Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Τριβές" εσωτερικής κατανάλωσης

Ειλημμένη απόφαση η εκροή κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία

Αφού ολοκληρώθηκε το εσωκομματικό παιχνίδι εντυπώσεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να συμφωνήσει με την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία. Η θέση αυτή, ήταν ειλημμένη απόφαση της Αθήνας από την αρχή του καλοκαιριού και ο σεισμός που έπληξε τη γειτονική χώρα "αξιοποιείται" για τον περιορισμό των εσωτερικών τριβών. Οι τριβές αυτές φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκαν μετά τις χτεσινές συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο.

Μετά τη συνάντησή του με τον Α. Τσοχατζόπουλο χτες το μεσημέρι, ο Γ. Παπανδρέου, "διαπίστωσε" ταύτιση απόψεων. Ο Θ. Πάγκαλος, τάχθηκε υπέρ της χρηματοδότησης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της θεομηνίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να άρει τις επιφυλάξεις της για το Δ' χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Η απελευθέρωση αυτών των χρημάτων, πρέπει να εξακολουθήσει να συναρτάται, όπως είπε ο πρώην ΥΠΕΞ, με την προσαρμογή της Τουρκίας στο Διεθνές Δίκαιο, με την αλλαγή της στάσης της στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης

Η Ελλάδα, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, επιθυμεί την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής κοινοτικής βοήθειας προς την Τουρκία προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε ο πρόσφατος καταστρεπτικός σεισμός στη χώρα αυτή, δήλωσε χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, μετά τη συνάντησή του με τον αρμόδιο για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ Επίτροπο, Χανς βαν ντεν Μπρουκ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι από τις συνομιλίες του, τόσο με τον Ολλανδό Επίτροπο όσο και με τις διπλωματικές ηγεσίες των κρατών - μελών της ΕΕ, διαφαίνεται η επίτευξη συνολικής συμφωνίας σε σχέση με τα κοινοτικά κονδύλια που θα λάβει η Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο που θα αφορά την Τουρκία, σημείωσε ο κ. Κρανιδιώτης μιλώντας προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στη Φινλανδία, οι "15" θα συζητήσουν το ζήτημα και στη συνέχεια θα επικυρώσουν την τελική απόφαση στο τακτικό Συμβούλιο που θα συνέλθει στις 13 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες.

Το "πακέτο" αυτό θα αποτελείται από κονδύλια που θα προέλθουν από ένα ευρύ φάσμα κοινοτικών χρηματοδοτικών πηγών, σημείωσε ο κ. Κρανιδιώτης, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα κοινοτικά κονδύλια που προέβλεπαν οι δύο χρηματοδοτικοί κανονισμοί που προ μηνών εισηγήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά κονδύλια των δύο αυτών κανονισμών ήταν 150 εκατ. ευρώ και ότι Ελλάδα είχε διαφωνήσει με την πρόταση της Επιτροπής, στον ένα εξ αυτών, ύψους 135 εκατ. ευρώ, να αρκεί η ειδική πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ για την εκταμίευση των κονδυλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τις αμερικανικές... οδηγίες (1999-09-07 00:00:00.0)
"Ανοίγει" η κοινοτική χρηματοδότηση για την Τουρκία (1999-09-01 00:00:00.0)
Τα "πρώτα" κέρδη των ΗΠΑ (1999-03-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-10-24 00:00:00.0)
"Φωνές" για την τιμή των όπλων... (1998-10-21 00:00:00.0)
Βολές για εσωτερική κατανάλωση (1995-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ