ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες κινητοποιήσεις στη Διώρυγα Κορίνθου

Απεργούν Κυριακή και Δευτέρα οι εργαζόμενοι. Από κατολίσθηση διακόπηκε χτες η λειτουργία της διώρυγας, για να επιβεβαιωθούν οι εργαζόμενοι, που, μεταξύ άλλων, ζητούν και άμεσα μέτρα στήριξης των πρανών

Επιβεβαιώθηκαν χθες με τον πιο δραματικό τρόπο οι ανησυχίες των εργαζόμενων στη "Διώρυγα Κορίνθου ΑΕ", οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με κύριο αίτημα - εκτός των εργασιακών σχέσεων - τα μέτρα προφύλαξης και στήριξης των πρανών για την αποφυγή ατυχημάτων. Χθες ένας τεράστιος πέτρινος όγκος αποκολλήθηκε και έπεσε στο κανάλι χωρίς, ευτυχώς, να προκαλέσει ζημιές και θύματα, κλείνοντας όμως τη διώρυγα και εμποδίζοντας επ' αόριστον τη διέλευση πλοίων.

Μετά τη χτεσινή εξέλιξη αποκτά άλλη δυναμική ο αγώνας των εργαζομένων, αλλά και των μαζικών φορέων της περιοχής, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους, μέχρι να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και να πάρουν μέτρα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις μέρες πριν τη νέα 48ωρη απεργία που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι για την Κυριακή και τη Δευτέρα 5 και 6 Σεπτέμβρη.Μια απεργία, που για 3η φορά η διοίκηση της "Διώρυγα Κορίνθου ΑΕ" επιχειρεί μέσω των δικαστηρίων να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική, παρά την απόρριψη των δύο προηγουμένων ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε. Μετά τις χτεσινές εξελίξεις δεν έχει μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το δίκαιο του αγώνα των εργαζόμενων και οι μαζικοί φορείς που συνιστούν την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της Διώρυγας καλούν σύσσωμο τον κορινθιακό λαό να στηρίξει. Αυτό θα φανεί και σήμερα στη διάρκεια της εκδίκασης της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση της επιχείρησης, αλλά και την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα στη διάρκεια της απεργίας. Μάλιστα, οι φορείς ζήτησαν από την πλειοψηφία του ΕΚ Κορίνθου να κηρύξει τη Δευτέρα Παγκορινθιακή 24ωρη απεργία συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων της διώρυγας. Ομως, όπως καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Κορινθίας, η πλειοψηφία "με το πρόσχημα των διακοπών και λειτουργώντας σαν κοινός γραφειοκρατικός διοικητικός μηχανισμός και όχι σαν θεματοφύλακας των συμφερόντων της εργατικής τάξης θεώρησε αρκετό να συμπαρασταθεί στα λόγια". Οταν η ΕΣΑΚ επανακατέθεσε την ίδια πρόταση, η πλειοψηφία αποφάσισε να συζητήσει το θέμα 48 ώρες πριν από την έναρξη της απεργίας. Η ΕΣΑΚ θεωρεί ότι "η πλειοψηφία της Διοίκησης του Κέντρου με την υπεκφυγή, την κωλυσιεργία και τη ρεφορμιστική τακτική της ΠΑΣΚΕ, δηλαδή να συμπαραστέκεται στα λόγια και στην πράξη να αδυνατίζει τον αγώνα του Σωματείου Ναυτικών, στην ουσία στηρίζει την κυβερνητική πολιτική για το ξεπούλημα της διώρυγας, για την απαξίωσή της και για τη μη ικανοποίηση και των άλλων αιτημάτων των εργαζόμενων" και καλεί το λαό της περιοχής να στηρίξει τον αγώνα των εργαζόμενων "για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και να στείλουν το μήνυμα που πρέπει στην πλειοψηφία του ΕΚ".

Στάση εργασίας στις νομαρχίες

Κλειστές θα είναι σήμερα οι νομαρχίες της χώρας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τέλους του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών, μετά από απόφαση της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.Η ΕΝΑΕ διαμαρτύρεται, επειδή η κυβέρνηση δε στηρίζει το θεσμό. Ομως, δεν τολμά να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και με την υποχωρητικότητά της στηρίζει την αντιαυτοδιοικητική πολιτική της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η ΕΝΑΕ τονίζει πως η κυβέρνηση αφαιρεί αρμοδιότητες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο διορισμένος από την κυβέρνηση Περιφερειάρχης "καπελώνει" την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ελέγχει και καθορίζει τις ενέργειές της, ενώ η ΝΑ παραμένει απλός θεατής στη διαμόρφωση του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Παράλληλα, ζητά αύξηση της πενιχρής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αποδοθούν στο θεσμό τα κονδύλια που του παρακρατά η κυβέρνηση.

Πέρα από τα παραπάνω, οι νομάρχες ακολουθούν την "παράδοση" των προηγούμενων πέντε ετών. Απλά, γκρινιάζουν και λεονταρίζουν και την κρίσιμη ώρα κάνουν πάντα πίσω. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις 23 του Ιούλη αποφάσισαν να κλείσουν τις Νομαρχίες στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, αν η κυβέρνηση δεν έδινε λύσεις στα προβλήματά τους. Μεσολάβησε στις αρχές της βδομάδας μια συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες, όπου η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Γι' άλλη μια φορά αρκέστηκαν στα ευχολόγια και στην κυβερνητική υποσχεσιολογία. Μετέτρεψαν το κλείσιμο σε στάση εργασίας. Προκειμένου, μάλιστα, να καλύψουν, κάπως, την ανακολουθία τους, σε σχετική ανακοίνωση, δήλωναν ότι εμμένουν στην παλαιότερη απόφαση περί κλεισίματος και διαχέανε ότι ίσως κατεβάσουν τα ρολά μετά τις 20 Σεπτέμβρη - αν μέχρι τότε δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ"
Λαϊκή κινητοποίηση να σώσουμε το Πάρκο

Την κυβερνητική πολιτική τσιμεντοποίησης των 965 στρεμμάτων του Πάρκου στο Γουδί και την παράδοσή του στα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και τη μη απομάκρυνση των δύο Στρατοπέδων "Ζορμπά" και "Βαρύτη" από την περιοχή κατήγγειλε ο επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου" και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπακωνσταντίνου, στην προχτεσινή συγκέντρωση που πραγματοποίησε η παράταξη στην πλατεία Ελευθερίας στο Δήμο Ζωγράφου.

Ο επικεφαλής της παράταξης στην ομιλία του τόνισε ότι πρέπει να εκφραστεί η λαϊκή ενεργοποίηση για να αντιμετωπιστούν οι βλέψεις των επιχειρηματικών συμφερόντων στο πάρκο, παράλληλα κατήγγειλε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι έχουν σπαταλήσει πακτωλό δισεκατομμυρίων για άχρηστες μελέτες. Οσον αφορά το θέμα των δύο Στρατοπέδων "Βαρύτη" και "Ζορμπά", κατήγγειλε ότι όχι μόνο δεν απομακρύνονται, αντίθετα η κυβέρνηση τα αναβαθμίζει και μάλιστα κατασκεύασε κρυφά στρατιωτική αμερικάνικη βάση μέσα στο στρατόπεδο "Ζορμπά".

Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις προτάσεις της παράταξης επισήμανε ότι αυτές είναι, η άμεση απομάκρυνση των δύο στρατοπέδων και της στρατιωτικής αμερικάνικης βάσης και η δημιουργία ενιαίου πάρκου πρασίνου. Παράλληλα, κάλεσε τους συγκεντρωμένους την ερχόμενη Πέμπτη να πάρουν μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θεοχάρης Παπαμάργαρης.Χαιρετίζοντας επισήμανε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να παραδώσει χιλιάδες στρέμματα ελεύθερων εκτάσεων της Αττικής στους ιδιώτες με χειρότερους όρους δόμησης από τους σημερινούς.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων

Ομόφωνο ΟΧΙ στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που προωθεί την τσιμεντοποίηση των στρατοπέδων που λειτουργούν σήμερα στις πόλεις είπε χτες το διευρυμένο Νομαρχικό Συμβούλιο Αθήνας - Πειραιά. Σύσσωμο το ΝΣ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο, τόνισε την ανάγκη τα στρατόπεδα να απομακρυνθούν από τις πόλεις και οι εκτάσεις αυτές να αξιοποιηθούν ολόκληρες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως χώροι πρασίνου και αναψυχής.

Σ' αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με τους όμορους των στρατοπέδων δήμους, αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν τους δημότες και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Και στην περίπτωση που αυτό ψηφιστεί στη Βουλή να ακυρωθεί στην πράξη.

Αποζημίωση για τη μόλυνση

Ποσό 700.000 δρχ. το μήνα θα καταβάλει το μαιευτήριο "Ελενα" στους γονείς ενός βρέφους 13 μηνών, που μολύνθηκε από τον ιό του ΕΪΤΖ στη διάρκεια αλλεπάλληλων μεταγγίσεων αίματος, στις οποίες υποβλήθηκε λίγο μετά την πρόωρη γέννησή του.

Οι γονείς του άτυχου βρέφους είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του συγκεκριμένου μαιευτηρίου, ζητώντας χρηματικό ποσό 1,5 εκατ. δρχ. το μήνα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδα νοσηλείας του και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής του, καθώς οι ίδιοι αδυνατούν.

Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι για εκβίαση του οδηγού

Απολογήθηκαν χτες στο 16ο τακτικό ανακριτή Αθηνών ο Ξεν. Θωμόγλου,ιδιοκτήτης της εταιρίας μεταφορών "Γουόρλντ Φράιχτ", ο εργολάβος οικοδομών Παρ. Αδαμίδης και ο εκτελωνιστής Βασ. Μαρής,που κατηγορούνται για απόπειρα εκβίασης και παράνομη βία κατά συναυτουργία σε βάρος του οδηγού της εταιρίας Παν. Τόσκα. Οι Αδαμίδης και Μαρής αφέθηκαν μετά την απολογία τους ελεύθεροι χωρίς κανένα περιοριστικό όρο, ενώ στο Θωμόγλου επιβλήθηκε καταβολή χρηματικής εγγύησης 500.000 δρχ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο Παν. Τόσκας πήγε την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία της εταιρίας για να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη της σχετικά με τροχαίο ατύχημα που του συνέβη στην Ιταλία στις 24 Αυγούστου. Αυτός τον απομόνωσε σε ένα χώρο και άρχισε να τον χτυπά με τα χέρια και τη λαβή ενός πιστολιού, απαιτώντας να του δώσει 45 εκατ. δρχ. για τη ζημιά που προκάλεσε στην εταιρία με το τροχαίο. Επειτα τον "παρέλαβαν" οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, εξαναγκάζοντάς τον να υπογράψει χειρόγραφο σημείωμα, που ανέφερε ότι ο ίδιος έκλεψε το φορτηγό και το εμπόρευμα για να το πουλήσει στην Αλβανία και ότι αναλάμβανε την υποχρέωση να αποζημιώσει την επιχείρηση! Η αστυνομία οδηγήθηκε στη σύλληψή των τριών δραστών μετά από ειδοποίηση του Γ. Τόσκα, αδελφού του παθόντος, στον οποίο είχε τηλεφωνήσει ο Θωμόγλου ζητώντας το προαναφερόμενο ποσό.

Νεκρός εργάτης

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το απόγευμα ο 46χρονος χειριστής Παύλος Κοτσώνης όταν καταπλακώθηκε από οδοστρωτήρα, καθώς εργαζόταν στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα.

Συγκεκριμένα είχαν ριχτεί χώματα προκειμένου να μπαζωθεί ο χώρος γύρω από κτίριο του αεροδρομίου. Ο άτυχος χειριστής με οδοστρωτήρα "έστρωνε" τα χώματα. Γύρω στις 4.30 το απόγευμα, καθώς οδηγούσε τον οδοστρωτήρα υποχώρησαν τα χώματα, ο οδοστρωτήρας βάρους 5 τόνων ανατράπηκε και έπεσε πάνω στον Π. Κοτσώνη με αποτέλεσμα να τον συνθλίψει. Ο χειριστής μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σπάτων, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ