Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πολιτική της ΕΕ φουντώνει την ανεργία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά κατά τη διαδικασία ακρόασης της υποψήφιας Επιτρόπου για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις

Την άποψη ότι η ΕΕ διαθέτει και τις πολιτικές και τα μέσα για τη μείωση της ανεργίας εξέφρασε χτες κατά τη διάρκεια της ακρόασής της η Ελληνίδα υποψήφια Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Α. Διαμαντοπούλου, για να πάρει την απάντηση από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά: "Είναι, ακριβώς, οι πολιτικές αυτές που έχουν διογκώσει την ανεργία και, βεβαίως, δεν μπορεί αυτή η πολιτική να αντιμετωπίσει το πρόβλημα". Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος προς την υποψήφια Επίτροπο, τόνισε συγκεκριμένα:

"Τόσο στις γραπτές απαντήσεις σας όσο και στην προφορική παρουσίασή σας, υποστηρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει και τις πολιτικές και τα μέσα για να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης του σημερινού υψηλού ποσοστού ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας των νέων και της μακροχρόνιας ανεργίας. Ωστόσο, αυτό που χαρακτηρίζει σήμερα την κοινωνικοοικονομική κατάσταση είναι η κυριαρχία των οικονομικών και νομισματικών στόχων σε βάρος της κοινωνικής συνοχής", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε:

"Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν, ανάμεσά τους κι εγώ, ότι ακριβώς οι πολιτικές που εφαρμόζονται ευθύνονται για τη μαζική ανεργία. Η οικονομική "σταθερότητα" των κριτηρίων του Μάαστριχτ, η έντονα περιοριστική πολιτική και η με κάθε τρόπο ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, συρρικνώνουν δραματικά τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτή η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε από τις αποφάσεις του Εσσεν, ούτε από τις πρωτοβουλίες του Λουξεμβούργου, ούτε από το Σύμφωνο για την Απασχόληση της Κολωνίας. Τι σας κάνει, λοιπόν, να πιστεύετε ότι η επίμονη εφαρμογή αυτών ακριβώς των κατευθύνσεων θα μπορούσε να δώσει θετικά για τους εργαζόμενους αποτελέσματα;", πρόβαλε το ερώτημα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στην απάντησή της η Ελληνίδα υποψήφια Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, παραδέχτηκε πως "η καλή οικονομία και ανάπτυξη δεν προϋποθέτει την απασχόληση. Απλά είναι μια προϋπόθεση", είπε και παρέπεμψε στις διαδικασίες... του Λουξεμβούργου και της Κολωνίας, λέγοντας: "Η διαδικασία του Λουξεμβούργου και το Σύμφωνο της Κολωνίας είναι διαδικασίες που μόλις μπαίνουν σε εφαρμογή. Δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ