ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταργούνται από το ΝΑΤΟ ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις!

Το Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων, του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, καταργείται για να εγκατασταθεί εκεί το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ

Στα πλαίσια της ενεργοποίησης από χτες του Υποστρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, καταργείται το Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΑΚΕ) της Ελληνικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και μετεξελίσσεται σε Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC), το οποίο υπάγεται απευθείας στην επιχειρησιακή δικαιοδοσία του αεροπορικού διοικητή Νότιου Τομέα της Συμμαχίας. Το CAOC θα εγκατασταθεί προσωρινά στο ΑΤΑ, μέχρι τη μεταστέγασή του στις ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στο Κουτσόχερο της Λάρισας, που αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2000, σε μια έκταση 11.000 τ.μ. και σε σήραγγα μήκους 1.000 μέτρων και βάθους 90 μέτρων.

Τη διοίκησή του ανέλαβε ήδη ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχοςΠαν. Μανούσος,ενώ τη θέση του υποδιοικητή έχει επιλεγεί να την αναλάβει Αμερικανός ταξίαρχος. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ΝΑΤΟ, στο Κέντρο θα υπηρετούν 94 μόνιμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της αεροπορίας, εκ των οποίων το 50% θα είναι Ελληνες και οι υπόλοιποι ξένοι. Σε λίγες μέρες το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θ' ανακοινώσει τις τοποθετήσεις των Ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών, ενώ η τοποθέτηση των ξένων, (Τούρκων, Βρετανών, Γερμανών, Ιταλών, Ισπανών), αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον προσεχή Οκτώβρη. Μέχρι την ολοκλήρωση όλων των τοποθετήσεων, το CAOC θα λειτουργεί με το προσωπικό του καταργηθέντος Αεροπορικού Κέντρου Επιχειρήσεων και με επιτελείς της αντίστοιχης διεύθυνσης ΝΑΤΟικών υποθέσεων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι τη διοίκηση του χερσαίου ΝΑΤΟικού στρατηγείου στο στρατόπεδο "Σχοινά" του Τυρνάβου - το οποίο μαζί με το αεροπορικό αποτελούν το Υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα - έχει αναλάβει ο Ελληνας αντιστράτηγοςΕμμ. Μαντζάνας,με υποδιοικητή τον Τούρκο υποστράτηγο Γιαλτσίν Μετίν Γιαβούζ - που βρίσκεται ήδη στη Λάρισα - κι ένα Αμερικανό επιτελάρχη, ο οποίος και θα κάνει, ουσιαστικά, το "κουμάντο".

Το γεγονός ότι το Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΑΤΑ, μια μεγάλη ελληνική μονάδα εθνικής εμβέλειας και άκρως σημαντική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, καταργείται, για να λειτουργήσει στη θέση της μια μονάδα του ΝΑΤΟ, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αποτελεί για τη χώρα μας το Υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ. Γίνεται, πλέον, φανερό ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την παράδοση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας στο ΝΑΤΟ - αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγο δε θα υπάρχουν πια και τυπικά ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά θ' αποτελούν απλώς ένα τμήμα των ΝΑΤΟικών Ενόπλων Δυνάμεων - το οποίο θα τις αξιοποιεί, αποκλειστικά, για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και των συμφερόντων του στην ευρύτερη περιοχή. Κι τούτο παρά το γεγονός ότι αυτά τα σχέδια κι αυτά τα συμφέροντα έρχονται σε αντίθεση με τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας κι απειλούν το ειρηνικό μέλλον του λαού μας...

Συλλαλητήρια σε Πάτρα, Καλαμάτα

Αρχισαν από χτες να "κυλούν" τα πρώτα "νερά" του φιλειρηνικού κινήματος της Πελοποννήσου, το οποίο σύντομα αναμένεται να γίνει ποτάμι ορμητικό, ενάντια στην παραμονή των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων του θανάτου στη χώρα μας. Στην Πάτρα και την Καλαμάτα πραγματοποιήθηκαν χτες μαχητικά συλλαλητήρια στα πλαίσια της απόφασης, που πρόσφατα πάρθηκε στην παμπελοποννησιακή σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης για σειρά φιλειρηνικών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 3 Οκτώβρη με τον αποκλεισμό της ΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου.

Οι πολίτες της Πάτρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και εργατικών σωματείων της πόλης και συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο με την ευκαιρία της χτεσινής μέρας αντιπολεμικής δράσης των συνδικάτων. Ακολούθησε πικετοφορία στους δρόμους της πόλης με την απαίτηση να ξηλωθούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, που αποτελούν άξονα εξάρτησης της χώρας στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και πηγή τριβών και κινδύνου για τη φιλία των βαλκανικών λαών. Ειδικότερα, οι διαδηλωτές, με συνθήματα και προκηρύξεις καλούσαν το λαό της περιοχής να κάνει πράξη την αντίθεσή του με τους πολεμοκάπηλους και να πυκνώσει και πάλι τις γραμμές του φιλειρηνικού αγώνα, όπως έκανε πρόσφατα στη διάρκεια της γκανγκστερικής ΝΑΤΟικής επίθεσης ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Η κινητοποίηση έληξε με την υπενθύμιση προς όλους πως αυτή ήταν ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας των κινητοποιήσεων ενάντια στην παραμονή των βάσεων.

Μαζικό και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Οπως τονίζει ο γραμματέας του Γιάννης Λυριτζής,το ΕΚ Καλαμάτας, με τη συμμετοχή του "τη μέρα της αντιπολεμικής δράσης των συνδικάτων κάνει πράξη την ομόφωνη απόφασή του να στηρίξει τον αγώνα του κινήματος Ειρήνης ενάντια στη συνέχιση της παραμονής των πολεμικών βάσεων στη χώρα μας. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας να ευαισθητοποιηθεί η εργατική τάξη, στην οποία έχει γίνει πια συνείδηση πως το βασικότερο ζήτημα πάλης πρέπει να είναι η υπεράσπιση της Ειρήνης και μετά έρχονται όλα τα υπόλοιπα". Από την πλατεία της 23ης Μαρτίου οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

ΝΑΤΟικοί... εκτροχιασμοί

Εμπορική αμαξοστοιχία, που μετέφερε στο Κόσσοβο Βέλγους στρατιώτες και στρατιωτικό υλικό, εκτροχιάστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα χτες στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Ειδομένης. Πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά εκτροχιασμό μέσα στο καλοκαίρι εμπορικής αμαξοστοιχίας που μεταφέρει ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Συνολικά εννέα οχήματα έφυγαν από τις γραμμές, από τα οποία τα οκτώ μετέφεραν άρματα μάχης και ένα 60 Βέλγους στρατιώτες. Η μηχανή και το όχημα προσωπικού έχουν πάθει αρκετές ζημίες, όπως και η σιδηροδρομική γραμμή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον ΟΣΕ δεν υπήρξαν τραυματισμοί και υλικές ζημίες στα άρματα που μετέφερε το τρένο. Η κυκλοφορία διεκόπη από την ώρα του ατυχήματος, ενώ ΝΑΤΟικές ενισχύσεις έφτασαν στον τόπο του ατυχήματος για τη συγκέντρωση των αρμάτων και του άλλου στρατιωτικού υλικού. Στη διάρκεια όλης της μέρας Βέλγοι στρατονόμοι περιφρουρούσαν τον τόπο όπου συνέβη ο εκτροχιασμός. Το βράδυ τεχνικοί του ΟΣΕ άρχισαν το έργο αποκατάστασης των σιδηροδρομικών γραμμών.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Σήμερα στην Αθήνα τα εγκαίνια

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η υλοποίηση των σχεδίων για τη συγκρότηση και λειτουργία της υπό αμερικανονατοϊκή καθοδήγηση πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης. Σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο "Κάραβελ", η τελετή των εγκαινίων της Διευθύνουσας Πολιτικής - Στρατιωτικής Επιτροπής της "Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης Νοτιανατολικής Ευρώπης", όπως είναι η επίσημη ονομασίας της.

Η συγκρότηση αυτής της πολυεθνικής δύναμης αποφασίστηκε το Σεπτέμβρη του 1998 στα Σκόπια από τους υπουργούς Αμυνας της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Ελλάδα ανέλαβε, για μια διετία, την προεδρία της εν λόγω Πολιτικο - Στρατιωτικής Επιτροπής, τα επίσημα εγκαίνια για τη λειτουργία της οποίας πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα. Επίσης, κυκλική θα είναι η εναλλαγή τόσο της έδρας της δύναμης όσο και του διοικητή της. Ως πρώτη έδρα της ορίστηκε η Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και πρώτος διοικητής της Τούρκος αξιωματικός.

Η σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών, αρχηγών ΓΕΕΘΑ ή εκπροσώπων από εννέα χώρες, θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. με ομιλίες των εκπροσώπων των χωρών, θα κλείσει με ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου στις 12.40 και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

ΡΟΔΟΣ
Αναψυκτήριο των "Ράμπο"

Σε μόνιμο αναψυκτήριο των πληρωμάτων των αμερικανικών πολεμικών πλοίων έχει μετατραπεί η Ρόδος. Το Σάββατο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ρόδου το αεροπλανοφόρο "Ρούσβελτ", το οποίο και θα παραμείνει επί έξι μέρες. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να καταπλεύσουν δύο αμερικανικά καταδρομικά, το "VELA" και το "LAMAGE" που θα μείνουν στο νησί μέχρι την Κυριακή, ενώ για το επόμενο διάστημα προβλέπεται να καταπλεύσουν και άλλα πολεμικά πλοία.

"902 TV"
Η αντιΝΑΤΟική εκδήλωση στον Τύρναβο

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902", στην εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα", στις 10.00 μμ, τη μεγάλη αντιΝΑΤΟική εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή φορέων κατά του Πολέμου, με κεντρικό ομιλητή τον Γ. Πατάκη.

Επιμελείται και παρουσιάζει ο Ανδρέας Θερμός.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τη θεωρούν ιδανικό ορμητήριο για το πλιάτσικο

Ιδανικό ορμητήριο για τις εκστρατείες του Συμφώνου Σταθερότητας, που στόχο έχουν, πέρα από τη στρατιωτική, και την οικονομική υποδούλωση των βαλκανικών χωρών, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου για τα Βαλκάνια Βοdο Hombach, ο οποίος χτες επισκέφθηκε την πόλη. Ο Bodo Hombach πρόσθεσε ότι "η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες διασύνδεσης με τις γειτονικές οικονομίες". Επίσης επισκεπτόμενος τη ΔΕΘ δήλωσε ότι "η Ελλάδα διαθέτει ιστορική πείρα, αλλά και ισχυρές διασυνδέσεις με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, γεγονός που την καθιστά σημαντικό εταίρο κάθε βαλκανικής πρωτοβουλίας".

"Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα", χαρακτήρισε την απόφαση για εγκατάσταση της έδρας του Συμφώνου Σταθερότητας στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου που συνόδευε τον Κοινοτικό ειδικό σύμβουλο. Φυσικά απόφυγε να διευκρινίσει ότι η "ιστορική ευκαιρία" που ονειρεύεται αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου της Ελλάδας και καθόλου δεν αγγίζει τα προβλήματα των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη και σ' όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ