ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Καλύπτουν τα εγκλήματα του "UCK"
  • Ερώτηση του ευρωβουλευτή Στρ. Κόρακα και απάντηση της προέδρου του Συμβουλίου, Φινλανδής ΥΠΕΞ Χαλόνεν, για τη στάση της ΕΕ απέναντι στα εγκλήματα του "UCK"
  • Γενικόλογες απαντήσεις για το μη προωθούμενο εκδημοκρατισμό της Τουρκίας

Με γενικόλογες εκφράσεις, αντί απαντήσεων στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,απάντησε η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών, ΥΠΕΞ της Φινλανδίας, κα Χαλόνεν, για τη στάση της ΕΕ τόσο σ' ό,τι αφορά την πολιτική της Κοινότητας απέναντι στην Τουρκία, όσο και για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με το Κοσσυφοπέδιο και την εγκληματική δράση του "UCK". Αφήνοντας, με τον τρόπο αυτό, να γίνει κατανοητό πως τίποτα το ουσιαστικό δεν πρόκειται να αλλάξει στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη φινλανδική προεδρία, όπως το επισήμαναν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ειδικότερα, επανερχόμενος στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου,ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής αφού σημείωσε τα γεγονότα ότι κι αυτή τη στιγμή έχουμε βάρβαρες διώξεις και σφαγές κατά των Σέρβων και πολιτών άλλων εθνοτήτων από τον "UCK", με την ουσιαστική ανοχή των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κι ότι την ίδια στιγμή ντοκουμέντα του ΝΑΤΟ με την υπογραφή του Σολάνα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνουν ότι ο "UCK" διασυνδέεται με τον υπόκοσμο και ιδιαίτερα με το εμπόριο των ναρκωτικών και την πορνεία,

απηύθυνε στην πρόεδρο το ερώτημα αν θα συνεχίσουν ΕΕ και ΝΑΤΟ τη μέχρι σήμερα πολιτική στήριξης στους εγκληματίες του "UCK". Επίσης, κάλεσε την κα Χαλόνεν να διευκρινίσει ακόμα, αν η ΕΕ υποστηρίζει την απαράδεκτη εκβιαστική θέση του ΝΑΤΟ για τη Γιουγκοσλαβία, όπου για να πληρώσει το ΝΑΤΟ για να ξαναχτιστούν όσα γκρέμισε με τους βάρβαρους βομβαρδισμούς 78 ημερών απαιτεί και θέτει ως όρο την απομάκρυνση του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας αυτής.

Κι όμως, αντί άλλων, για τα παραπάνω σοβαρά ζητήματα που έθεσε ο Στρ. Κόρακας, η πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ απάντησε ότι η Κοινότητα αποφάσισε τώρα να μη χρησιμοποιήσει ξανά βία στο Κοσσυφοπέδιο, αφήνοντας ουσιαστικά τον "UCK" να συνεχίσει ανενόχλητος το θεάρεστο έργο του!

Οσον αφορά στην πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία,ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:

Ζητούμε, κι εμείς, να κινητοποιήσετε τους πόρους που προορίζονται για παρόμοιες καταστάσεις (καταστροφών) στο εσωτερικό της ΕΕ, για βοήθεια προς την Τουρκία, για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο τρομερός σεισμός.

Από την άλλη, ωστόσο, σημείωσε ο Στρ. Κόρακας, "θα ήθελα να τονίσω ότι παρά το γεγονός ότι το PKK έχει παραιτηθεί με τον πιο επίσημο τρόπο από τον ένοπλο αγώνα, επιμένοντας στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης, το καθεστώς της Τουρκίας επιμένει στην άσκηση της πολιτικής ολοκληρωτικής εθνοκάθαρσης, αρνούμενο την πολιτική λύση. Παράλληλα, δεν προωθείται ο εκδημοκρατισμός της δημόσιας ζωής, ούτε του Συντάγματος και του Ποινικού Κώδικα, οι φυλακές συνεχίζουν να είναι γεμάτες με πολιτικούς κρατούμενους και τα βασανιστήρια στην ημερήσια διάταξη. Επιμένει στην κατοχή του 38% της Κύπρου.

Κατόπιν αυτών, σας ερωτώ κα πρόεδρε, ανεξάρτητα από τη γενικότερη θέση μας (του ΚΚΕ) κατά της διεύρυνσης της ΕΕ και κατά συνέπεια της προώθησης της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας, σκοπεύετε να ενεργοποιήσετε τα πρωτόκολλα χρηματοδότησης της Τουρκίας; Και τούτο φυσικά είναι άσχετο από την ανάγκη οικονομικής βοήθειας, άμεσης, για τους σεισμούς", διευκρίνισε ο ευρωβουλευτής.

Ωστόσο, η πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ περιορίστηκε, αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, σε γενικόλογες εκφράσεις χωρίς ουσία, είτε, απλώς, απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων...

ΚΥΠΡΟΣ
Δολοφονία εγκλωβισμένου στο Ριζοκάρπασο

Θύμα άγριας δολοφονίας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από Τούρκους εποίκους, έπεσε ο εγκλωβισμένος στην περιοχή του Ριζοκάρπασου της κατεχόμενης Κύπρου Στέλιος Χάρπας, 68 ετών. Τη δολοφονία αποκάλυψε αρχικά η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", σύμφωνα με την οποία στις 10.30, το βράδυ της Δευτέρας, άγνωστος τηλεφώνησε στο σπίτι του Χάρπα και του ζήτησε συνάντηση. Ο Χάρπας πήγε στο ραντεβού και στη συνέχεια επέστρεψε στο σπίτι του. Υστερα, όμως, από μισή ώρα, έφυγε πάλι με το αυτοκίνητό του για να συναντήσει το ίδιο άτομο. Προχθές, γύρω στις 5 το απόγευμα, ο Χάρπας βρέθηκε νεκρός σε δασώδη περιοχή, ένα χιλιόμετρο ανατολικά του Ριζοκάρπασου.

Η σύζυγός του Γιαννούλα δήλωσε στην "Κίπρις" ότι αυτή μίλησε πρώτη στο τηλέφωνο με τον άγνωστο, ο οποίος, όπως είπε, μιλούσε σπασμένα ελληνικά και είπε ότι ονομαζόταν Μεχμέτ. Σύμφωνα με την "Κίπρις", το πτώμα του Χάρπα βρέθηκε καμένο μέσα στο αυτοκίνητό του, το οποίο ο δράστης πυρπόλησε. Πάντως, ο γιος του Χάρπα, Σωτήρης, που ζει στην ελεύθερη Κύπρο δήλωσε ότι δεν επέτρεψαν στη μητέρα του να ειδοποιήσει τα παιδιά της, που ζουν στις ελεύθερες περιοχές. Το μόνο που τους είπε, πρόσθεσε, όταν της τηλεφώνησαν, ήταν ότι ο πατέρας τους απουσίαζε από το σπίτι από τη Δευτέρα και ότι δεν μπορούσε να τους μιλήσει.

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολες οι ελπίδες σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Κρίσιμους για το Κυπριακό χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης,εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι σήμερα προσφέρεται μια ευκαιρία για σπάσιμο του αδιεξόδου, υπό την προϋπόθεση ότι οι μεγάλες δυνάμεις, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, θα πιέσουν την Τουρκία για να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR), ύστερα από συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο Γ. Κρανιδιώτης αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, λέγοντας πως συμφώνησαν ότι το πολιτικό πρόβλημα δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε πως με τον Ρ. Κουκ συμφώνησαν "στην ανάγκη να ξαναρχίσει ο διάλογος, στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, η οποία θα είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια διεθνή προσωπικότητα, που θα οδηγήσει σε μια Κύπρο - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο Γ. Κρανιδιώτης ανέφερε πως τόνισε στον Ρ. Κουκ την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Κύπρος πρέπει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακόμη και εάν δε βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα. "Συμφωνεί κι αυτός, είπε, ότι το πολιτικό πρόβλημα δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου, αλλά βεβαίως πρέπει όλοι μας να καταβάλουμε προσπάθειες να επιλυθεί το πρόβλημα, διότι αν επιλυθεί πριν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις τα πράγματα θα είναι ασφαλώς πολύ πιο εύκολα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ