν, ενδιαφέρεται να ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση και θα ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση, όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, όχι στείρα άρνηση, αλλά προτείνοντας με θετικό τρόπο τη διέξοδο από τη σημερινή κρίση".

ΠΑΣΟΚ
Προετοιμασίες... προεκλογικές

Η χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ, έστω και ανεπισήμως. Για την ακρίβεια η προεκλογική προπαγάνδα της κυβέρνησης ξεκινά την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα αρχίσουν να εκπέμπουν στους τηλεοπτικούς δέκτες διαφημιστικά σποτ με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Οπως γνωστοποιήθηκε δε, το κυβερνητικό κόμμα έχει προγραμματίσει μεταξύ άλλων να δαπανήσει αρκετά ποσά για ένα διαφημιστικό πακέτο που εκτός από τηλεοπτικές διαφημίσεις θα περιλαμβάνει ειδική αφίσα και άλλα προπαγανδιστικά τρυκ... Ταυτόχρονα, στο όνομα πάντα της "επετείου" προγραμματίζεται συγκέντρωση στελεχών των εκλογικών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ και ομιλία του Κ. Σημίτη, στις 11 Σεπτέμβρη.

Τα... εγκαίνια αυτής της πρωθύστερης προεκλογικής προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ έγιναν χτες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης του ΕΓ προέβη σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Αναφερόμενος στα 25χρονα του κόμματός του, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ "είναι ενωμένο" και "αποφασισμένο να κερδίσει τις εκλογές".

Οσον αφορά τη συνεδρίαση του ΕΓ που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ. Στα θέματα της συνεδρίασης είχε ενταχθεί και συζήτηση για το αν θα αποφασιστεί η αναβολή των εσωκομματικών εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για το Νοέμβρη. Πάντως, όπως διαμήνυαν πριν το ΕΓ συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου, ο υπουργός θα τασσόταν κατά μιας τέτοιας πρότασης. Ανάλογη θέση φέρεται να τηρεί και ο Χρ. Παπουτσής. Επίσης στη συνεδρίαση αναμενόταν να τεθεί και το ζήτημα της άρσης του "βέτο" για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ