Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποκαλυπτικά νούμερα

"Από το Λύκειο όλοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το μέτρο θα ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά". Η είδηση γράφεται στο χτεσινό "Βήμα" - προβάλλεται, μάλιστα, από την πρώτη σελίδα - κι έρχεται, ουσιαστικά, να δικαιώσει παλιότερες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, περί ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλων των αποφοίτων του Λυκείου.

Πώς έχει, όμως, ακριβώς το θέμα. Αφού οι απόφοιτοι του Λυκείου θα κυμαίνονται γύρω στις 60.000, από τη νέα σχολική χρονιά - σημειώνει το ρεπορτάζ - και οι θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν γίνει ήδη γύρω στις 85.000, είναι ολοφάνερο, ότι όλοι όσοι αποφοιτήσουν θα εισαχθούν σε κάποια ανώτατη ή ανώτερη σχολή, ενώ θα περισσέψουν και 25.000 θέσεις, για να δώσουνεξετάσεις με το παλιό σύστημα οι απόφοιτοι παλιότερων ετών. Και όλ' αυτά, βέβαια, είναι περίπου σωστά. Αλλωστε, ο "Ρ" από τις 4 Ιούλη αποκάλυψε, με συγκεκριμένα στοιχεία και νούμερα, ότι η κυβερνητική μεταρρύθμιση διώχνει μαζικά τους μαθητές από το Λύκειο.

Αυτό που δε γράφει, όμως, το "Βήμα" είναι το γεγονός, πως τη σχολική χρονιά 1998 - '99 - φέτος δηλαδή - αποφοίτησαν από το Λύκειο αρκετοί περισσότεροι από 100.000 μαθητές (101.265 πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση). Τα προηγούμενα χρόνια, το νούμερο αυτό ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Αποκαλύπτεται ουσιαστικά, δηλαδή, ότι σε μερικά μόνο χρόνια, η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα τη μεταρρύθμιση, θα καταφέρει να διώξει από το Λύκειο το μισό και παραπάνω μαθητικό δυναμικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ