Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φτηνή ψευτοπαροχολογία για τους αγρότες

Σε εξαγγελίες με μοναδικό στόχο να ριχτεί στάχτη στα μάτια των αγροτών και όχι να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός

Ενα νέο κύκλο ψευτοπαροχολογίας και κοροϊδίας των αγροτών "εγκαινίασε" χτες ο πρωθυπουργός. Μετά από σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με θέμα τον αγροτικό τομέα, αλλά με βασική επιδίωξη την ψηφοθηρία και την αποφυγή του "μαυρίσματος" της κυβέρνησης από τους αγρότες, όπως έγινε στις ευρωεκλογές, ο Κ. Σημίτης το έριξε στις εξαγγελίες χωρίς να ανακοινώσει κανένα ουσιαστικό μέτρο που να λύνει έστω και ένα από τα πάμπολλα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες.

Ξεκίνησε με την "μπαγιάτικη" διαφήμιση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ότι η κυβέρνηση στην περίοδο 2000-2006 διαθέτει 9,5 τρισ. δραχμές από τους πόρους της ΚΑΠ και του Γ ΚΠΣ. Δηλαδή "παροχή" με ξένα κόλλυβα. Μόνο όμως που και αυτά τα 9,5 τρισ. δεν εγγυούνται ούτε το αγροτικό εισόδημα, ούτε την αγροτική ανάπτυξη, όπως αρέσκεται να διατυμπανίζει η κυβέρνηση και ούτε αποτρέπουν το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Αυτό άλλωστε δείχνει και η πραγματικότητα, όπου τα προηγούμενα χρόνια τα "πακέτα" ήταν μεγαλύτερα, αλλά τούτο δεν απέτρεψε ούτε τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ούτε το μαζικό ξεκλήρισμα των αγροτών. Πόσο μάλλον τώρα θα γίνει κάτι διαφορετικό, όταν για παράδειγμα στο Γ ΚΠΣ προϋπολογίστηκε να απορροφηθεί για τη γεωργία το 11,15%, ενώ στο Β ΚΠΣ (δεύτερο πακέτο Ντελόρ) απορροφήθηκε το 13,6%.

Τα μέτρα για τη στήριξη του αγρότη είναι κατά τον πρωθυπουργό η στήριξη του... νέου αγρότη. Και όπως εξήγγειλε, η στήριξη των νέων αγροτών θα γίνει με τη δημιουργία γραφείων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τη μείωση των επιτοκίων κατά μία μονάδα (από 8,5% σε 7,5%). Πρόσθεσε επίσης ότι στο διάστημα 2000-2006 προγραμματίζεται να ενταχθούν στο σύστημα κινήτρων άλλοι 35.000 νέοι αγρότες. Κι αυτό όταν μόνο για κάθε χρόνο στο διάστημα εκτιμάται ότι ισάριθμοι νέοι θα βγαίνουν στην ανεργία και πολλοί περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες θα εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γεωργία.

Εκπτώσεις στις εξαγγελίες

Στο θέμα των πρόωρων συντάξεων ο πρωθυπουργός μάλλον ξέχασε... τα όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά τον περασμένο Ιούνη στη Λάρισα: Οτι η πρόωρη σύνταξη θα φτάσει τις 450.000 δραχμές! Χτες το έριξε... στις εκπτώσεις εξαγγέλλοντας ότι οι πρόωρες συντάξεις θα αυξηθούν κατά 25% (από 85.000 θα πάνε 106.000 και από 100.000 στις 125.500) και πως το σχετικό πρόγραμμα αφορά 50.000 αγρότες. Ομως και η αύξηση αυτή μέσα στο διάστημα 2000-2006, για όσους τελικά ενταχθούν, είναι πενιχρή και καταντάει στο τέλος μικρότερη και από την αύξηση του πληθωρισμού.

Αλλη μια "παροχή" του πρωθυπουργού είναι η μείωση του επιτοκίου στα καλλιεργητικά δάνεια από την ΑΤΕ κατά δύο μονάδες, από 14% σε 12%. Δηλαδή το επιτόκιο παραμένει σχεδόν έξι φορές πάνω από τον πληθωρισμό, πράγμα που το καθιστά εξίσου τοκογλυφικό με τα προηγούμενα επιτόκια.

Και ενώ η κυβέρνηση οδηγεί τον ΕΛΓΑ στη διάλυση και τη χρεοκοπία, αρνούμενη να πληρώσει το "μερτικό" της, όπως ορίζει ο νόμος, ο Κ. Σημίτης εξήγγειλε άλλη μια ανέξοδη "παροχή": Από 1η Γενάρη ο ΕΛΓΑ θα προκαταβάλλει το 50% του ποσού της αποζημίωσης από το στάδιο της προεκτίμησης. Παράλληλα είπε ότι οι καθυστερούμενες επιδοτήσεις θα καταβάλλονται εντόκως, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί λίγο αργότερα ο υπουργός Γεωργίας, τα σπασμένα θα τα πληρώνουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Επίσης για το θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής ο Κ. Σημίτης δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μέτρο και ανακοίνωσε τη σύσταση άλλης μιας επιτροπής - κοροϊδία, που... κάθε Σεπτέμβρη θα παρακολουθεί την αυξητική πορεία του κόστους.

Αυξήσεις για λίγους

Οσο για το υπουργείο Γεωργίας αυτό θα μετονομαστεί σε υπουργείο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, ώστε να "αναπτύξει" την ύπαιθρο έτσι όπως επιβάλλουν οι ολέθριες επιταγές της "Ατζέντας 2000", δηλαδή με δραστική συρρίκνωση της γεωργίας και του αγροτικού πληθυσμού. Ακόμα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διεπαγγελματικές οργανώσεις και τον επικείμενο νόμο - πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, που θα λειτουργούν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και σε όφελος των μεγαλοαγροτών και κυρίως των εμπόρων - βιομηχάνων.

Εκτός αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεφουρνίσει κι άλλες "παροχές". Σήμερα εξετάζεται στην Κυβερνητική Επιτροπή το πώς θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ η αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Κυβερνητικοί παράγοντες διαρρέουν πως η αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ θα είναι γύρω στις 10.000 δραχμές. Ομως με βάση σχετικές πληροφορίες, η αύξηση των 10.000 δε θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων του ΟΓΑ, αλλά αυτούς που παίρνουν μόνο τη βασική σύνταξη. Δηλαδή από τους 770.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα αφορά μόνο τους 210.000. Οι αγρότισσες που παίρνουν πολυτεκνικά επιδόματα και όσοι έχουν μπει στην πρόσθετη σύνταξη δε θα δικαιούνται αυτής της ψευτοαύξησης.

Κάρτα - παγίδα

Με βάση πληροφορίες πάντα, η διοίκηση της ΑΤΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση απεργάζονται άλλη μια "πατέντα" - παγίδα, που ετοιμάζονται να βαφτίσουν ως "παροχή": Να χορηγήσουν πιστωτικές κάρτες στους αγρότες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών. Το "τυράκι" θα είναι ότι οι αγρότες θα μπορούν να δανείζονται 1.500.000 μέχρι 5.000.000 δραχμές, αλλά τα επιτόκια θα είναι πέρα για πέρα τοκογλυφικά και για να πάρουν τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να υπογράφουν συμφωνητικά με την ΑΤΕ ότι θα εκχωρούν τις επιδοτήσεις για την αποπληρωμή των χρεών από τις πιστωτικές κάρτες. Η "παροχή" αυτή, αν γίνει πράξη, θα οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα τους αγρότες στη χρεοκοπία. Από την άλλη η διοίκηση της ΑΤΕ επιδιώκει μέσω της πιστωτικής κάρτας να μειώσει το λειτουργικό κόστος της Τράπεζας και να αυξήσει τον τζίρο της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ