Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εμμονή στον αντιλαϊκό προσανατολισμό

Παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, Γιάννη Θεωνά και Κώστα Αλυσσανδράκη κατά τη διαδικασία της ακρόασης των υποψηφίων επιτρόπων

Σειρά σοβαρών ζητημάτων και ερωτήσεις εφ' όλης της ύλης, σχεδόν, έθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, Κώστας Αλυσσανδράκης και Γιάννης Θεωνάς, κατά τη διαδικασία των ακροάσεων για την έγκριση της υποψηφιότητας των νέων επιτρόπων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα:

Ο Στρ. Κόρακας κάλεσε τον υποψήφιο επίτροπο Γεωργίας Φρ. Φίσλερ να μην επιμείνει η ΕΕ στην ίδια αντιαγροτική πολιτική, που θα επιταχύνει την καταστροφική πορεία στην ύπαιθρο και, αντίθετα, ζήτησε να προταθεί, όπως διεκδικούν οι αγρότες μας, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι, η ανακοπή αυτής της πορείας και - γιατί όχι - η αλλαγή της, παίρνοντας τα επιβαλλόμενα μέτρα.

Ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής επισήμανε πως η αναθεώρηση της ΚΑΠ, που εφαρμόστηκε στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και η "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000", που θα εφαρμοστεί μέχρι το 2006 στα πλαίσια της Συνθήκης του Αμστερνταμ, μειώνουν δραματικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της γεωργίας για να την προσαρμόσουν στους όρους αγοράς, όπως αυτή διαμορφώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την ΟΝΕ. Ετσι, όμως, όχι μόνο ολόκληρες χώρες και λαοί περιθωριοποιούνται αλλά και μεγάλες κατηγορίες πληθυσμών της ΕΕ καταδικάζονται στην ανεργία, στην υποκατανάλωση, στην εξαθλίωση, τόνισε.

Ηδη, όπως ξέρετε, πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής, αυτή η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της γεωργίας είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης στη γεωργία, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού είναι μεγάλο. Είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό και την ερήμωση της υπαίθρου, μαζί καιτην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Τα προβλήματα που, εξαιτίας της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ, αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, αλλά και τον ιμπεριαλιστικό ρόλο του ΝΑΤΟ, έθεσε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Γ. Θεωνάς κατά την ακρόαση του υποψήφιου επιτρόπου, υπεύθυνου για την πολιτική ανταγωνισμού. Σχολιάζοντας τις... αισιόδοξες προοπτικές που πρόβαλε ο υποψήφιος επίτροπος, ο Γ. Θεωνάς τόνισε πως η πραγματικότητα δεν είναι το ίδιο αισιόδοξη αφού:

  • Οι εργαζόμενοι βλέπουν να συρρικνώνονται τα οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα και η μαζική ανεργία συνθλίβει το επίπεδο ζωής τους.
  • Οι αγρότες αντιμετωπίζουν δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός τους και μαζική καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.
  • Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τρομακτικούς κινδύνους από τις επικίνδυνες εξελίξεις στο κύκλωμα των τροφίμων (διοξίνες, "τρελές" αγελάδες κλπ.).
  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται από την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων και των γιγαντιαίων μονοπωλιακών συγκροτημάτων, που διαμορφώνονται με τις καθημερινές ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις.
  • Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα απέκτησε με το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ ένα νέο παράγοντα ρύθμισης των εξελίξεων στα πλαίσια του οικονομικού και πολιτικού νεοφιλελευθερισμού.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, αναρωτήθηκε ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής, πώς μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος και για ποιο λόγο οι Ευρωπαίοι πολίτες να υποστηρίζουν αυτό το μόρφωμα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση;

Παρ' όλα αυτά, όμως, ο υποψήφιος κοινοτικός επίτροπος υποστήριξε ότι "τα μειονεκτήματα που σημειώνετε (ο Γ. Θεωνάς) στην ερώτησή σας και δεν αμφισβητούνται, θα ήταν σοβαρότερα αν δεν υπήρχε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα"! Ετσι, δε δυσκολεύτηκε να προσθέσει πως, τάχα, τα δικαιώματα των εργαζομένων δε διαβρώνονται εξαιτίας της Ευρώπης, και ότι, αντίθετα, η ύπαρξη της Ευρώπης έδωσε τη δυνατότητα... με οδηγίες και παρεμβάσεις να προωθήσει αυτά τα δικαιώματα. Κι ενώ αναγνώρισε ότι στην εξελισσόμενη οικονομία της αγοράς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ισχυρίστηκε ότι η πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ έχει στόχο, ακριβώς, να προστατεύσει τις επιχειρήσεις αυτές. Τέλος, για την επικινδυνότητα των τροφίμων, ο υποψήφιος επίτροπος είπε ότι είναι θέμα για το οποίο η Κομισιόν θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα. Οσο για το ρόλο του ΝΑΤΟ, ο υποψήφιος Ρ. Πρόντι δεν είπε τίποτε, το παρέκαμψε...

Τέλος, παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης κατά την ακρόαση του υποψήφιου επιτρόπου για Βιομηχανία, Εξωτερικό Εμπόριο, Ερευνα και Ενέργεια, επισήμανε ότι η μείωση του έμμεσου κόστους εργασίας, που προβλήθηκε από τον επίτροπο, θα σημάνει λιγότερες κοινωνικές παροχές για τους εργαζόμενους (περίθαλψη, ασφάλιση, σύνταξη κλπ.). Και μαζί με την ανεργία, την υποαπασχόληση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η χειροτέρευση της ποιότητας της ζωής των εργαζομένων. Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής, απευθυνόμενος στον υποψήφιο επίτροπο, ρώτησε: Σας απασχολεί η βελτίωση του επιπέδου ζωής των εργαζομένων ή μόνο η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων;

Αντ' άλλων, όμως, στην απάντησή του ο υποψήφιος επίτροπος ισχυρίστηκε ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών δε θα επιφέρει χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων, λέγοντας ότι οι σχετικοί πόροι θα βρεθούν από άλλες πηγές, για τις οποίες, ωστόσο, ήταν αρκετά ασαφής, ονοματίζοντας μόνον τους περιβαλλοντικούς πόρους. Απέφυγε, λοιπόν, να διευκρινίσει ποιος τελικά θα πληρώσει το κόστος μιας τέτοιας πολιτικής, αν και, απ' όσα είπε, έγινε φανερό πως δε θα το πληρώσει η εργοδοσία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ